Skocz do zawartości

Wydajność zacierania a ilość wody?


plpaw

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki wariant zacierania jest bardziej wydajny: czy zacieranie w mniejszej ilości wody (np. 2 litry wody na 1 kg słodu) a więcej wody użytej w wysładzaniu; czy też więcej wody do zacierania (np. 3 litry wody na 1 kg słodu) a mniej wody do wysładzania?

Najlepszy wg mnie jest konsensus.

Oczywiście woda jest tylko "medium", nośnikiem, ale jak dasz jej za mało to bedziesz miał problem z mieszaniem zacieru, ale i tu cukry raczej się rozpuszczą, rekacja zajdzie.

Są określone ogólne proporcje, także tego bym się trzymał bo zostało to sprawdzone. Choć tak jak piszesz różnica 0.5 - 1 litra na kilogram, jak masz duży gar nie powinna dużego znaczenia robić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

 

Wrazyłęm na gęstych zacierach i rzadszych. Wiekszych różnic w wydajności w zacieraniu nie stwierdziłem. Gęste zacieranie jest konieczne kiedy potrzebujesz uzyskać wyższą gestośc brzeczki przedniej do np. mocniejszych piw.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Tak siedzę w pracy i nie tak się zastanawiam, czy ktoś mógłby przyfoczyć fragment jakiejś literatury na temat wydajności/jakości zacierania w zależności od ilości wody użytej do tego procesu ?

Pytanie zrodziło sie na kanwie "rozmyślania" na temat słodów karmelowych :beer: W sumie ziarna są tylko namaczane, a proces zachodzi w pełnym zakresie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.