Skocz do zawartości

Kolejne wcielenie darkowego browaru


darko

Rekomendowane odpowiedzi

#45 Wiedeńskie

3600,00 gm Vienna Malt (Weyermann)

400,00 gm Munich Malt

100,00 gm Karapils (Litovel)

80,00 gm Carafa I (Weyermann)

18,00 gm Perle [8,20%] 60 min 22,1 IBU

10,00 gm Tettnang szyszka [4,20%] (10 min)

starter Bavarian Lager (dzięki Stasiek!)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 132
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

  • 3 tygodnie później...

#46 Kolońskie

4000,00 gm Pilsner

200,00 gm Vienna Malt (Weyermann)

30,00 gm Hallerau Tradition [5,20%] (60 min)

gęstwa Wyeast Koelsh (dzięki coder!)

 

Zacieranie

55 °C - 20 min

62 °C - 30 min

70 °C - 30 min.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#47 Wiosenny Pils

4000,00 gm Pilsner

15,00 gm Northern Brewer [10,00%] (60 min)

15,00 gm Brewer's Gold [7,00%] (30 min)

15,00 gm Hallertauer Hersbrucker [4,00%] (15 min)

15,00 gm Select Spalt [5,70%] (5 min)

 

gęstwa Wyeast Bavarian Lager

 

Zacieranie 52°C -25', 62°C - 45', 70°C - 30'. Po chmieleniu sporo brzeczki zostało na dnie z chmielinami, ale i tak wydajność jest dobra - do fermentacji poszło 22,5 litra 11,5 °Blg.

DSC_0022.JPG

DSC_0023.JPG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#48 Dubbel Testowy

3900,00 gm Pilsner

500,00 gm Munich Malt (17,7 EBC)

200,00 gm Crystal 120 EBC

200,00 gm Special B

 

22,00 gm Challenger [6,30%] (60 min) 19,6 IBU

400,00 gm Candi Sugar (200,0 EBC) - 15 min gotowania

starter Trappist High Gravity (Wyeast Labs #3787)

 

Ekstrakt: 15 °Blg

Po gotowaniu w garnku zrobiłem whirlpoola i zostawiłem na 5-10 min. Wszystkie osady ładnie się zbiły, potem kranikiem zlałem do fermentora i tam było chłodzenie. Odlałem ok. 4 litry zimnej brzeczki, dolałem trochę wody i wyniosłem na noc na balkon. Tak powstała warka #48A Majowy Spontan, teraz stoi w piwnicy w butelce 5l po wodzie, na razie oznak fermentacji brak.

Przy okazji wyszło, że moja żona jest uczulona na SO2 z pirosiarczynu :(

Edytowane przez darko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odlałem ok. 4 litry zimnej brzeczki, dolałem trochę wody i wyniosłem na noc na balkon. Tak powstała warka #48A Majowy Spontan, teraz stoi w piwnicy w butelce 5l po wodzie, na razie oznak fermentacji brak.

Krótko trochę. U mnie oznaki spontanicznej fermentacji w odstawionych osadach pojawiły się po 3-4 dniach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie ma tam uszczelnienia. To jest rant z oryginalnej pokrywki odcięty szlifierką i przykręcony w kilku miejscach śrubami z nakrętkami kołpakowymi. Przyjrzyj się swojej pokrywce, będziesz wiedział o co chodzi. Tu jest większe zdjęcie.

Edytowane przez darko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dubbel fermentuje, póki co jest 6 °Blg. Podniosłem temperaturę do 21 °C.

Majowy Spontan idzie słabo, a rurki unosi się apteczno-wiśniowy zapach.

DSC_0176.JPG

Edytowane przez darko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Po 7 tygodniach fermentacji pobrałem próbkę z warki #48A Majowy Spontan. Areometr pokazał 3 °Blg,w zapachu czuć owocowość i lekką aptekę. Właściwie, to przyjemny. W smaku lekko kwaśne, znów pojawia się apteka. Dosyć wodniste, ściągające, odrobina gazu.

Postoi przynajmniej do września, potem do butelek.

DSC_0002.JPG

Edytowane przez darko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Na powierzchni piwa pojawiła się cieniutka błonka, piwo wyraźnie weszło w kolejną fazę fermentacji. Muszę powoli zwijać swój browar więc warka została rozlana do butelek. Do każdej dodałem 2,5g brązowego cukru, wyszło 7 flaszek 0,33ml. Ekstrakt pozorny 2 °Blg. Zapach trochę złagodniał, dominują owoce i nuty alkoholowe. Za to smak idzie w dobrym kierunku - kwasowość narasta :P.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zacieranie: 66 °C, 60 minut. Woda z Biedronki.

Gotowanie:

30,00 g Challenger [6,30 %] 60,0 min 24,5 IBUs

20,00 g Fuggles [4,50 %] 10,0 min

Drożdże: Wyeast London Ale III starter z probówki.

W fermentorze 23 litry 13 °Blg. Fermentacja 18 °C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.