Jump to content

2015.10.10-11 Warszawski Konkurs Piw Domowych 2015- jesienna edycja


the_doctor
 Share

Recommended Posts

W imieniu organizatora, Mazowieckiego Oddziału Terenowego PSPD, chciałbym poinformować, że w pierwszej połowie października 2015 odbędzie się jesienna edycja Warszawskiego Konkursu Piw Domowych. 


Konkurs przeprowadzony zostanie zgodnie z wytycznymi zawartymi w Przewodniku dla organizatorów konkursów piw domowych PSPD w następujących 7 kategoriach:


1. Gose 9-14 BLG
2. Coffee American Pale Ale 11-14 BLG
3. Whisky Stout 12-16 BLG
4. Single Hop IPA 14-17 BLG (wymagane podanie jakiej odmiany chmielu użyto)
5. Belgian Sour Ale 10-18 BLG (wymagana deklaracja stylu)
6. Black IPA 14-18 BLG
7. American Barleywine 19-28 BLG

Uroczyste ogłoszenie wyników oraz wręczenie nagród zwycięzcom odbędzie się podczas jesiennego Warszawskiego Festiwalu Piwa.

Regulamin, szczegóły na temat nagród oraz dokładny opis kategorii zostanie zamieszczony w późniejszym terminie.

Dodatkowo w niedalekiej przyszłości podamy niektóre kategorie na przyszłoroczny, wiosenny konkurs.


Łychy w dłoń!
Powodzenia,
Olek

Edited by the_doctor
Link to comment
Share on other sites

Coffee American Pale Ale ,jakaś szatańska mieszanka 

 

Wszystko zależy jak podejdziesz do tematu kawy... bo niekoniecznie musi być ona mocno palona i czekoladowa :) Więcej nie podpowiadam :)

Link to comment
Share on other sites

Guest arczi_901

Coffee American Pale Ale ,jakaś szatańska mieszanka 

Ja mam plan uwarzyć APA mocno chmieloną z dodatkiem kawy rozpuszczalnej Nescafe ;)

Link to comment
Share on other sites

 

 

2. Coffee American Pale Ale 11-14 BLG

Nie powiem, pojechaliście z tą kategorią :). Coś jak White Stout :) Rozumiem, że piwo ma być jasne z wyczuwalnym aromatem/smakiem kawy?  

Link to comment
Share on other sites

 

2. Coffee American Pale Ale 11-14 BLG

Nie powiem, pojechaliście z tą kategorią :). Coś jak White Stout :) Rozumiem, że piwo ma być jasne z wyczuwalnym aromatem/smakiem kawy?  

 

Aromat/smak kawy ma współgrać z aromatem/smakiem amerykańskiego chmielu. Piwo oczywiście ma być jasne.

Link to comment
Share on other sites

 

2. Coffee American Pale Ale 11-14 BLG

Nie powiem, pojechaliście z tą kategorią :). Coś jak White Stout :) Rozumiem, że piwo ma być jasne z wyczuwalnym aromatem/smakiem kawy?  

 

 

Kawe można zaparzyć i wcale nie musi ona byc czarna. ;)

Link to comment
Share on other sites

 

2. Coffee American Pale Ale 11-14 BLG

Nie powiem, pojechaliście z tą kategorią :). Coś jak White Stout :) Rozumiem, że piwo ma być jasne z wyczuwalnym aromatem/smakiem kawy?  

 

Poczytaj sobie w internecie na temat Kawy tzw. Trzeciej Fali :) Nazywanie aromatu/smaku "kawowym", to tak jak powiedzieć, że piwo pachnie piwem :) To trochę otworzy oczy na to co pomysłodawca tej kategorii mógł mieć na myśli.

 

To o czym piszesz i co pewnie masz na myśli, to aromaty/smaki palone, które do APA nie koniecznie pasują :) Tak jak napisał profik - można zaparzyć kawę tak, żeby nie była czarna, a i smakowała będzie zupełnie inaczej niż popularna "mała czarna" :)

Link to comment
Share on other sites

Piłem piwa w tym stylu i domowe i komercyjne (np. De Molen Bed & Breakfast) i były dość jasne, z kolorem nie ma problemu.

