Skocz do zawartości

Kolejne wcielenie darkowego browaru


darko

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 132
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Żytniego się zachciało :monster:

 

#38 Żytnie

 

2000.00 gm Munich Malt (17.7 EBC) Grain 45.3 %

2000.00 gm Żytni (Weyermann) (5.9 EBC) Grain 45.3 %

400.00 gm Crystal 120 EBC (120.0 EBC) Grain 9.1 %

11.00 gm Carafa III Spezial (1400.0 EBC) Grain 0.2 %

Woda - 4 l/kg

 

Zacząłem filtrację. Zacier ma konsystencję rzadkiego kisielu, łuska nie opadła na dno :D. Dzisiaj zapewne nie skończę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odbieraj i podgrzewaj. Utrzymuj najwyższą możliwą temperaturę. Rozcieńcz wodą. Mieszaj warstwę filtracyjną.

3mam kciuki. Lekko nie będzie.

Ja się wyleczyłem (na razie) z roggena.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odbieraj i podgrzewaj. Utrzymuj najwyższą możliwą temperaturę. Rozcieńcz wodą. Mieszaj warstwę filtracyjną.

3mam kciuki. Lekko nie będzie.

Ja się wyleczyłem (na razie) z roggena.

Dzięki za porady. Owinę kadź kocem. Co mam podgrzewać? Gotować będę jutro jak wrócę z pracy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co mam podgrzewać?

Zawartość filtratora. Co jakiś czas sprawdzaj jaką ma temperaturę i jeżeli spadnie poniżej 70°C to odbierz znaczną część (nawet połowę) i podgrzej do 78-80°C. Jeszcze jedno: NIE ZAWRACAJ FILTRATU. Bierz mętny i się nie przejmuj.

Jak tylko odbierzesz litr przesączu zaraz dolej do zacieru litr gorącej wody, nie czekaj z wysładzaniem aż pokaże się młóto (przynajmniej dopóki nie zacznie jakoś w miarę normalnie lecieć)

Edytowane przez jkocurek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki radom jkocurka uwinąłem się w niecałe trzy godziny. Dzięki.

Faktycznie doskonały wynik. Cieszę się, że pomogłem :). Ja miałem pompkę a i tak zajęło mi to chyba 5 godzin. Ale popełnione błędy pozwoliły mi dać Ci tych kilka rad :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Zabutelkowałem 5 litrów, czego kilka butelek wziąłem do Kazimierza. Wyszło kiepskie. Zbyt glutowate. Reszta piwa z cichej wylądowała w kiblu. Na razie z żytnim daję sobie spokój, choć chodzi mi po głowie koźlak z niewielkim dodatkiem słodu żytniego.

Ukręciłem starter Wyeast 1388 Belgian Strong Ale więc będzie seria Belgów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zabutelkowałem 5 litrów, czego kilka butelek wziąłem do Kazimierza. Wyszło kiepskie. Zbyt glutowate. Reszta piwa z cichej wylądowała w kiblu.

Przykro słyszeć. Tyle pracy włożyłeś i spuściłeś ja w kiblu. Szkoda. Nie wiem tylko, po jakiego grzyba robiłeś w roggenie cichą??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyszło kiepskie. Zbyt glutowate. Reszta piwa z cichej wylądowała w kiblu. Na razie z żytnim daję sobie spokój, choć chodzi mi po głowie koźlak z niewielkim dodatkiem słodu żytniego.

Mój Roggen też ma konsystencję przypominającą soki owocowe ale z wiekiem jest co raz lepszy. Bardzo konkretne piwko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Coś na rozruszanie drożdży, ma być BPA:

#39 Wełniana Istota

 

3000.00 gm Munich Malt

1000.00 gm Pilsner

300.00 gm Biscuit

200.00 gm Karapils (Litovel) (19.0 EBC)

 

15.00 gm Perle [8.80%] (60 min) 132 GPH

20.00 gm Goldings, East Kent [5.50%] (15 min) 110 GPH

Wyeast 1388 Belgian Strong Ale, starter 1,5 litra

 

Zacieranie:

53 °C - 15 min.

62 °C - 30 min.

70 °C - 30 min.

Takie zacieranie daje optymalne dla mnie odfermentowanie (pozorne 75%).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dzisiaj mały "jubileusz", czterdziesta warka w garze, więc nazwa też jubileuszowa :smilies:.

 

#40 15 lat Biedronki - Belgian Tripel

 

6000 gm Pilsner

150 gm Biscuit Malt

50.00 gm Zakwaszający

780 gm Cukier biały

 

25.00 gm Perle [8.80%] (60 min) 220 GPH

15.00 gm Tettnang [4.50%] (10 min)

 

gęstwa Belgian Strong Ale (Wyeast Labs #1388)

 

Zacieranie 61°C -30 min, 70°CC -45 min.

Gotowanie 90 min, po 15 minutach obfity przełom. Cukier poddany hydrolizie, dodany chwilę przed drugim chmielem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.