Jump to content
Sign in to follow this  
rosomak

Wkład filtracyjny

Recommended Posts

No jak tam kto chce... Mi taki z wężyka nie wyszedł, bo kupiłem wężyk o za małej średnicy.

Rurkowego nie robiłem, bo nie chciało mi się szukać "kolanek".

Mam wiadro z BA i jest OK. Aby było wydajniejsze dowierciłem z 200 dziurek. Przelewanie jest pewnym utrudnienie, ale repompensuje je korzyść z posiadania dodatkowego wiadra - trzymam w nim wszystkie wężyki itp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam tę kadź (w zasadzie dwie bo jedna jest pęknięta, a druga pochodzi z reklamacji tej pierwszej). Niestety dotychczas nie miałem okazji sprawdzić jak to działa, ale na oko widać, że raczej się sprawdzi. Wcześniej filtrowałem zwykłym wiaderkiem z wywierconymi dziurami (nawiasem mówiąc bardzo niewygodnym, gdyż nie pasował idealnie do fermentora) i dawałem radę, więc myślę, że z tą kadzią filtracyjną idealnie pasują do plastikowego wiadra też będzie ok. Jak przetestuję to zdam relację.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie warto kupować tego.

Rurkowy skuteczniejszy i nie musisz przelewać zacieru do wiadra...

zrobiłem rurkowy z rury pcv do ciepłej wody (dopuszczona jest do 80°C), kolanka na wcisk. Jest całkiem niezły. Rzecz, którą zasugeruję to robienie nacięć piłką do metalu (co chyba jest oczywiste), której brzeszczot warto sklepać, by nie robił zbyt szerokich nacięć. Niestety nie zrobiłem tego i narzekam na wydajność - w okolicach 60-63% (choć obawiam się, że to wina śrutowania żarnowym młynkiem do kawy).

Ostatnio zastanawiam się nad zrobieniem filtratora z owijki węża do wody. Jeśli to nie pomoże pozostanie zakup porządnego śrutownika...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zrobiłem kadź filtracyjną z fermentatora nawierciłem ok 1100-1200 otworów średnicy 2 mm i sprawdza mi się fantastycznie. Ale zauważyłem mniejszą wydajność ze słodu w tym sezonie produkcji. Przy takich samych warunkach zacierania, przy tym samym wysładzaniu wychodzi mi 1 do 2 blg mniej. Wygląda na to, że słód, który kupowałem w Bogutyn Młynie jest mniej wydajny. Może ktoś z koleżanek lub kolegów również ma w tym przypadku jakieś doświadczenia lub uwagi. JK

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja zrobiłem kadź filtracyjną z fermentatora nawierciłem ok 1100-1200 otworów średnicy 2 mm i sprawdza mi się fantastycznie. Ale zauważyłem mniejszą wydajność ze słodu w tym sezonie produkcji. Przy takich samych warunkach zacierania, przy tym samym wysładzaniu wychodzi mi 1 do 2 blg mniej. Wygląda na to, że słód, który kupowałem w Bogutyn Młynie jest mniej wydajny. Może ktoś z koleżanek lub kolegów również ma w tym przypadku jakieś doświadczenia lub uwagi. JK

Ja od ponad roku używam kadzi filtracyjnej z BA oczywiście również nawierciłem dodatkowe otworki i jak narazie spisuje mi się dobrze. A co do wydajności tegorocznego słodu z Bogutyn Młyna odnoszę również takie wrażenia, że słód ma mniejszą wydajność w czasie zacierania. A poza tym strasznie dużo w nim kurzu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz rację jeżeli chodzi o zanieczyszczenie słodu z Bogotyn młyna bardzo dużo jest tych suchych kiełków ( fachowo jakoś to się nazywa ale wypadło mi z głowy) Ja przed śrutowaniem przesypuję ziarno kilka razy z wiaderka do wiaderka i w ten sposób je oczyszczam. Te zanieczyszczenia prawdopodobnie mają wpływ na smak piwa, tak gdzieś wyczytałem. Niestety nie jestem w stanie w tej chwili tego udokumentować. JK

Share this post


Link to post
Share on other sites

gdzieś kiedyś u nas na forum znalazłem informację jak przerobić wkład filtracyjny BA, żeby śmigał i nie mogę go znaleźć. Ma ktoś praktykę z tym badziewiem? Szkoda mi go wyrzucać, a oryginalnie filtruje słabo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

gdzieś kiedyś u nas na forum znalazłem informację jak przerobić wkład filtracyjny BA, żeby śmigał i nie mogę go znaleźć. Ma ktoś praktykę z tym badziewiem? Szkoda mi go wyrzucać, a oryginalnie filtruje słabo.

Musisz "dowiercić" nieco dziurek :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musisz "dowiercić" nieco dziurek :)

 

;) no tak, tylko pytałem jakiej średnicy i ile - już znalazłem (http://www.piwo.org/topic/1553-filtr-z-ba-ile-dziur-dolozyc/).

 

Zastanawiałem się też, jakbym zrobił fałszywe dno z płyty plastikowej z rowkami, a w dnie wkładu filtracyjnego wywiercił duże otwory (tylko dla podtrzymania dna z rowkami) czy to by zadziałało, robił ktoś tak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.