Jump to content

Pierwszy RIS


chelseaman96
 Share

Recommended Posts

Cześć, niedługo będę warzył RISa, co myślicie o takiej recepturze?

 

RIS około 30 litrów
 

Słody:

 

Pale ale 7,5 kg
Monachijski 5,25 kg
Jęczmień palony 0,9 kg
Caraaroma 0,75 kg
Caramunich II 0,75 kg
Słód pszeniczny (gdzieś z kilogram mi został)
Płatki owsiane 0,6 kg
Płatki jeczmienne 0,6 kg
Carafa I 0,6 kg
Słód wędzony 1 kg
Słód żytni czekoladowy 1kg

 

Chmiele do gotowania:
Amarillo 100 g
Waimea 100 g

 

Zastanawiam się nad dodaniem tych wszystkich płatków. Szczególnie nad dodaniem płatków owsianych bo czy ta wytrawność, którą one dają nie zginie wśród słodu żytniego i płatków jęczmiennych, dzieki którym piwo będzie bardziej oleiste?

Co do chmielenia to chyba nie będę chmielił na zimno. Na początku gotowania wrzuce Waimea'e, a w połowie Amarillo.

Co sądzicie?
 

Link to comment
Share on other sites

tak z ciekawości w ilu litrowym garze będziesz to zacierał ?

ja bym płatki odpuścił tak samo i wędzony 

dość ambitny plan jak na czwartą warkę ,pamiętaj tylko że by zadać odpowiednio dużo zdrowych i zahartowanych drożdży 

Link to comment
Share on other sites

Szczególnie nad dodaniem płatków owsianych bo czy ta wytrawność, którą one dają

Coś chyba zgubiłem jak czytałem o tych płatkach :O poza tym to jest 20kg zasypu prawie, zatrzeć to jeszcze nawet nie jest jakiś super problem ale filtracja tego? Ja w 40l garze mieszczę maks 13kg słodów tak żeby mieć normalny stosunek wody do słodu (2,5-3x1). Tutaj trzeba by dodać jakieś 40-50l wody i do tego 20kg słodów :D Ja nie wiem co ludzie mają z tymi RIS'ami na 40blg 30l. Nic to osiągnąć ale nie napisałeś jakie drożdże chcesz użyć i jak to wgl przefermenotwać. 30l? Będziesz to fermentował w 50l beczce ? 

Edited by Konus
Link to comment
Share on other sites

Gar mam 50l, a co do risa to nie chce 30 stopni, tylko około około 25, a reszta idzie na stouta, bo będę miał drugi garnek. W sumie może serio przegiąłem ze słodami, wędzonego nie chce wyrzucać, może zmniejszyć monachisjki?

Link to comment
Share on other sites

W 50l garnku nie zatrzesz tego efektywnie. Zmniejsz zasyp. Proponuję 10% palonych 10% karmelu a reszta to słód podstawowy. Słody możesz dobrać dowolnie w ramach podanych kategorii. Płatki sobie odpuść.

Link to comment
Share on other sites

20 kg słodu to chyba trochę dużo jak na gar 50 l. Też jestem początkujący i też na 4 warkę rzuciłem się na RIS. Było ciężko, ale dałem radę. ;) Z 14,4 kg słodów uzyskałem ~25 l RISa 24 °P i ~20 l stoutu 13 °P (po gotowaniu). Mam gar 50-litrowy, a zacierałem w 30 litrach wody i brzeczka przednia poszła na RISa, a wysłodziny na stout. Miejsca niby jeszcze trochę miałem w garze, ale jakby było więcej zacieru, to by już trochę niewygodnie się mieszało. Na Twoim miejscu wrzuciłbym ~15 kg słodu i zatrał to w ~30 l wody (na pewno odpuściłbym sobie płatki, a reszta wedle uznania). Ja zasyp miałem taki (słodów ciemnych miałem ~17%, a wrzuciłem je na jakieś ostatnie 20 minut):

- pale ale - 5 kg

- monachijski II - 5 kg

- pszeniczny - 1 kg

- caramunich II - 1 kg

- palony jęczmień - 0,6 kg

- carafa II - 0,6 kg

- pszeniczny czekoladowy - 0,6 kg

- caraaroma - 0,6 kg

Link to comment
Share on other sites

Też planuję pierwszego RISa.

 

2x zacieranie 12kg słodu w garze ~50L.

 

Filtracja na 2 wiadra z sraczwężykami.

 

Do fermentacji ~25l ~30BLG na świeżą podwójną dawkę gęstwy US05/WLP099

Edited by erixo2
Link to comment
Share on other sites

W piwnicy przy 20 stopniach dzisiaj mam 12 stopni, wiec o temperature się nie martwię.Mam dwa balony 12 i 25 litrów więc miałem plan w nich leżakować, a burzliwą przeprowadzić w dwóch wiadrach od BA. Do tego filtracja sraczwężykiem.

Link to comment
Share on other sites

Filtrację da się nawet i na jednym fermentorze przeprowdzić. Przynajmniej mnie się udało. :P Zrobiłem tak, że do fermentora 30 l ze sraczwężykiem wlałem co się zmieściło, spuściłem od razu mętną brzeczkę do kolejnego fermentora, dolałem z gara znowu do fermentora z wężykiem i tak aż przelałem z gara wszystko. Potem przefiltrowałem tę mętną brzeczkę do trzeciego fermentora i zacząłem wysładzanie. Nawet nie musiałem specjalnie długo czekać na ułożenie się złoża, bo prawie od razu leciał kryształ. A młóta miałem prawie cały fermentor.

Link to comment
Share on other sites

Dobra, zmodyfikowałem zasyp i wyszło mi coś takiego:


pale ale 6,0 kg
monachijski 4,0 kg
jeczmień palony 1 kg
caraaroma 0,75 kg
caramunich II 0,75 kg
słód pszeniczny 1 kg
carafa I 0,6 kg
słód wędzony 1 kg
żytni czekoladowy 1kg

 

 

W sumie 16 kg zasypu, z czego 16% to słody ciemne, 9,5% karmelowe. Niby za dużo ciemnych ale można zaszaleć chyba.

Link to comment
Share on other sites

BTW co sądzicie o zadaniu THG do RIS'a. Wówczas mielibyśmy coś a'la Belgian Imperial Stout. Mam akurat na stanie i korcie mnie żeby fermentować na nich RIS'a. Na burzliwą planuje zadać drożdże szampańskie. Ktoś kombinował na ww. zestawie ? :)

Edited by mat
Link to comment
Share on other sites

Zadawałem drożdże belgijskie do piwa, niby to były tylko drożdże gozdawy, ale efekt uważam za ciekawy. Belgia ujawnia się głównie jako wiśnia w smaku i aromacie. 

Link to comment
Share on other sites

To chyba na cichą?

Thg niby mają wyższa odporność na alk. Do tego pod koniec fermentacji zwykle dojadane są cukry złożone, trójcukry.nie podejrzewam żeby szampanskie je lepiej szamały niż piwne.

Link to comment
Share on other sites

BTW co sądzicie o zadaniu THG do RIS'a. :)

Ja właśnie rozpędzam swoje THG i jak rozmyślam żeby ich użyć do RISa lub Barleywine jak się napędzą. Wielkie umysły myślą podobnie :lol:

Link to comment
Share on other sites

 

 

Wielkie umysły myślą podobnie

Co racja to racja :) Mi zostały THG po kilku belgach. Szkoda wylewać :) A nóż coś ciekawego wyjdzie. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.