Skocz do zawartości

Zdrowe czy infekcja tlenowcem


rkkr

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś bardziej doświadczony mógłby rzucić okiem i podpowiedzieć czy piwo jest zainfekowane czy może jednak nic mu nie dolega? :)

 

A jeżeli to infekcja to czy jest sens butelkowania tego zlewając piwo spod "wierzchniej warstwy"?

post-12597-0-22223400-1435592348_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Byłbym raczej za opcja przedstawioną przez radzioxa.

Mi jak na razie infekcja zdarzyła się tylko raz i kompletnie jej nie rozpoznałem wyglądzie. W smaku kwach był już przy przelewaniu na cichą, ale i tak ostatecznie zabutelkowałem. Po pół roku okazało się całkiem smaczne, po 1,5 bardzo wielu znajomych je chwali... także jest jeszcze jedna opcja, choć ryzykowna i zajmie bardzo dużo czasu.

 

Jeśli pod spodem smakuje ok, to butelkować i szybko pić... jak nie, to masz 3 opcje:

1. liczyć, że za jakiś czas będzie z tego przyzwoite piwo a'la lambik

2. destylować

3. kibel

 

A co do sprzętu... bez kąpieli w 2-molowym roztworze NaOH nie radzę go używać do niczego więcej. Najtańsze elementy i tak warto wymienić na nowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.