Jump to content

Saison - słód zakwaszający - pomyłka


kolec
 Share

Recommended Posts

Cześć,

 

Przed śrutowaniem odmierzałem ilość słodu. Miałem odmierzyć 2,7 kg słodu pilzneńskiego, teraz zorientowałem się że w tym 2,7 kg, 1kg to słód zakwaszający :(Chciałem uwarzyć Saisona według receptury http://www.wiki.piwo.org/Saison,_Dorota_Chrapek_(dori). Pojemność mojego gara to 30 L. Da się coś jeszcze z tym zrobić? Zawsze mogę dokupić słodu i odmierzać z mojej nowej mieszanki to 0,1 kg wiedząc że słód zakwaszający stanowi ok 30%. Co radzicie?

Edited by kolec
Link to comment
Share on other sites

1kg zakwaszającego - 9zł

1,7kg pilzneńskiego ~10zł

 

możesz coś próbować warzyć a możesz po prostu pogodzić się ze stratą 19zł - i warzyć coś innego lub to samo ale świadomie :)

Link to comment
Share on other sites

Przede wszystkim ilość słodu zakwaszającego powinieneś dobrać pod zasadowość swojej wody.

Link to comment
Share on other sites

Nie przefiltrujesz takiego zasypu :) chciałem zrobić kwacha na skróty, 30% zasypu miał stanowić acid malt. Niestety, nie szło tego przefiltrowac. Finalnie całość poleciała do wc.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.