Jump to content

Moja pierwsza gęstwa co dalej?


wojtekpl
 Share

Recommended Posts

Witam.Zebrałem w ubiegłą sobote gęstwę z witbiera( 11,5 blg) po dwukrotnym przemyciu gęstwa wygląda tak jak na zdjeciu,chciałbym w sobotę uwarzyć kolejne piwko ( american weat ok12blg ).I teraz pytanie co dalej mam zrobić z tą gęstwą?

1.Co wylać co zostawić? ( wiem że to białe na dnie to dobre drożdże )

2.Czy robic z tego starter?

post-9980-0-43703800-1436360941_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Przemywanie raczej nie było konieczne.

 

Z tego co wiem, to na dnie zbierają się najsłabsze drożdże.

http://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_użycie_gęstwy_drożdżowej- czytał zanim zadał pytania?

czytał i wycztał że martwe drożdże mają kolor ciemny i opadają na dno a u mnie jest kolor jasny czyli zdrowe?

Link to comment
Share on other sites

Spróbować piwa z nad drożdży, jeżeli jest ok to wylać rzadkie i resztę zadać do brzeczki. Możesz też skorzystać z kalkulatora i obliczyć ile gęstwy potrzebujesz.

Link to comment
Share on other sites

skoro przemywałeś, to warstwę martwych powinieneś mieć minimalną.

i może być tak, że za dużo przemyłeś (chcesz-nie chcesz i tak wylewasz część zdrowych), masz mało gęstwy i będziesz potrzebował wykonać starter. sprawdź na kalkulatorze.

Link to comment
Share on other sites

To białe to mogą być białka.

widzę że ma pół litrowego dr wita tej gestwy.

Ja bym poczekał aż najlepsze drożdże które jeszcze są w zawiesinie opadły, odlał rzadkie, resztę wymieszać i odpowiednią ilość zadał.

 

a jak ktos ma za mało drożdży to może oczywiście robić starter. Ale należy pamiętać że bakterie się duuuuzo szybciej namnazaja niż drożdże i ze nie jest to polecane.

Link to comment
Share on other sites

a jak wymył i zostało mu 100ml??? nie ma innej rady (ew. underpitch)

 Za Wiki : "z grubsza 100 ml gęstwy (czystej, świeżej i dość gęstej) zawiera ok. 200 mld komórek drożdzowych, potrzebnych dla zaszczepienia przeciętnej warki górnej fermentacji". Wiec skad te watpliwosci ,ze za malo ? 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.