Jump to content
Sign in to follow this  
Tom Kos

Upał a jakość piwa

Recommended Posts

Mam pytanie, czy warzyliście już w takie upały jak teraz. Czy temp w trakcie procesu warzenia może nieść większe ryzyko zakażeń itp. Z fermentacją akurat problemu nie będzie bo mam lodówkę ze sterownikiem, ale chciałbym zminimalizować ryzyko wpadki w trakcie samego gotowania chłodzenia itd.

Edited by Tom Kos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ryzyko zakażenia oczywiście rośnie, bo w powietrzu lata więcej syfów. Poza tym chłodzenie trwa dłużej, bo zimna woda w kranie nie jest taka zimna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy warzeniu spoko, bo we wrzątku nic nie złapiesz. Różnica w czasie chłodzenia jest u mnie minimalna - najważniejsze po warzeniu jest zbicie tych pierwszych kilkudziesięciu stopni, później tempo chłodzenia nie jest tak istotne a jak wiadomo różnica temperatur na początku chłodzenia jest największa i latem tak czy inaczej jest wystarczająco duża, żeby sprawę załatwić momentalnie.
Lodówkę przed fermentacją wysterylizuj w miarę możliwość i fakt, że dostęp powietrza z zewnątrz jest ograniczony ryzyko i tak minimalizuje. Warzenie latem jest spoko ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

najważniejsze po warzeniu jest zbicie tych pierwszych kilkudziesięciu stopni, później tempo chłodzenia nie jest tak istotne

że by nie było,chłodzę na balkonie przez noc

ale z tego co napisałeś to  ryzyko zakażenia jest większe jak temperatura jest od 100 do 80C niż poniżej 80 ?

zawsze wydawało mi się że łatwiej zakazić jak już jest trochę schłodzone  

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ze najważniejsze nie znaczy ze chodzi o zakażenia. Krytyczna dla zakażeń jest zejście z 40 do 20 C - wtedy bakterie bardzo szybko się namnazaja. Nawet na wiki jest to napisane-nie mam jak zacytować, piszę z telefonu.

http://www.wiki.piwo.org/Ch%C5%82odzenie_i_transfer_brzeczki

Edited by bart3q

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście, brzeczki w temperaturze 80 stopni nie zainfekujesz, bo mało co toleruje takie temperatury. Chodzi tu oczywiście o deemesy, utlenianie i "różne takie działania", skoro już poruszono temat cieplejszej wody w kranach ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...