Jump to content
darko

Kolejne wcielenie darkowego browaru

Recommended Posts

Dzisiaj pierwsza warka w nowym miejscu, ale trzydziesta warzone przeze mnie. Na pierwszy ogień idzie zwykłe ale:

 

#30 Grodziskie Ale

 

4200,00 gm - Pilsner (2 Row) Ger - 91,9 %

200,00 gm - karmelowy jasny (128,0 EBC) - 4,4 %

100,00 gm - karmelowy ciemny (680,0 EBC) - 2,2 %

70,00 gm - Carared (Weyermann) (47,3 EBC) - 1,5 %

25,00 gm Marynka [8,30%] (60 min)

10,00 gm Marynka [8,30%] (15 min)

4,00 gm Gypsum (Calcium Sulfate)

drożdże - suche Danstar Windsor

 

Zacieranie - 15l wody, 66-68 °C - 75 min.

Edited by darko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki.

Wyszło 21 litrów brzeczki 13,5 °Blg. Trochę przeszarżowałem z temperaturą :rolleyes:. Zaczęło fermentować w 22,5 °C, teraz zbiłem do 20°C.

Edited by darko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piana opadła po dwóch dobach przy 7,5°Blg. Coś niemrawe te drożdże. Jak wrócę z pracy, to je pobudzę :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć ;)

 

Jak wrócę z pracy, to je pobudzę :D

koniecznie chcę wiedzieć jak to zrobisz ;)

czyżby rozmowa motywująca ;-) ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pokitłałem w piwie łyżką cedzakową. Podniosłem też temperaturę o 1 °C. Poczekam na efekty do rana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Efekt jest zerowy. Wieczorem przeleję na cichą. Sprawdzę też areometr i termometr do zacierania...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem pod wrażeniem efektu, jaki spowodowało dodanie do brzeczki na starter 10g pokruszonych drożdży piekarniczych. Otrzymana od codera mrożonka Wyeast ESB startowała trzy doby, a po przeniesieniu do 0,7 litra wzbogaconej brzeczki w ciągu doby namnożyła się do sporej ilości.

Jak dobrze pójdzie, to po Świętach kolejna warka.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jestem pod wrażeniem efektu, jaki spowodowało dodanie do brzeczki na starter 10g pokruszonych drożdży piekarniczych. Otrzymana od codera mrożonka Wyeast ESB startowała trzy doby, a po przeniesieniu do 0,7 litra wzbogaconej brzeczki w ciągu doby namnożyła się do sporej ilości.

Jak dobrze pójdzie, to po Świętach kolejna warka.

Znaczy rozumiem, że te drożdże piekarnicze zagotowałeś z brzeczką?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobrze, że sumienie nie ma zębów bo by Cię zagryzło.

Liczy sie efekt końcowy, nie przejmuj się.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozlane przy 6 °Blg z dodatkiem 80g glukozy. Jutro, albo w Sylwestra, kolejna warka:

 

#31 Sylwestrowe EPA

 

10,00 gm - Sinamar (Wyermann) (8400,0 EBC) 0,2 %

3600,00 gm - Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC) 89,8 %

200,00 gm - Karapils (Litovel) (19,0 EBC) 5,0 %

200,00 gm - Pszeniczny (Litovel) (3,4 EBC) 5,0 %

20,00 gm Marynka [8,30%] (60 min)

5,00 gm Marynka [8,30%] (10 min)

London ESB Ale (Wyeast Labs #1968)

Edited by darko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacieranie: 75 min - 60-62 °C. Właśnie się gotuje.

Odkleiłem termostat z dna gara, a mimo to ogrzewanie wyłącza się co jakiś czas :). Chyba go wymontuję i podepnę zasilanie na krótko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po rozcieńczeniu kranówą wyszło 23,5 litra brzeczki 12,2 °Blg. Fermentacja w 18 °C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przelane na cichą. Zeszło prawie do 2,5 °Blg, co daje pozorny stopień odfermentowania bliski 80% :/.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie chcę Cie straszyć i mam nadzieję, że robiłeś już tak wcześniej, ale ja 2 razy rozcieńczałem kranówą i 2 razy miałem aptekę :/ Próbowałeś piwo przy przelewaniu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie :). Apteki nie było, po prostu młode piwo. A wodę z kranu próbowałem przed wlaniem do fermentora, smakowała jak Cisowianka :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozlane wczoraj z 88g glukozy. Cholernie wytrawne, ładny zapach gruszkowo-bananowy. Apteki chyba brak. Dziś kolejna warka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#32 Belgian Pale Ale

 

 

3200,00 gm Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC)

500,00 gm Munich Malt (17,7 EBC)

400,00 gm Biscuit Malt (45,3 EBC)

200,00 gm Caramel/Crystal Malt - 145EBC (145,0 EBC)

 

20,00 gm Marynka [8,30%] (75 min) 21,1 IBU

15,00 gm Styrian Goldings [4,40%] (15 min) 4,0 IBU

 

WLP 550 Belgian Ale

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacierane 66-68 °C przez 75 minut. Wyszło 19,5 litra brzeczki 12,5 °Blg. Wydajność tragiczna, ciekawe jak bardzo odfermentuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zacierane 66-68 °C przez 75 minut. Wyszło 19,5 litra brzeczki 12,5 °Blg. Wydajność tragiczna, ciekawe jak bardzo odfermentuje.

U mnie też ostatnio potwierdziło się, że kompromisowa jest wydajna tylko dla słodu Pale Ale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na powierzchni piękna drożdżowa piana. Temperatura fermentacji: 19-20 °C.

drozdze.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na cichej. Gęstość spadła tylko do 4 °Blg ;). Na jakiś czas odpuszczam sobie zacieranie infuzyjne w jednej temperaturze.

Za to smak fajny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po kilku dniach na cichej piwo mocno daje kminkiem :). Pachnie jak produkowane kiedyś suchary z tą przyprawą.

Edited by darko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.