Jump to content

Irish red ale- pomoc z recepturą


esesinho
 Share

Recommended Posts

Dobry wieczór !
Na następną warkę chciałem uwarzyć IRA, a że jeszcze nie mierzyłem się z tym stylem chciałem się zapytać czy ta receptura trzyma się kupy:
pale ale Strzegom 4kg
BestMaltz red X 1kg
Strzegom karmel 300 0.25kg
drożdże
FM13 Irlandzkie Ciemności

Chmielone na jakieś 30-40 ibu, jeszcze nie wiem czym. Mam do dyspozycji chmiele z Niemiec, Czech i Polski.
 

 

Link to comment
Share on other sites

Chmielone na jakieś 30-40 ibu

Stanowczo za dużo. Chmiel tylko z wysp (od biedy może być Marynka, ale nie polecam). Dodaj jęczmień palony, albo Caraaroma.

Edited by Jacenty
Link to comment
Share on other sites

Ja do swojego daję trochę monachijskiego - tak ok. 1,5kg. No i 50g palonego jęczmienia dla koloru. Ten "red" nie da tak naprawdę czerwonego koloru, więc dałbym góra 0,5kg. Chmiele nie mają większego znaczenia, byle nie było ich za dużo. Irlandzkie Ciemności dają dość słodkie i owocowe piwo, lepiej fermentować w niskich temperaturach i zacierać nie za słodko.

Link to comment
Share on other sites

Może się mylę, ale wsypane 50 g palonego do 20 litrowej warki jest przeze mnie wyczuwalne. Ostatni taki przypadek to Scottish Export (receptura zagarnięta od Zgody) - wyraźnie, delikatnie na końcu czuję palony... W połączeniu z angielskimi chmielami rewelacja :)

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za rady, piwo już zaczęło fermentacje. :)
Jeszcze jedno pytanie na przyszłość.
Piwo ma być nagazowane typowo po brytyjsku ? To znaczy nisko lub bardzo nisko ? Bo na wiki pisze "nagazowanie umiarkowane" co by znaczyło że jednak większe niż myślałem.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.