Jump to content

Skisła Brzeczka


Tytus
 Share

Recommended Posts

Cześć,

Zacierałem American Wheat'a, po filtracji brzeczkę podzieliłem na dwie części (jedna Singiel Hop, druga mix) Pierwszą zagotowałem tego samego dnia i zlałem na fermentacje. Drugą miałem gotować na drugi dzień (brzeczka stała przez ok 24h na balkonie zamknięta w fermentatorze bez kranika ale z rurką fermentacyjną) i się popsuła :( . Nie było upałów, a nawet było chłodno. Co mogło być przyczyną? Gdzie popełniony błąd? jak najlepiej przechowywać brzeczkę jeszcze nie gotowaną jeśli nie ma chłodni?

Pytanie drugie warto gotować taką brzeczkę która zalatuje? Da się wygotować z niej bakterie? ? Czy zacierać na nowo?

 

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Muszki owocówki są wszędzie.   :) W powietrzu też latają syfy. 

No wiem, ale że aż tak szybko? już raz tak robiłem - zacieranie i gotowanie w odstępie czasu i też trzymałem na balkonie ale fakt był to marzec/kwiecień. Pytanie czy przegotowanie coś da?

Link to comment
Share on other sites

Spróbuj w smaku. Jak ok to mozesz zagotować, nachmielić i przefermentować. Zależy jak Ci się zepsuła. Jak skwaśniała to ok. Jak spleśniała to kibel.

Ci panowie tutaj specjalnie zostawiają brzeczkę żeby skwaśniała, śmierdzi toto ponoć ale później jest ok (tylko kwaskowate).

Edited by bart3q
Link to comment
Share on other sites

Oznak pleśni nie zuważyłem, kwaśny zapach i dużo piany, myślę że mógłby być z tego niezły kwach ale nie jest to mój ulubiony styl.

Link to comment
Share on other sites

lepiej przegotować i nachmielić niż wylać.

U mnie zrobiłem na czymś takim lekką apa, i wyszło ok - dziewczynom smakowało

lekkie piwko wyszło, z kwaśnością jakbyś do kufla trochę soku z cytryny dodał. Fajnie orzeźwiało.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Da się wygotować z niej bakterie?

Jeszcze odnośnie tego pytania - oczywiście, da się, po to przecież gotujemy brzeczkę żeby ją wysterylizować (między innymi).

Natomiast jeśli masz dużo bakterii kwasu mlekowego, to czasem oże się zdarzyć że zrobią one swoje przetrwalniki, które przetrwają gotowanie. Wtedy najlepiej byłoby przegotować brzeczkę dwa razy w odstępie z 12godzinnym, dla bezpieczeństwa. Lub liczyć się z minimalnym dokwaszeniem piwa podczas i po fermentacji - wg mnie jeśli brzeczka i tak i tak jest kwaśna to nie ma się tym co przejmować.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.