Jump to content

2 krotne przelewanie na cichą - czy to ma sens?


bkrawczy
 Share

Recommended Posts

Nie udało mi sie znaleźć podobnej informacji. Wszędzie można przeczytać że po burzliwej na cichą i potem butelkowanie ale czy ktoś przelewał jeszcze piwko podczas fermentacji cichej? Chodzi mi o cośtakiego jak poniżej:

 

Tydzien burzliwej.

Tydzien cichej z chmielem na zimno.

Trzeci tydzień już bez chmielu.

 

Czy takie coś ma sen biorąc pod uwagę chęć lepszego klarowania piwa?

Link to comment
Share on other sites

Jeśli bardzo zależy ci na szybkim sklarowaniu piwa to użyj żelatyny. Chmiel na zimno dodajemy na kilka dni przed butelkowaniem po to, żeby jak najwięcej aromatu zatrzymać. A dodatkowy tydzień spowoduje że sporo stracisz. To raz. A dwa to im więcej takich kombinacji przy piwie tym zazwyczaj gorzej. Dodaje chmiel na 3 dni przed butelkowaniem i nie narzekam na klarowność. Filtrujesz a piwo i tak wyklaruje się w butelkach po tygodniu czy dwóch.  Najczęściej jeśli piwo się nie klaruje w normalnym tempie to jest to problem, na przykład infekcja. 

Link to comment
Share on other sites

Takie przelanie to niemal gwarantowane utlenienie - chyba ze masz co2 w butli.

 

Lepiej cold crush zrób

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.