Jump to content
DonBeer

Gozdawa BW11 - Bavarian Wheat 11

Recommended Posts

Szczep niemieckich drożdży górnej fermentacji dedykowany dla piw pszenicznych.

 

  • Temperatura fermentacji 16-26 ºC.
  • Temperatura optymalna fermentacji 22-25 ºC.
  • Odfermentowanie niskie.
  • Flouklacja niska.
  • Tolerancja na alkohol do 7,7%

 

Celem otrzymania specyficznych posmaków charakterystycznych dla piw pszenicznych, fermentacja w warunkach domowych powinna przebiegać w górnej dopuszczalnej temperaturze.

Posmaki bananowo-estrowe temperatura fermentacji powyżej 24°C

 

źródło: Gozdawa

Edited by DonBeer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi wyszło piwko - dość oleiste w fermentorze. Początkowo mętne - jak mleko. Dopiero po butelkowaniu i schłodzeniu ładnie się sklarowało. Drożdże bardzo ładnie zbiły się na dnie.

Posmaki bananowo- goździkowe w temperaturze 22C.

 

Odfermentowało z 11 do  ok. 1blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Popełniłem na nich pszenicę. Start w 18C i przez trzy dni trzymane w nieco niższej temperaturze, ok. 16 - 17C. Fermentacja wystartowała wolno, była bardzo powolna. Przeniosłem do pomieszczenia z temp. otoczenia 18C - fermentowało już nieco żwawiej, aczkolwiek bez szału. Po tygodniu dostało ok. 20C otoczenia i wystartowało z kopyta - w kulminacyjnym momencie temperatura mierzona naklejanym termometrem na fermentorze pokazała 23C. Piwo zacierane dosyć słodko zeszło z początkowych 12,5 Blg do ok. 3 Blg. Zabutelkowane dzisiaj, po ponad dwóch tygodniach fermentacji. Bardzo ładny banan przy rozlewie, nieco gorzej z goździkiem. Na pełne efekty poczekam do nagazowania w butelkach i postaram się coś napisać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja też mam własnie na fermentacji te drożdże, uwarzone w niedzielę wieczorkiem po 2 dniach skończyły burzliwą pracę i baardzo spowolniły także nie ma żadnego ruchu a i piany nawet na burzliwej nie było za bardzo dużo. Póki co po paru dniach jest te 7blg co chyba jest dość wysoko patrząc na wyniki innych na tych drożdżach? Zacierane też na słodko przy 69-70 stopniach bez wcześniejszych przerw. Czy może mierzył ktoś jak zachowują się z fermentowaniem w czasie fermentacji, tzn po ilu dniach jak sobie jedzą?

 

I jedna techniczna sprawa:

  • Odfermentowanie niskie

czy to oznacza że odfermentowują nisko z OD czyli do "wytrawności" czy niskie że mało schodzą z OD, słabo odfermentowują i zostawiają coś? Nie chodzi mi jakie są rzeczywiście tylko o oznaczenie na drożdżach bo czasem się pogubiłem już :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam właśnie nastawione drugie piwo na gęstwie - w tym przypadku drożdże już wybierają się na spacer, a od zadania minęło dopiero ok. 14h, z tym, że teraz fermentują w ok. 21 - 22C (mierzone naklejką na fermentorze). Będę miał porównanie z poprzednią warką. Również jeśli chodzi o odfermentowanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i dalej siedzi na 7 blg, dziwna sprawa, trochę mało alko i treściwe wyszło, pewnie za pare dni trzeba będzie butelkować. Choć zastanawiam się czy nie wylać i nie zrobić jeszcze raz bo szkoda butelek a może popełniłem błąd przy zacieraniu, nie wiem. To 15 litrów więc niewielka strata w sumie a i tak z chęcią bym zmienił ilość słodów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spróbuj nieco wzburzyć piwo, np. ruszając nieco fermentorem.

 

W moim przypadku piwo wystartowane na gęstwie ochoczo uciekało już po 14h od zadania, fermentacja tym razem w 20C otoczenia (w wiadrze było ok. 22C). Jak juz się nieco uspokoiło i piana zaczynała opadać zmierzyłem ekstrakt (zostało ok. 4 Blg) i dodałem kolejną porcję cukru w postaci zawekowanych owoców - efekt ten sam - morze piany i ucieczka z fermentora. Co prawda piwa było sporo (24L) ale nie spodziewałem się aż takich efektów, zwłaszcza, że suchary po zrehydratowaniu przy poprzedniej warce (też 24L) miały jeszcze sporo luzu... W tym momencie sytuacja się już nieco uspokoiła. Btw, nie stosuję rurki, mam luźno nałożone wieko - gdy zaczęły uciekać to je nawet odchyliłem nieco i przykryłem materiałem.

PS. Dla mnie odfermentowanie niskie to powiedzmy koniec fermentacji na 4 Blg, wysokie w okolicach 1 - 2 Blg.

Edited by HerrOs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Próbowałem wszystkiego, nawet dodalem pare gram cukru, to się ruszyło trochę, zjadły i przestało. Więc wydaje mi się że jest coś tam niefermentowalnego albo mój gęstościomierz jest jakis do dupy ale chyba nie powinien skoro cydr mi mierzy na 0 i wode też.

 

Swoją drogą nigdy piwa nie uzyskałem mniej niż te 3-4 blg, zawsze używam sucharów może dlatego czy to bez znaczenia?

 

Aha i postanowiłem na cichą odlać, wiem wiem że nie powinienem ale miałem bardzo dużo osadu po gotowaniu więc się na to zdecydowałem, oczywiście prawie nic nie ruszyło też po tym, ale pytanie czy na tym co mam na dnie, troszkę tylko, to mogę zrobić kolejnego weizena? Czy za mało tam drożdżaków będzie? Czy lepiej zebrać i zrobić starter?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdź ile potrzebujesz gęstwy za pomocą kalkulatora, np mrmalty.com. Robienie startera z gęstwy mija się z celem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak na szybko po spożyciu świeżego hefe na tych drożdżach - profil bardzo podobny do kangurów. Sporo bananów, trochę gruszki, raczej mało goździków. Generalnie owocowe. Zobaczymy co się będzie działo z piwem wraz z upływem czasu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po ilu dniach od zabutelkowania macie już nagazowane piwo zrobione na tych drożdżach do oczekiwanego poziomu ? Butelkowałem dwa tygodnie temu i gazu jest mało, w połowie picia butelki piwo jest już płaskie. Pytam się jakie macie doświadczenie z tymi drożdżami bo poprzednią pszenicę robiłem na eFeMkach i piwo miałem zrefermentowane po 7 dniach i gotowe do picia.

Czy one są taki leniwe ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...