Jump to content

Reverse Engeneering Pan IPAni


cahe
 Share

Recommended Posts

Wypiłem ostatnio rzeczone piwo w pubie i parę elementów mnie urzekło (piękny zapach, bardzo gładki i pełny, lekko słodki smak). Chciałbym w związku z tym niejako odtworzyć przepis na podstawie przesłanek ;).

 

Primo - etykieta i skład:

 

Słody jęczmienne,

słód pszeniczny,

płatki pszenne,

płatki owsiane,

chmiel Perle,

chmiel Amarillo,

chmiel Citra,

chmiel Mosaic,

drożdże

 

IBU 45

Plato 15,5*

 

Sprawę ułatwia trochę fakt, że kolejność składników na etykiecie powinna określać ilościowy stosunek surowców.

 

Źródło etykiety: http://3.bp.blogspot.com/-EKw9lUmzdcE/VXXOfw8IrYI/AAAAAAAALI8/V9WqHQ_nCpQ/s1600/Pan%2BIPANi.JPG

 

Będę uaktualniał ten temat z, mam nadzieję, coraz lepszymi wersjami receptury. Pomożecie? :)

 

UPDATE:

Pierwsze podejście:

4e0c07514d.png

 

Trochę o chmieleniu z posta facebookowego:

 

 

 

Otóż w najbliższy piątek warzymy Wheat IPA, czyli hybrydę tradycyjnego Witbiera oraz India Pale Ale. Łączymy zwiewność, świeżość, lekkość tradycyjnego pszenicznego piwa belgijskiego z mocą i goryczą India Pale Ale. Sypiemy do tego amerykański chmiel - nasze ulubione, hiper cytrusowe Amarillo, Citra oraz Mosaic. Koncetrujemy się głównie na aromacie - zatem poleci sporo chmielu do Whirlpoola oraz jeszcze więcej do tanka leżakowego - na zimno.

 

Oraz trochę o zasypie:

 

 

 

Zasyp i zacieranie będą Witka, chmielenie i program fermentacji rasowej amerykańskiej IPA, drożdże gdzieś ze środka (o ile taki istnieje!) obu - jakże odległych - styli. 
Celujemy w około 15,5 Plato, więc będzie dość krzepko. Jak będzie z pijalnością będziecie się mieli okazję dowiedzieć już za parę tygodni. Wszak i IPA i Witbier powinny być pite jak najświeższe!
No widzisz nasz zasyp jest ani z witka - bo nie jest - jak tradycja nakazuje - na niesłodowanej pszenicy, (sypiemy płatki pszeniczne oraz słód pszeniczny) ani nie jest też zasypem weizena. 

 

P.S. Tak, wiem, że prościej pewnie byłoby zapytać piwowara z BTK, ale wtedy nie byłoby zabawy ;)

Edited by cahe
Link to comment
Share on other sites

Zasyp wygląda na standardowy na wita/white ipa. Przeszukaj zapiski piwowarów, większość opiera się właśnie na pilzneński/płatki pszeniczne (ewentualnie część zamienić na słód pszeniczny)/płatki owsiane.

 

Możesz wyjść od czegoś takiego:

 

- słód pilzneński 50%

- słód pszeniczny 20%

- płatki pszeniczne 20%

- płatki owsiane 10%

 

Drożdże jakieś do witbiera czyli z suchych: S-33, Gozdawa CBW, Brewferm Blanche lub z płynnych FM20 Białe Walonki, Wyeast 3944 Belgian Witbier, WLP 400 Belgian Wit Ale.

 

Co do powyższego update.

 

Podejrzewam, że Panipani było solidnie nachmielone na aromat więc przerzuciłbym na Twoim miejscu część chmielenia bezpośrednio na aromat (na wyłączenie palnika) albo/i na zimno. W jaki sposób będziesz chłodził brzeczkę? Bo jeżeli nie chłodnicą to zbyt długi czas przebywania chmielu w stygnącej brzeczce (wysoka temp. utrzymuje się długo) spowoduje, że chmielenie na aromat nie będzie zbyt efektywne.

Edited by Dazhdbog
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

ja ostatnio warzyłem na chmielach wai-iti i motueka z tego roku i piwko ma lekkie aromaty bananowe. Nie wiem na ile to zasługa drożdży Gozdawa US West Coast.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.