Jump to content

Pierwsza Warka-Foreign Extra Stout


Cris
 Share

Recommended Posts

Witam 

 

Mam kilka składników wydaje mis się ze najlepiej z tego było by zrobić: FOREIGN EXTRAarrow-10x10.png STOUT.

 

Miałem robić risa ale jak na pierwsze piwko sądzę ze zbyt wysoka poprzeczka, i zbyt długo trzeba czekać.

 

Wiec co mam :

 

 SŁODY:

 

Pale Ale 7-9 EBC  Belgia 5KG

Monachijski 15 EBC Belgia 2KG

Carabelge 30-40 EBC Niemcy 1KG

caramel vienna 40 EBC USA 0,5 KG

Midnight wheat 1100 EBC USA 0,5KG

Carafa typ 3 1300-1500 EBC Niemcy 0,5KG

Kawowy500arrow-10x10.png EBC Belgia 0,5KG 

 

CHMIELE :

 

CHINOOK - granulat USA - a kwasów 11,2% 50 g

MOSAIC - granulat USA - A kwasów 12 % 50 g

 

Drożdże - Wyeast 1275 THAMES VALLEY

 

Tyle mam, Myślę ze coś z tego już bym zrobił ale proszę o rady 

Co wykluczyć ewentualnie co dokupić i co najważniejsze jak to robić czyli jakie temperatury, czas , kiedy ciemne słody sypać, itp  

 

Z góry dziękuje  ;)  

 
Link to comment
Share on other sites

A może klon Ringwelter Black Sheep?

Tu możesz sobie posłuchać: http://thebrewingnetwork.com/shows/618

 Ja bym zrobił tak:

Pale Ale 7-9 EBC  Belgia 5KG

caramel vienna 40 EBC USA 0,5 KG

Midnight wheat 1100 EBC USA 0,3 KG

Carafa typ 3 1300-1500 EBC Niemcy 0,3 KG

 

Zacieranie w 68 C, chmiel tylko na goryczkę i koniecznie starter z tych drożdżaków. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.