Jump to content

Flander Red Ale - pleśń podczas fermentacji


nms007
 Share

Recommended Posts

Wczoraj postanowiłem zajrzeć do mojego Flandersa, bo niebawem minie czwarty miesiąc "dzikiej" fermentacji na drożdżach Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend.

Po otwarciu słoja moim oczom ukazał się gruby kożuch pleśni (zał.), który oczywiście zebrałem

I teraz pytanie, czy jest to objaw normalny, czy zaczynać powoli się niepokoić? :|

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Nie znam się na dzikich piwach, wiec podejdź do tego z rezerwa, ale:

Pleśnie to organizmy tlenowe, aż tego co wiem piwa dzikie nie lubią tlenu

Pleśnie, o ile nie masz jakiegoś specjalnego szczepu, tworzą silne mykotoksyny, a pojawienie się kozucha to już duża ich ilość.

Po mojemu to masz nieszczelny słój (czemu nie balon?), dostał Ci się tlen i zarodniki pleśni, długo stało i się zepsuło, i może być szkodliwe.

 

Ale poczekaj na opinię kogoś kto się na tym lepiej zna.

Link to comment
Share on other sites

Mnie się to nie podoba, u mnie na brettach czy kulturach lambicowych pojawiała się tylko błonka.

A zapach był pleśniowy?

Link to comment
Share on other sites

A w życiu nic takiego nie powinno się pojawić, toż to zepsute piwo! Zjadłbyś taką kanapkę albo bułkę? Lepiej to wylej Bartek dobrze pisał wyżej, niestety miałeś gdzieś nie szczelność albo jakieś zakażenie pleśnią. 

 

Ogólnie do kwasów popatrz takie błony powinny wychodzić:

https://www.google.pl/search?q=sour+ale&rlz=1C1GIGM_enPL633PL633&espv=2&biw=1536&bih=758&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=sHCeVamqI6nV7QaunpKwCA&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm=isch&q=sour+ale+fermentation

 

Zielona pleśń to cichy truciciel ;)

Link to comment
Share on other sites

A w życiu nic takiego nie powinno się pojawić, toż to zepsute piwo! Zjadłbyś taką kanapkę albo bułkę? Lepiej to wylej Bartek dobrze pisał wyżej, niestety miałeś gdzieś nie szczelność albo jakieś zakażenie pleśnią.

 

Ogólnie do kwasów popatrz takie błony powinny wychodzić:

https://www.google.pl/search?q=sour+ale&rlz=1C1GIGM_enPL633PL633&espv=2&biw=1536&bih=758&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=sHCeVamqI6nV7QaunpKwCA&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm=isch&q=sour+ale+fermentation

 

Zielona pleśń to cichy truciciel ;)

Mam przestać jeść sery pleśniowe żebym się nie otruł?
Link to comment
Share on other sites

 

A w życiu nic takiego nie powinno się pojawić, toż to zepsute piwo! Zjadłbyś taką kanapkę albo bułkę? Lepiej to wylej Bartek dobrze pisał wyżej, niestety miałeś gdzieś nie szczelność albo jakieś zakażenie pleśnią.

 

Ogólnie do kwasów popatrz takie błony powinny wychodzić:

https://www.google.pl/search?q=sour+ale&rlz=1C1GIGM_enPL633PL633&espv=2&biw=1536&bih=758&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=sHCeVamqI6nV7QaunpKwCA&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm=isch&q=sour+ale+fermentation

 

Zielona pleśń to cichy truciciel ;)

Mam przestać jeść sery pleśniowe żebym się nie otruł?

 

 

Jesz ser z zieloną pleśnią? Wow :P Dobrze wiesz że to nie ten rodzaj ;)

Link to comment
Share on other sites

To pewnie ten słój: http://swip-ftp.pl/img/sloj_wielofunkcyjny_1.jpg

 

Ja w nim nastawiłem szampan z dzikiego bzu i mi też spleśniał. Niestety zamknięcie do niego nie jest szczelne co już zauważyłem przy jednym piwku co mi się utleniło szybko, a potem właśnie przez pleśń... Nadaje on się do win na burzliwą niestety do piwa średnio. Moja wersja ma naprawdę dupne zamknięcie, szkoda, że nie ma podobnego do Szpajdla wrzucałem gdzieś zdjęcie, ale jak ktoś ciekaw później wrzucę jeszcze raz. Nie polecam tego słoja na cichą, lepiej zakupić balon zamiast niego przynajmniej do gąsiora można kupić szczelną zatyczkę (nie taką z rurką całkiem zaślepkę) i odizolować od tlenu.

 

Szkoda pracy ale lepiej wylać Macieju.

