Jump to content
Sign in to follow this  
sindbad64

garnek z targu

Recommended Posts

Proponuję dla oszczędnych poszukać gara na wiejskich targach czy jarmarkach (zależy jak to się gdzie nazywa). Dzisiaj u nas na targu, po wielotygodniowym poszukiwaniu (targi u nas są raz na tydzień) namierzyłem emaliowane 37 l. z pokrywką. Niestety z drobną wadą, odbicie emalii na dnie. Na szczęście od środka niewielkie (2 na 3 mm, do naprawy). Najbardziej zaskoczyła mnie negocjacja ceny. Garnek nieobity trzy miesiące temu kosztował jedyne 100 złociszy. Ja po negocjacjach wyrwałem go za jedyne 50 złociszy. Zaprawka niech mnie kosztuje nawet 10 zł. to i tak ładny gar wyniesie 6 dych. Tak więc jeśli w waszej okolicy odbywają się takie targi to zaglądajcie na nie. :):):)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jaką zaprawką chcesz to naprawić?

Szukałem jakiś czas temu czegoś do naprawy odpryśniętej emalii i owszem znalazłem, ale... do emalii np. z wanny. Wątpię, żeby można to było zastosować do produktu mającego styczność ze spożywką. Tym bardziej, że będzie w tym garnku ponad godzinne wrzenie...

 

EDIT: ale jeśli znajdziesz taką zaprawkę to daj znać. Przydała by mi się, bo mam 40l gar który stoi w kącie nieużywany, ze względu na duży odprysk.

Edited by Stasiek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zanim zacząłem warzenie to znalazłem do tego celu gar 40l na strychu. Stary, mało używany (albo nawet wcale) ale z odpryskiem na dnie. Nie przeszkadzało mi to, w takim warzę i nic się nie dzieje..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja zanim zacząłem warzenie to znalazłem do tego celu gar 40l na strychu. Stary, mało używany (albo nawet wcale) ale z odpryskiem na dnie. Nie przeszkadzało mi to, w takim warzę i nic się nie dzieje..

Ipo co się stresować jakimś odpryskiem. Masz rację.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tez warzę w garze, który ma odprysk. To jeden z nich. kiedyś miałem nawet taki łatany cyną, bo zrobiła sie zdiura ze starości i częstego używania. Inny większy to aluminium :D :D :D. Niby aluminium ma jakiś wpływ na alzheimera, co jest nie prawdą choć nie wiem czemu, bo zapomniałem :P

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja kiedyś szukałem' date=' ale darowałem sobie. Wybrałem nierdzewkę. Farba do metalu dopuszczona do kontaktu z żywnością: [url']http://www.rafil.pl/?m=katalog&id=131[/url]

Dzięki za namiar na tą farbę, spróbuję ją wykorzystać. Mam nadzieję że nie sprzedają jej w chabokach po 20 l.:P

Jak spróbujesz opisz efekt. Też mam na strychu duży gar z odpryskami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja tez niestety mam gar (elektryczny) z paroma malymi odpryskami. warzyłem w nim i było ok. jakis czas temu nabylem drugi caly, i teraz w tym z odpryskami tylko przygotowuję wodę do wysładzania.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A może te odpryski spróbujcie zasmarować silikonem dla akwarystów ten sil raczej będzie czysty i nie tokszyczny

Ale wątpliwe, żeby ten silikon wytrzymał gotowanie.

 

sindbad64: też czekam na wynik eksperymentu. Niby piszą, że farba ta wytrzymuje 150°C, ale tylko na sucho... Ale piszą też, że jest nierozpuszczalna w wodzie... Ciekawe, ciekawe... :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Silikon też przerabiałem :P. Zwykły, bezbarwny wytrzymał kilkanaście warek. Tylko zrobił się zielony od chmielu :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

W moim garze rodzina przez 30 lat gotowała kaszankę, powiedzieć o nim, że ma "odprysk" byłoby eufenizmem, jest ich kilka, większych, mniejszych, ogólnie powłoka emalii na dnie jest w stanie dość słabym :P, ale działa.

 

Myślę na RIMS/HERMS, gar do tego czasu musi dociągnąć.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dzięki za namiar na tą farbę, spróbuję ją wykorzystać. Mam nadzieję że nie sprzedają jej w chabokach po 20 l.:P

Wg Karty informacyjnej

Emalia FAMOKSYD III występuje w sprzedaży:

- składnik I (emalia) w opakowaniach o pojemności 5 ltr, napełnionych do 3 ltr,

- składnik II (utwardzacz) w opakowaniach 1 ltr

Edited by TurTle

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś na targu widziałem chińskie gary z nierdzewki z pokrywką. Garnek wielkości emaliowanego po 100 złociszy, większy na oko 40l - 150zł.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dziś na targu widziałem chińskie gary z nierdzewki z pokrywką. Garnek wielkości emaliowanego po 100 złociszy, większy na oko 40l - 150zł.

Jacer, chcąc być precyzyjnym trzeba napisać chińskie gary z chińskiej nierdzewki. :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

Dziś na targu widziałem chińskie gary z nierdzewki z pokrywką. Garnek wielkości emaliowanego po 100 złociszy, większy na oko 40l - 150zł.

Żeby być precyzyjnym wielkośc garnka emaliowanego jest pynna ;-)

Ja mam np. 52 l :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale co wy się odpryskami przekujecie? Garnek emaliowany jest zrobiony z tłoczonej blachy emali podkładu i emali zewnętrznej. Obicie garnka powoduje odpryśnięcie od blachy i ewentualnie rdzę która w niczym nie szkodzi. To obicie z czasem od żaru i czasu przeradza się w dziurkę i wtedy gar nadaje się do wyrzucenia. A malowanie czy tam inne przeróbki tylko mogą zaszkodzić bo emalia to nie jakaś farba tylko ceramiczna powłoka.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ale co wy się odpryskami przekujecie? Garnek emaliowany jest zrobiony z tłoczonej blachy emali podkładu i emali zewnętrznej. Obicie garnka powoduje odpryśnięcie od blachy i ewentualnie rdzę która w niczym nie szkodzi. To obicie z czasem od żaru i czasu przeradza się w dziurkę i wtedy gar nadaje się do wyrzucenia. A malowanie czy tam inne przeróbki tylko mogą zaszkodzić bo emalia to nie jakaś farba tylko ceramiczna powłoka.

JA od dłuższego czasu staram się ludziom to uświadomić, ale nadal jakieś dziwaczne opowieści na ten temat krążą. Dodatkowo nawet jak zrobi się dziura, a nie dysponujemy innym garem, czy funduszami na jego zakup, można taką dziurkę zacynować i gar będzie służył jeszcze długi czas, chyba że zrobi się dziura w innym miejscu :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja w swoim garnku mam otwór na wlot do pompy i przy nim pojawiła się korozja, więc czyszczę i maluję emalią zaprawkową ale chyba dam sobie spokój...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wiedza ogólna stanowi, że od kontaktu z żywą stalą mogą pojawić się posmaki metaliczne w piwie

Właśnie jak to zwykle bywa teoria sobie a praktyka sobie. Inna rzecz jest taka, że odłsonięte miejsca szybko pokrywają się różnymi substancjami, w tym kamieniem, czy produktami utleniania. Zaczynałem warzyć w garnku, który miał odprysk, zrobiłem w nim jakichś 1.500 litrów albo więcej i w żadnym piwie posmaków nie czułem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bo to za mała powierzchnia żeby miała wpływ na cokolwiek. Nierdzewka też się składa z żelaza i nikt nie mówi że metaliczny posmak :cool2:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.