Jump to content
Sign in to follow this  
MOAB

płynne nie ruszyły

Recommended Posts

Podpowiedzcie Koledzy

 

Wyeast 1762 Belgian Abbey po zgnieceniu aktywatora i odczekaniu 24h nic nie ruszyły. Opakowanie nie spęczniało ani milimetra.

Mimo to otworzyłem i wlałem do startera. Po 24h na mieszadle, nie było żadnych oznak pracy drożdży.

Miałem to już wychrzanić, ale zostawiłem na następne 24h. Po 48h coś zaczęło się dziać. Lekko ruszyły. 

Jak myślicie? Do kibla z tym?

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najpierw spierd... po calosci a teraz pytasz :-) skoro paczka nie puchla po 24 godzinach to trzeba bylo czekac az napuchnie. W moim przypadku paczka Wyeast 1007 puchla 9 dni.

 

Co u Ciebie oznacza lekko ruszyly?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zostaw, może ruszą. Tylko najprawdopodobniej słabiej od fermentują.
Ewentualnie daj jakieś suchary lub zamów kurierem drugą paczkę to we wtorek dostaniesz i zrób starter najpierw i dopiero wlej. Jeżeli tamte drożdże pracują choć trochę to nie powinno się piwo zakazić za mocno.

Edited by kostek22111

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem początkujący, uczę się. Ale byłem pewny że w starterze ujrzę burzę piany od harcujących drożdży.

Mój plan to belgijski tripel 19Blg.  Ale z takim starterem mam wątpliwości.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powinieneś poczekać aż napuchna. Widać było ich bardzo malo, ciężko żeby się od razu zabrały do pracy, skoro jak kolega pisał potrafią puchnac kilka dni to ciężko żeby na mieszadle się w godzinę czy dzień wzięły do roboty.

inna sprawa ze na takiego tripla potrzebujesz dużo drozdzy, tym bardziej w wstrzasanym starterze. Liczyłes to? Z moich doświadczeń taka ilość drożdży na Warke 20l starter dwulitrowy na mieszadle jest za mały, polecałbym Ci takiego tripla fermentowac na gestwie

Edited by bart3q

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem początkujący, uczę się. Ale byłem pewny że w starterze ujrzę burzę piany od harcujących drożdży.

Mój plan to belgijski tripel 19Blg. Ale z takim starterem mam wątpliwości.....

Jak już piana się pokazuje to znaczy, że drożdże zaczynają fermentację i przestały się mnożyć....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...