Jump to content
Sign in to follow this  
plpaw

Wydajność zacierania a ilość wody?

Recommended Posts

Jaki wariant zacierania jest bardziej wydajny: czy zacieranie w mniejszej ilości wody (np. 2 litry wody na 1 kg słodu) a więcej wody użytej w wysładzaniu; czy też więcej wody do zacierania (np. 3 litry wody na 1 kg słodu) a mniej wody do wysładzania?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jaki wariant zacierania jest bardziej wydajny: czy zacieranie w mniejszej ilości wody (np. 2 litry wody na 1 kg słodu) a więcej wody użytej w wysładzaniu; czy też więcej wody do zacierania (np. 3 litry wody na 1 kg słodu) a mniej wody do wysładzania?

Najlepszy wg mnie jest konsensus.

Oczywiście woda jest tylko "medium", nośnikiem, ale jak dasz jej za mało to bedziesz miał problem z mieszaniem zacieru, ale i tu cukry raczej się rozpuszczą, rekacja zajdzie.

Są określone ogólne proporcje, także tego bym się trzymał bo zostało to sprawdzone. Choć tak jak piszesz różnica 0.5 - 1 litra na kilogram, jak masz duży gar nie powinna dużego znaczenia robić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

Wrazyłęm na gęstych zacierach i rzadszych. Wiekszych różnic w wydajności w zacieraniu nie stwierdziłem. Gęste zacieranie jest konieczne kiedy potrzebujesz uzyskać wyższą gestośc brzeczki przedniej do np. mocniejszych piw.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podobno lepszą wydajność uzyskujesz przy rzadszych zacierach 1:4; ale sporo zalezy od reszty technologii : grubości śrutowania, ekwipunku itp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak siedzę w pracy i nie tak się zastanawiam, czy ktoś mógłby przyfoczyć fragment jakiejś literatury na temat wydajności/jakości zacierania w zależności od ilości wody użytej do tego procesu ?

Pytanie zrodziło sie na kanwie "rozmyślania" na temat słodów karmelowych :beer: W sumie ziarna są tylko namaczane, a proces zachodzi w pełnym zakresie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.