Skocz do zawartości

formuła na nagazowanie piwa


Rekomendowane odpowiedzi

Dobra, wymóżdżyłem/wyszukałem coś takiego:

 

4g cukru na litr piwa dają jedną jednostkę CO2 (zależność liniowa, przynajmniej w interesującym nas zakresie). To można wydedukować bawiąc się kalkulatorem.

 

Jeśli chodzi o naturalnie rozpuszczony gaz w piwie, to na podstawie prawa Henry'ego:

co2 = 3.0378 - (0.050062 * temp) + (0.00026555 * temp * temp)

gdzie temp to temperatura w *F.

 

Żeby zamienić celsjusze na farenhajty wystarczy pomnożyć przez 9/5 i dodać 32.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.