Jump to content
the_doctor

2015.10.10-11 Warszawski Konkurs Piw Domowych 2015- jesienna edycja

Recommended Posts

W imieniu organizatora, Mazowieckiego Oddziału Terenowego PSPD, chciałbym poinformować, że w pierwszej połowie października 2015 odbędzie się jesienna edycja Warszawskiego Konkursu Piw Domowych. 


Konkurs przeprowadzony zostanie zgodnie z wytycznymi zawartymi w Przewodniku dla organizatorów konkursów piw domowych PSPD w następujących 7 kategoriach:


1. Gose 9-14 BLG
2. Coffee American Pale Ale 11-14 BLG
3. Whisky Stout 12-16 BLG
4. Single Hop IPA 14-17 BLG (wymagane podanie jakiej odmiany chmielu użyto)
5. Belgian Sour Ale 10-18 BLG (wymagana deklaracja stylu)
6. Black IPA 14-18 BLG
7. American Barleywine 19-28 BLG

Uroczyste ogłoszenie wyników oraz wręczenie nagród zwycięzcom odbędzie się podczas jesiennego Warszawskiego Festiwalu Piwa.

Regulamin, szczegóły na temat nagród oraz dokładny opis kategorii zostanie zamieszczony w późniejszym terminie.

Dodatkowo w niedalekiej przyszłości podamy niektóre kategorie na przyszłoroczny, wiosenny konkurs.


Łychy w dłoń!
Powodzenia,
Olek

Edited by the_doctor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coffee American Pale Ale ,jakaś szatańska mieszanka 

 

Wszystko zależy jak podejdziesz do tematu kawy... bo niekoniecznie musi być ona mocno palona i czekoladowa :) Więcej nie podpowiadam :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest arczi_901

Coffee American Pale Ale ,jakaś szatańska mieszanka 

Ja mam plan uwarzyć APA mocno chmieloną z dodatkiem kawy rozpuszczalnej Nescafe ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

2. Coffee American Pale Ale 11-14 BLG

Nie powiem, pojechaliście z tą kategorią :). Coś jak White Stout :) Rozumiem, że piwo ma być jasne z wyczuwalnym aromatem/smakiem kawy?  

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

2. Coffee American Pale Ale 11-14 BLG

Nie powiem, pojechaliście z tą kategorią :). Coś jak White Stout :) Rozumiem, że piwo ma być jasne z wyczuwalnym aromatem/smakiem kawy?  

 

Aromat/smak kawy ma współgrać z aromatem/smakiem amerykańskiego chmielu. Piwo oczywiście ma być jasne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

2. Coffee American Pale Ale 11-14 BLG

Nie powiem, pojechaliście z tą kategorią :). Coś jak White Stout :) Rozumiem, że piwo ma być jasne z wyczuwalnym aromatem/smakiem kawy?  

 

 

Kawe można zaparzyć i wcale nie musi ona byc czarna. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

2. Coffee American Pale Ale 11-14 BLG

Nie powiem, pojechaliście z tą kategorią :). Coś jak White Stout :) Rozumiem, że piwo ma być jasne z wyczuwalnym aromatem/smakiem kawy?  

 

Poczytaj sobie w internecie na temat Kawy tzw. Trzeciej Fali :) Nazywanie aromatu/smaku "kawowym", to tak jak powiedzieć, że piwo pachnie piwem :) To trochę otworzy oczy na to co pomysłodawca tej kategorii mógł mieć na myśli.

 

To o czym piszesz i co pewnie masz na myśli, to aromaty/smaki palone, które do APA nie koniecznie pasują :) Tak jak napisał profik - można zaparzyć kawę tak, żeby nie była czarna, a i smakowała będzie zupełnie inaczej niż popularna "mała czarna" :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piłem piwa w tym stylu i domowe i komercyjne (np. De Molen Bed & Breakfast) i były dość jasne, z kolorem nie ma problemu.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Poczytaj sobie w internecie na temat Kawy tzw. Trzeciej Fali :) Nazywanie aromatu/smaku "kawowym", to tak jak powiedzieć, że piwo pachnie piwem :) To trochę otworzy oczy na to co pomysłodawca tej kategorii mógł mieć na myśli.

