Skocz do zawartości

2 krotne przelewanie na cichą - czy to ma sens?


bkrawczy

Rekomendowane odpowiedzi

Nie udało mi sie znaleźć podobnej informacji. Wszędzie można przeczytać że po burzliwej na cichą i potem butelkowanie ale czy ktoś przelewał jeszcze piwko podczas fermentacji cichej? Chodzi mi o cośtakiego jak poniżej:

 

Tydzien burzliwej.

Tydzien cichej z chmielem na zimno.

Trzeci tydzień już bez chmielu.

 

Czy takie coś ma sen biorąc pod uwagę chęć lepszego klarowania piwa?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli bardzo zależy ci na szybkim sklarowaniu piwa to użyj żelatyny. Chmiel na zimno dodajemy na kilka dni przed butelkowaniem po to, żeby jak najwięcej aromatu zatrzymać. A dodatkowy tydzień spowoduje że sporo stracisz. To raz. A dwa to im więcej takich kombinacji przy piwie tym zazwyczaj gorzej. Dodaje chmiel na 3 dni przed butelkowaniem i nie narzekam na klarowność. Filtrujesz a piwo i tak wyklaruje się w butelkach po tygodniu czy dwóch.  Najczęściej jeśli piwo się nie klaruje w normalnym tempie to jest to problem, na przykład infekcja. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.