Jump to content

AIPA z ekstraktów a IBU


dnt
 Share

Recommended Posts

Hej, nie znalazłem na forum nic o tym zestawie, więc pytam.

Przymierzam się do mojej trzeciej warki. Kupiłem w sklepie browar.biz zestaw redakcyjny AIPA z ekstraktów II. To ten:
http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_ekstraktow/american_india_pale_ale_2_aipa_16_blg

Chciałem sobie policzyć IBU, bo przysłali ze trzy tony chmielu smile.gif No i na kalkulatorach wyszło mi od 110 do 148 IBU. Czy ja coś źle liczę? Robię to pierwszy raz, więc proszę pomóżcie smile.gif Screeny w załaczniku

Oni dają taki przepis:
Chinnok 25g - 90'
Citra 25g - 60'
Centennial 50g - 30'
Cascade 20g - 15'
Cascade 10g - 10'
Cascade 10g - 5'

Urwie to twarz czy nie? Lubię gorzkie piwa, ale 110-120 IBU to jeszcze nie próbowałem. Atak Chmielu z Pinty ma 58, a zestaw reklamowany był jako podobny smakiem.
Ktoś z Was robił ten zestaw?
 
post-12701-0-79186700-1435339644_thumb.pngpost-12701-0-40827800-1435339645_thumb.pngpost-12701-0-84580500-1435339645_thumb.png
Edited by dnt
Link to comment
Share on other sites

pierwsze - prawdziwe ibu będzie niższe. w zależności od tego jak był przechowywany chmiel może być nawet znacznie niższe. ale chłopaki z pinty też raczej do labu nie wysyłają tylko liczą z bs.

 

nie sprawdzałem tych liczb, ale pewnie jest ok skoro na 3 masz podobnie. twarzy nie urwie, ale przy dobrym odfermentowaniu (jakie drożdże?) może być wyraźnie gorzkie.

jeżeli masz obawy - przesuń chinooka na 60', zwiększ citre dwukrotnie i wsyp na whirpool lub na zimno zamiast gotować i stracić cały jej aromat.

 

a w ogóle skoro ekstrakty to będziesz gotował całą brzeczkę czy robił herbatkę i do fermentatora razem z ekstraktem i mineralką?

Edited by Pun kOmora
Link to comment
Share on other sites

@@Pun kOmora, drożdże mam Danstar Nottingham - Ale Yeast - takie polecali w sklepie.

 

W instrukcji jest, by gotować ekstrakty w 16 litrach i taką brzeczkę chmielić, albo w 8 przy mniejszym garnku i dopełnić wodą. Tak zrobię, bo mam garnek 20l

 

Citry mam tylko te 25g. Jest jeszcze 50g Mosaic, który wg. instrukcji ma iść na cichą.

Edited by dnt
Link to comment
Share on other sites

Popraw ilość gotowanej brzeczki na 16 litrów bo wszędzie podałeś 20 litrów więc kalkulatory policzyły większe IBU i wychodzi 110. Przesuń Chinooka na 60 minut bo gotowanie go przez 90 minut i tak chyba niewiele zmienia a zawsze to 30 minut zaoszczędzone. Jak ciągle będzie ci wychodziło za dużo IBU to daj Citre od 30 minuty albo nawet później.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

No i zrobiłem. Więc piszę, gdyby kogoś interesował ten zestaw.

Zrobiłem jednak według instrukcji i... po 10 dniach w butelkach (instrukcja mówi, że tydzień leżakowania i można pić) jest... smaczne!

Nie jest za gorzkie, gorycz jest dla mnie w sam raz, nie jestem sensorykiem więc nie będę tu wydziwiał z opisami smaku. Powiem tyle, że lubię gorycz i Doctor Brew Double Ipa jest bardziej gorzki.

Zapach piękny, cytrusowy. Piana mocna, drobnobąbelkowa, nie opada aż do samego końca.

Polecam - i nie ma co się bać IBU wyliczonych na wzorach matematycznych, bo matematyka a smak to dwie różne sprawy. Taka nauka dla mnie :)

A poniżej, dla ciekawych, kolor i moja etykietka :)

 

post-12701-0-43604800-1437487342_thumb.jpg

post-12701-0-74331000-1437487355_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.