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

 

Poczytaj sobie w internecie na temat Kawy tzw. Trzeciej Fali :) Nazywanie aromatu/smaku "kawowym", to tak jak powiedzieć, że piwo pachnie piwem :) To trochę otworzy oczy na to co pomysłodawca tej kategorii mógł mieć na myśli.

 

Mazowiecki OT PSPD robił taki eksperyment z tym stylem piwa i po prostu piwa były kawowe - w taki sposób, w jaki większość osób rozumie smak/aromat kawowy.

http://pspd.org.pl/forum/download/file.php?id=1015

 

W skrócie dodano do bazowego IPA kawę za pomocy różnych metod - aeropress, cold brew i ziarno do wiadra, wykorzystano także cascarę - łuskę ziarna.

Jak dla mnie tylko dwa z tych piw były dobre - tzn. występował odpowiedni balans między chmielem, a kawą... niestety nie pamiętam już które.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Poczytaj sobie w internecie na temat Kawy tzw. Trzeciej Fali :) Nazywanie aromatu/smaku "kawowym", to tak jak powiedzieć, że piwo pachnie piwem :) To trochę otworzy oczy na to co pomysłodawca tej kategorii mógł mieć na myśli.

 

Mazowiecki OT PSPD robił taki eksperyment z tym stylem piwa i po prostu piwa były kawowe - w taki sposób, w jaki większość osób rozumie smak/aromat kawowy.

http://pspd.org.pl/forum/download/file.php?id=1015

 

W skrócie dodano do bazowego IPA kawę za pomocy różnych metod - aeropress, cold brew i ziarno do wiadra, wykorzystano także cascarę - łuskę ziarna.

Jak dla mnie tylko dwa z tych piw były dobre - tzn. występował odpowiedni balans między chmielem, a kawą... niestety nie pamiętam już które.

 

 

Piłem te piwa na którymś ze spotkań MOTu, natomiast były już mocno stare i niestety aromat amerykańskich chmieli zamienił się w mocno szampański. Najlepsza była wersja z dodatkiem ColdBrew.

Link to comment
Share on other sites

Proszę.

 

Jeśli dobrze pamiętam, to u nas były one dość świeże i dwie wersje miały dobry balans chmielu i kawy, pozostałe były albo tylko kawowe, albo dodatkowo ta kawa była w jakiś dziwny sposób nieprzyjemna.

 

Akurat takie eksperymenty lubię, pomyślę o tym później, na razie zakwaszam brzeczkę na gose :)

COFFEE AMERICAN PALE ALE.pdf

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Nadszedł czas na ogłoszenie części kategorii na przyszłoroczną, wiosenną edycję Warszawskiego Konkursu Piw Domowych. Znamy już trzy kategorie, ale żeby potrzymać was jeszcze chwilę w niepewności, podamy tylko dwie:). Będą to:
-Eisbock (Koźlak Lodowy) 19-28 BLG (przed wymrażaniem)
-Brett American Pale Ale 11-14 BLG
Trzecia kategoria na pewno będzie niespodzianką:)

Jednocześnie przypominamy, że na najbliższej, jesiennej edycji, która odbędzie się w październiku przyjmujemy piwa w następujących kategoriach:
1. Gose 9-14 BLG
2. Coffee American Pale Ale 11-14 BLG
3. Whisky Stout 12-16 BLG
4. Single Hop IPA 14-17 BLG (wymagane podanie jakiej odmiany chmielu użyto)
5. Belgian Sour Ale 10-18 BLG (wymagana deklaracja stylu)
6. Black IPA 14-18 BLG
7. American Barleywine 19-28 BLG

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Formularz jeszcze nie jest gotowy. Czasu do konkursu jeszcze sporo zostało, więc trzeba jeszcze chwilę poczekać :)

 

EDIT: Zapomniałem napisać tutaj, że trzecią kategorią konkursową w edycji wiosennej w 2016 roku będzie cydr wytrawny:)

Edited by the_doctor
Link to comment
Share on other sites

Taka mała uwaga: w opisie Belgian style sour jest:

 

Aromat: Przede wszystkim charakterystyczne nuty kwaśne i dzikie jak ziemistość, kozi, końska derka,skórzany, aromat stodoły.

 

Chyba autorowi chodziło o stajnię. Stodoła pachnie sianem, słomą, czyli byłby to aromat zwietrzałego chmielu a zdaje się że nie jest to pożądany aromat w kwaśnych piwach.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.