Jump to content

nadmanganian potasu


redachtor
 Share

Recommended Posts

Bo akurat trochę mam. I generalnie jest tanie jak barszcz. A co do filoletu na fermentatorze - no cóż, z plastiku to się toto zmywa od razu, bez żadnych problemów. Zastanawiam się tylko nad skutecznością.

Jeśli chodzi o kasę to najtańsze jest piro. Ja na 100g saszetce obskoczyłem 11 warek. Nadmanganian trzeba by na pewno płukać i działą tylko tam gdzie polejesz (choć tego nie jestem pewien)

Powtarzając za wikipedią:

"Manganian(VII) potasu posiada silne własności bakterio- i grzybobójcze. Pastylki tego związku są m.in. stosowane do odkażania wody do mycia (np. do kąpieli noworodków); składnik aktywny w maściach do odkażania gardła oraz w preparatach do odkażania ran. Rozcieńczony roztwór używa się do płukania jamy ustnej.

 

Manganian(VII) potasu używany jest również do uzdatniania wody pitnej i sterylizacji narzędzi metodą "polową". Aby uzdatnić wodę należy dodać manganian(VII) potasu do wody w takiej ilości, aby uzyskać odcień bladoróżowy. Roztwór o odcieniu intensywnie różowym to substancja odkażająca."

Można stosować ale nie wiem czy warto :P.

Link to comment
Share on other sites

@darko

 

Fermentory pewnie zrobią się fioletowe.

Po co chcesz tego użyć? Jest cała masa sprawdzonych środków.

kolega nie używał nadmanganianu.

 

Fermentator zrobi się brązowo - czarny od wytrąconego tlenku manganu.

Link to comment
Share on other sites

Polecam tlenek chloru.

Bezbarwny, praktycznie bezwonny i nie trzeba spłukiwać....

Czy można go użyć do czyszczenia kegów, bo słyszałem, że środki na bazie chloru (konkretnie chodzi o wyebielacz) mogą wyżerać nierdzewkę.

Link to comment
Share on other sites

Polecam tlenek chloru.

Bezbarwny, praktycznie bezwonny i nie trzeba spłukiwać....

Zapewne myślałeś o ClO2-dwutlenku chloru:)

 

Niektóre zalety stosowania Anthium Dioxcide/Hyalus - roztworu ClO2

 

-Skuteczny w niskich stężeniach. Od 1 do 25 mg/l .

-Bardzo szybkie działanie bakteriobójcze. Większość bakterii niszczy w ciągu kilku sekund.

-Skuteczny w usuwaniu biopowłoki - biofilmu. Podchloryn nie posiada tej właściwości.

-Posiada 2.6 razy większe właściwości utleniające niż chlor w szerokim zakresie temperatur.

-Skutecznie działa w szerokim zakresie pH (pH2 - pH12 ).

-Nie chloruje substancji organicznych i nie reaguje z amoniakiem, nie tworzy kwasów chlorowodorowych jak czyni to chlor.

-Nie ulega hydrolizie dzięki czemu nie tworzy hiperchlorawców czy kwasu solnego.

-Marginalna korozyjność

-Nie pozostawia szkodliwych pozostałości. Nie wymaga neutralizacji.

-Jest 5 razy bardziej rozpuszczalny w wodzie niż chlor

jest od 4 do 7 razy bardziej skuteczny niż chlor w zwalczaniu Salmonelli i innych skażeń

-Dwutlenek chloru nie pozostaje na powierzchni i nie pozostawia niepożądanych substancji ubocznych.

-dezynfekuje wodę przez co zapobiega rozwojowi bakterii

-eliminuje szlam i pleśń

-zapobiega osadzaniu się kamienia w systemach zraszających, instalacjach pasteryzujących, wodnych itp.

-neutralizuje zapachy, jest najbardziej efektywnym środkiem neutralizującym nieprzyjemny zapach i smak (w większości przypadków powodowany wysoką koncentracją substancji organicznych, fenolu, kwasów humusowych czy siarczków)

-sam jest bezzapachowy

-nie posiada jakichkolwiek właściwości smakowych i co najważniejsze nie posiada smaku chloru.

-jeden środek - eliminuje stosowanie wielu różnych toksycznych dla środowiska i ludzi środków dezynfekujących na bazie związków czwartorzędowych i fenolu zapewnia pracownikom lepsze warunki pracy

Link to comment
Share on other sites

Przepraszam, dwutlenek chloru.

 

Kopyr, stosujesz to na chwilę, Kegów nie rusza, gorzej np z mosiądzem lub miedzią (stosowałem najsilniejsze stężenie nanoszone ze spreya). Jedynie co może żreć to aktywator - prawdopodobnie kwas azotowy, ale tego są śladowe ilości.

Link to comment
Share on other sites

Dziwię się, że ten ClO2 jest tak mało popularny, ma wiele zalet, potwierdzonych eksperymentalnie. W USA mają produkt Starxene na bazie ClO2, ale wolą sprzedwać StarSan na bazie kwasu fosforowego, obarczony wieloma wadami. Z tego co słyszałem, boją się dać ClO2 gawiedzi, bo łatwo się nim zatruć - jak się za mocno zakwasi, to produkuje gaz musztardowy.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.