Jump to content

formuła na nagazowanie piwa


dirk gently
 Share

Recommended Posts

Dobra, wymóżdżyłem/wyszukałem coś takiego:

 

4g cukru na litr piwa dają jedną jednostkę CO2 (zależność liniowa, przynajmniej w interesującym nas zakresie). To można wydedukować bawiąc się kalkulatorem.

 

Jeśli chodzi o naturalnie rozpuszczony gaz w piwie, to na podstawie prawa Henry'ego:

co2 = 3.0378 - (0.050062 * temp) + (0.00026555 * temp * temp)

gdzie temp to temperatura w *F.

 

Żeby zamienić celsjusze na farenhajty wystarczy pomnożyć przez 9/5 i dodać 32.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.