Jump to content

Gozdawa FBG1 - Fruit Blanche G1


Recommended Posts

Szczep drożdży górnej fermentacji dedykowany dla piw jasnych pszenicznych o bogatym profilu owocowo-estrowym. W dolnej granicy temperatury fermentacji można użyć tego szczepu do piw typu "Kölsch"

 

·         Temperatura fermentacji 20-32 ºC,

·         Temperatura optymalna 22-24 ºC.

·         Tolerancja na alkohol do 6,9%

 

źródło: Gozdawa

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Witam,

 

Czy ktoś finalnie ma jakieś doświadczenia z tymi drożdżami? Bo trochę omyłkowo zamówiłem je pod zestaw na Witbiera (jako zapasowe jeżeli gęstwa z Białych walonków się nie nada).

Link to comment
Share on other sites

Zadane dziś w 21 stopniach do witbiera z ekstraktów z partial mash (były rezerwą dla gęstwy drożdżowej z FM20, która okazała się nie do użytku ;( ).

 

Jak tylko coś z tego wyjdzie to zedytuję o wyniki eksperymentu.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
Posted (edited)

Czy te drożdże nadają się do Belgian Pale Ale czy lepiej użyć BFSAY?

 

PS. W zasadzie do jakich piw konkretnie nadają się te drożdże?

Edited by franek_1986
Link to comment
Share on other sites

Drożdże Gozdawy najlepiej nadają się do piw "dla gości". Jak chcesz dobre, dla siebie, to wybierz innego dostawcę.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.