Jump to content

Gotowe zestawy, a blg


Pan Łyżwa
 Share

Recommended Posts

Witam,

Warzyłem już 3 warki z gotowych zestawów na bazie słodow i za każdym razem mam problem z wydajnością. Osiągam założone blg, mając jednocześnie mniej piwa (15-17l zamiast 20l). Dodatkowo sprawdzałem w programie, i faktycznie z założonej ilości surowców powinno wychodzić 19 lub 20 litrów o założonym blg.

Mogę temu jakoś zaradzić?

Link to comment
Share on other sites

Masz jakiś problem z wysładzaniem (zakładam, że zacierasz poprawnie). U mnie wydajność zawsze była większa niż zakładana w zestawie (zawsze większe Blg albo więcej brzeczki mi wychodziło). Napisz pokrótce jak wysładzasz młóto.

Link to comment
Share on other sites

Używaj więcej wody do zacierania. Skoro masz mniej piwa niż zakłada receptura to za mało cukrów wypłukujesz przy wysładzaniu. Jeśli będziesz miał tyle samo piwa co w recepturze a niższe blg to wtedy trzeba poprawić wydajność. Przy liczeniu ilości wody do zacierania i wysładzania pomocny będzie arkusz PPPP. Znajdziesz go w zakładce media->pliki.

Link to comment
Share on other sites

Na ostatniej warce wysładzałem do 23 litrów, a koniec końców uzyskałem 16 litów plus 2 litry chmielin z piwem. Nie wydaje mi się, że powinienem mieć taką stratę przy gotowaniu brzeczki przez 65 minut. Co prawda potem ją chłodzę jakieś 3-4 godziny w wannie ale pod przykryciem, więc nie powinno to mieć wpływu. Skorzystam z kalkulatora przy następnej warce. 

 

Co do wysładzania to od początku wszystko:

4.8 kg ziarna zacierane na 15 litrach wody. Do wiadra z filtratorem z oplotem, zamykam wiadro i czekam 15 minut na ułożenie złoża. Następnie odbieram brzeczkę przednią (ok. 3 litrów) i zawracam. Kiedy lustro zacieru osiągnie młóto skręcam na chwile kran i dodaje kilka litrów wody. Odkręcam kran i wysładzam od teraz powoli i ciągle. tak wysładzałem, aż do odebrania 23 litrów brzeczki. Wartość oczekiwana blg była mierzona na próbce po gotowaniu. 

Link to comment
Share on other sites

Ilość wody przyjmij sobie jako x kg słodu * 3,5l wody. 

 

Czy próbka po gotowaniu miała ok 20°C?

 

Nie rozumiem tego zakręcania kranu, no ale jak kto woli. Z moich doświadczeń wynika, że po chwilowym zakręceniu bardzo wolno leci brzeczka.

Link to comment
Share on other sites

Przy filtracji chmielin u mnie bardzo pomocne są tuleje siatkowe do kotew (w sklepach budowlanych za grosze). Montuję to na końcu rurki do dekantacji i żadna drobina chmielu się nie przeciśnie. Straty po chmieleniu na gorąco czy na zimno to zaledwie kilkanaście ml.

 

 11061237_1575723882677466_16845065354262

Link to comment
Share on other sites

Przy filtracji chmielin u mnie bardzo pomocne są tuleje siatkowe do kotew (w sklepach budowlanych za grosze). Montuję to na końcu rurki do dekantacji i żadna drobina chmielu się nie przeciśnie. Straty po chmieleniu na gorąco czy na zimno to zaledwie kilkanaście ml.

 

 11061237_1575723882677466_16845065354262

z tymi tulejami super pomysł..ile ich używasz w trakcie dekantacji po cichej ,czy jedna wystarcza np.na ok 100g chmielin

Link to comment
Share on other sites

 

 

Warzyłem już 3 warki z gotowych zestawów na bazie słodow i za każdym razem mam problem z wydajnością.

Jak będziesz miał dopiero dziesięć i ten sam problem, to wtedy będzie problem prawdziwy.

Link to comment
Share on other sites

Zatrzyj dodatkowo kilogram pilzneńskiego albo pale ale. Powinno pomóc (chyba, że przeszkadza Ci piwo jaśniejsze o kilka SRM..).

Edited by marek80
Link to comment
Share on other sites

Używałem przy Pilsie i przy różnych APAch i IPAch gdzie sporo było chmielin i dawały rade bez zapychania. Ważne aby dobrać taką żeby wężyk ciasno wchodził a później żeby cała tuleja była zanurzona aby było podciśnienie w rurce.

Link to comment
Share on other sites

Też mi się wydaje, że problemem może być tempo wysładzania. Ale 16l piwa + 2l chmielin to jest już 18l, czyli już całkiem blisko zakładanych 20l. W końcu żadne przepisy nie liczą się z tym, że wywalisz część brzeczki.

Może w sklepie, w którym kupujesz zestawy za grubo śrutują (zakładam, że sam tego nie robisz jeszcze). Sam ostatnio kupiłem tragicznie grubo ześrutowany słód leciało cieńsze niż się spodziewałem... wysłodziłem więcej niż planowałem i dłużej gotowałem by uzyskać planowany ekstrakt.

 

Podaj w jakim tempie wysładzasz, ile litrów ściągasz w minutę, bo to moim zdaniem największy podejrzany.

Link to comment
Share on other sites

Słody śrutowane czy sam śrutujesz Jeśli sam to może za grubo albo wcale? Bo wydajność rzeczywiście tragiczna Ja stosuje wirpolla a to co zostanie filtruje prze zwykłe sitko (zdezynfekowane) w zależności od ilości chmieli użytych do chmielenia odzyskuje od 1-2,5 l zacieru

Edited by morfitru75
Link to comment
Share on other sites

Czy próbka po gotowaniu miała ok 20°C?