 

Mazowiecki OT PSPD robił taki eksperyment z tym stylem piwa i po prostu piwa były kawowe - w taki sposób, w jaki większość osób rozumie smak/aromat kawowy.

http://pspd.org.pl/forum/download/file.php?id=1015

 

W skrócie dodano do bazowego IPA kawę za pomocy różnych metod - aeropress, cold brew i ziarno do wiadra, wykorzystano także cascarę - łuskę ziarna.

Jak dla mnie tylko dwa z tych piw były dobre - tzn. występował odpowiedni balans między chmielem, a kawą... niestety nie pamiętam już które.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Poczytaj sobie w internecie na temat Kawy tzw. Trzeciej Fali :) Nazywanie aromatu/smaku "kawowym", to tak jak powiedzieć, że piwo pachnie piwem :) To trochę otworzy oczy na to co pomysłodawca tej kategorii mógł mieć na myśli.

 

Mazowiecki OT PSPD robił taki eksperyment z tym stylem piwa i po prostu piwa były kawowe - w taki sposób, w jaki większość osób rozumie smak/aromat kawowy.

http://pspd.org.pl/forum/download/file.php?id=1015

 

W skrócie dodano do bazowego IPA kawę za pomocy różnych metod - aeropress, cold brew i ziarno do wiadra, wykorzystano także cascarę - łuskę ziarna.

Jak dla mnie tylko dwa z tych piw były dobre - tzn. występował odpowiedni balans między chmielem, a kawą... niestety nie pamiętam już które.

 

 

Piłem te piwa na którymś ze spotkań MOTu, natomiast były już mocno stare i niestety aromat amerykańskich chmieli zamienił się w mocno szampański. Najlepsza była wersja z dodatkiem ColdBrew.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proszę.

 

Jeśli dobrze pamiętam, to u nas były one dość świeże i dwie wersje miały dobry balans chmielu i kawy, pozostałe były albo tylko kawowe, albo dodatkowo ta kawa była w jakiś dziwny sposób nieprzyjemna.

 

Akurat takie eksperymenty lubię, pomyślę o tym później, na razie zakwaszam brzeczkę na gose :)

COFFEE AMERICAN PALE ALE.pdf

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nadszedł czas na ogłoszenie części kategorii na przyszłoroczną, wiosenną edycję Warszawskiego Konkursu Piw Domowych. Znamy już trzy kategorie, ale żeby potrzymać was jeszcze chwilę w niepewności, podamy tylko dwie:). Będą to:
-Eisbock (Koźlak Lodowy) 19-28 BLG (przed wymrażaniem)
-Brett American Pale Ale 11-14 BLG
Trzecia kategoria na pewno będzie niespodzianką:)

Jednocześnie przypominamy, że na najbliższej, jesiennej edycji, która odbędzie się w październiku przyjmujemy piwa w następujących kategoriach:
1. Gose 9-14 BLG
2. Coffee American Pale Ale 11-14 BLG
3. Whisky Stout 12-16 BLG
4. Single Hop IPA 14-17 BLG (wymagane podanie jakiej odmiany chmielu użyto)
5. Belgian Sour Ale 10-18 BLG (wymagana deklaracja stylu)
6. Black IPA 14-18 BLG
7. American Barleywine 19-28 BLG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest gdzieś do ściągnięcia formularz zgłoszeniowy ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Formularz jeszcze nie jest gotowy. Czasu do konkursu jeszcze sporo zostało, więc trzeba jeszcze chwilę poczekać :)

 

EDIT: Zapomniałem napisać tutaj, że trzecią kategorią konkursową w edycji wiosennej w 2016 roku będzie cydr wytrawny:)

Edited by the_doctor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taka mała uwaga: w opisie Belgian style sour jest:

 

Aromat: Przede wszystkim charakterystyczne nuty kwaśne i dzikie jak ziemistość, kozi, końska derka,skórzany, aromat stodoły.

 

Chyba autorowi chodziło o stajnię. Stodoła pachnie sianem, słomą, czyli byłby to aromat zwietrzałego chmielu a zdaje się że nie jest to pożądany aromat w kwaśnych piwach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

2. Coffee American Pale Ale 11-14 BLG
 

2. Coffee Pale Ale     Autor: Paweł Leszczyński

nie to że bym się czepiał ale Ameryki zabrakło :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.