Edited by Undeath
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

To pewnie ten słój: http://swip-ftp.pl/img/sloj_wielofunkcyjny_1.jpg

 

Ja w nim nastawiłem szampan z dzikiego bzu i mi też spleśniał. Niestety zamknięcie do niego nie jest szczelne co już zauważyłem przy jednym piwku co mi się utleniło szybko, a potem właśnie przez pleśń... Nadaje on się do win na burzliwą niestety do piwa średnio. Moja wersja ma naprawdę dupne zamknięcie, szkoda, że nie ma podobnego do Szpajdla wrzucałem gdzieś zdjęcie, ale jak ktoś ciekaw później wrzucę jeszcze raz. Nie polecam tego słoja na cichą, lepiej zakupić balon zamiast niego przynajmniej do gąsiora można kupić szczelną zatyczkę (nie taką z rurką całkiem zaślepkę) i odizolować od tlenu.

 

Szkoda pracy ale lepiej wylać Macieju.

A czym się różni zamknięcie tego Szpajdla od tego słoja, bo wygląda w zasadzie identycznie?

 

Ja kupiłem niedawno takie 2 słoje, bo w jakimś temacie o sour ale były polecane i od paru dni trzymam w nim flandersa. I teraz właśnie mam wątpliwość czy trzymać go na tym zamknięciu z dziurawym wieczkiem i wodą czy może zakręcić całkiem? Drugie wydaje się pewniejsze, ale przecież gdzieś to CO2 musi się w końcu ulatniać.

 

Jakieś pomyśly jak pomóc temu słojowi i jak się zabezpieczyć żeby i mój flanders nie skończył jak ten z tego wątku?

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli masz z tym starym zamknięciem to dobrze ono jest identyczne jak szpajdla. Ja mam niestety nowe które nie wiem co autor miał na myśli, ani rurki tam wsadzić ani korka ani zamknąć tą zatyczką na cichą  bo przepuszcza tlen. Jedyne rozwiązanie jakie teraz widzę to właśnie tak jak dziedzicpruski napisał, workiem foliowym owijać szczelnie albo folią spożywczą. Słój ogólnie jest praktyczny tylko mam zarzut do zamknięcia ;) Zdjęcia poniżej... sorki za jakość tylko ziemniaka miałem pod ręką do robienia zdjęć ;)

post-3297-0-45653400-1437670905_thumb.jpg

post-3297-0-26920800-1437670913_thumb.jpg

Edited by Undeath
Link to comment
Share on other sites

Zgadza się, mam stare zamknięcie. Zamawiając na allegro są do wyboru te ze starym i z nowym.

 

A znasz może odpowiedź na moje drugie pytanie? Przy tym starym można zakręcić albo normalnie, albo założyć taki plastikowy kapturek z dziurami na dole i zalać wodą co pełni rolę bulkadełka przy zwyczajnej fermentacji. I teraz pytanie czy trzymając rok takiego flandersa trzymać go w takiej formie czy zakręcić go całkiem?

Link to comment
Share on other sites

Jak masz możliwość to bym zakręcił całkiem, jedynie co pewien czas (na początku cichej częściej) odkręcał, albo jak jakaś błona się pojawi żeby odprowadzić gaz. Najlepsza by była rurka fermentacyjna korkiem do tego wtedy tylko trzeba wodę (albo dać wódkę) co pewien czas uzupełniać.

Link to comment
Share on other sites

To nowe też wygląda jakby dało się przykryć kieliszkiem i zalać wodą, choć wiadomo, że to nie to samo co szczelne zamknięcie (trzeba tylko urwać tą biała plastikową zatyczkę).

Można też zalać silikonem cały otwór z badziewną zatyczką. To nie będzie miało kontaktu z piwem, więc nie trzeba żadnego specjalnego.

 

Oczywiście to już takie ratowanie sprzętu by jeszcze nadawał się to użytku... No i to raczej luźne pomysły, a nie praktyka... 

 

 

Skoro już zeszliśmy bezpośrednio z tematu to się podłączę i zadam jeszcze jedno odbiegające nieco od niego.

Czy jak zlewam lambika do gąsiora to jest jakiś problem z nadmiarem wolnego miejsca jakie zostanie? Mam ok 25-27l piwa i banieczkę 50l... Może warto uwarzyć coś świeżego i szybko dodać do uzupełnienia objętości? (szczegóły kiedy i jak dodawać zostawmy na później)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Co raz większe mam wątpliwości co do tego słoja choć lagerowałem w nich dolniaki (2-4 tygodnie) i wszystkie były ok. Jednak ostatnio kolega zwrócił uwagę na jedną sprawę - jak zakręcicsz słój z tą białą uszczelką i korkiem z uszczelką, nalejesz wody i odwrócisz do góry nogami to woda gdzieś cieknie, widać te zamknięcia nie są idealne szczelne.

Link to comment
Share on other sites

Jak żyć? Gdzie fermentować dzikusy? jak wytłumaczyć dziewczynie, że balon wygląda równie elegancko jak słój? Zrobienie kwasa to trudna sprawa...

 

A może by taki słój jakąś uszczelką potraktować?

Link to comment
Share on other sites

Póki co mam właśnie drugiego dzikusa w tym słoju. Zamiast tego białego korka guma i rurka fermentacyjna.

 

O! To jak czopka można dokupić na rozmiar do tego, to chyba rozwiązuje po części sprawę. Znasz może wymiary czopa?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.