 

Nie rozumiem tego zakręcania kranu, no ale jak kto woli. Z moich doświadczeń wynika, że po chwilowym zakręceniu bardzo wolno leci brzeczka.

 

Tak miała około 20 stopni. A zakręcanie kranu jest po to żeby złoże mi się nie odsłaniało, a nie mam problemu z wolno lecącą brzeczką.

Link to comment
Share on other sites

ile czasu zajmuje ci wysładzanie ? może za szybko wysładza po dolaniu wody 

może problem z wodą ?

 

Z 10 minut? Na oko strzelam. Wodę zawsze podgrzewam do 72 stopni.

Link to comment
Share on other sites

Podaj w jakim tempie wysładzasz, ile litrów ściągasz w minutę, bo to moim zdaniem największy podejrzany.

 

Nie mierzyłem tempa, ale tak jak napisałem post wyżej, wysładzanie zajmuje mi około 10 minut. Brzeczka jak odkręcę maksymalnie kranik idzie dość szybko.

Link to comment
Share on other sites

30 minut to przesada... u mnie zwykle na ułożenie złoża wystarcza 5-10 minut. Wydajność 75-80% (przeważnie 78%), brzeczka klarowna.

 

Nie zakręcaj kranika przy wysładzaniu.

Jak wysładzasz? Ciągle czy na raty?

Opisz dokładnie ten proces - może pomieszałeś te dwie metody i stąd problem?

 

Z tego, co napisałeś powyżej, to wygląda na to że właśnie pomieszałeś metody. Zamykasz kranik, dolewasz wody - to jest namiastka wysładzania na raty. W takim wysładzaniu po dolaniu raty powinieneś jednak zamieszać całe młóto!

 

Spróbuj nie zakręcać kranu, tylko dolewać ciągle po trochu wody - nie obawiaj się tego, że wierzchnia warstwa młóta się przy tym miesza i mąci - warstwa filtracyjna złoża poradzi sobie z tym.

Ewentualnie możesz wysładzać na raty - spuszczasz brzeczkę przednią i zakręcasz kran. Następnie dolewasz np. 7 litrów wody, całość dokładnie mieszasz, czekasz aż złoże się ułoży (10 minut), spuszczasz brzeczkę (tempo ok. 1L / minutę), zawracając początkowy mętny filtrat. I tak jedziesz do końca.

 

PS. Niedawno był taki temat, w którym też o tym pisałem - zaskakująco wielu początkujących miesza dwie różne metody wysładzania, a potem się dziwi, że wydajność tragiczna :) Poczytaj:

http://www.wiki.piwo.org/Filtracja_i_wys%C5%82adzanie#Wys.C5.82adzanie_ci.C4.85g.C5.82e_.28fly_sparge.29

http://www.wiki.piwo.org/Filtracja_i_wys%C5%82adzanie#Wys.C5.82adzanie_na_raty_.28batch_sparge.29

Edited by ThoriN
Link to comment
Share on other sites

Z 10 minut? Na oko strzelam.

tępo wysładzania jest u Ciebie problemem.

u mnie zajmuje blisko godzinę z zaciskiem na rurce silikonowej. wydajność przy piwach <16'P powyżej 85%

 

Używaj więcej wody do zacierania.

hmmm... w ostatnim piwowarze przeczytałem, że wydajność wzrasta wraz ze zmniejszaniem ilości wody do zacierania i zwiększaniem do wysładzania. jako, że zrobiłem przerwę wakacyjną, teorię tą będę sprawdzał dopiero jesienią.
Link to comment
Share on other sites

 

 

wysładzanie zajmuje mi około 10 minut
 

Mylisz wysładzanie z filtrowaniem.

Pierwszy etap, to filtrowanie- czekasz aż złoże się ułoży (10-20 minut), spuszczasz 1-3 litry, wlewasz je z powrotem, spuszczasz tyle samo i znowu zawracasz do kotła. Już widzisz, czy brzeczka leci bardziej klarowna, z reguły tak jest. Odkręcasz kranik niezbyt mocno i czekasz aż zleci wszystko prawie do zera, czyli do powierzchni młóta. Trwać to powinno nie krócej niż 15 minut (zależy od piwa jeszcze)

Drugi etap, to wysładzanie- zalewasz młóto np 4 litrami wody, spuszczasz do powierzchni, zalewasz kolejnymi 4, kolejnymi, i tak do końca. Wysładzanie nie powinno być krótsze niż godzina np. (nigdy nie mierzyłem czasu, ale przy przeciętnym piwie na pewno czas ten jest prawidłowy).

Link to comment
Share on other sites

Ja tam zostawiam na ok. pół godziny i dawno nie miałem problemów filtracją (technicznych problemów, bo mętne piwo mi się trafiło ;) ). A pierwsze warki to był koszmar. Zresztą poświęć się i sprawdź samemu ;) Wysładzanie w ciągu 10 min, to kosmos jakiś :)

Link to comment
Share on other sites

Ja tam zostawiam na ok. pół godziny i dawno nie miałem problemów filtracją (technicznych problemów, bo mętne piwo mi się trafiło ;) ). A pierwsze warki to był koszmar. Zresztą poświęć się i sprawdź samemu ;) Wysładzanie w ciągu 10 min, to kosmos jakiś :)

Brzeczka to akurat jest klarowana, jak również filtracja mi się nie zatrzymuje mimo to.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.