Jump to content
DonBeer

Gozdawa OGA9 - Old German Altbier 9

Recommended Posts

Niemiecki szczep górnej fermentacji dla piw z niską zawartością estrów.

 

·         Temperatura fermentacji 12-25 ºC,

·         Optymalna 15-20°C.

·         Flokuacja wysoka.

·         Tolerancja na alkohol powyżej 12%.

 

źródło: Gozdawa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co można na nich uwarzyć, poza Altem?

 

EDIT: widzę po zapiskach, że ludziska na nich twory typu APA/AW robili. Może i ja spróbuję :).

Edited by santa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy te drożdże dadzą radę w 11C?

 

 

 

 

Temperatura fermentacji 12-25 ºC
 

 

Więc w 11°C też jakoś powinny.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Chcę uwarzyć alta, amber ale i apa na wesele, pytanie brzmi, te drożdże - gozdawa, US-05, czy jakieś płynne (nie wiem czy byłby sens używać płynnych, bo: cena, brak startera by był - ale jak miałoby być szaleństwo to mogę rozważyć)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystkie piwa wymagają stosunkowo czystego profilu,  więc myślę że US-05 się najlepiej sprawdzą. Alta na nich nie robiłem ale, aa i apę tak i zastrzeżeń nie miałem. To chyba najlepsze suche drożdże dające czysty profil. Ja stosuję płynne głównie tam, gdzie "to co drożdże dadzą od siebie" jest ważne, więc uważam, że nie ma sensu się porywać, szczególnie, że nie dasz rady zrobić startera.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Uwarzyłem na tych drożdżach alta i sugerując się czystym profilem coffestouta. I... Odfermentowanie w obu piwach na poziomie 63% (myślałem, ze to wina reefraktometru, ale wskazania są identyczne z balingomierzem, więc raczej są prawidłowe). Fermentowane w temperaturze 12-13°C. Piwo pachnie jak stragan z owocami (czerwonymi, tak mi się kojarzy). O tyle o ile alta nigdy nie piłem to piwo jest całkiem spoko, o tyle coffestout pachnący owocami jest mocno średni. Mam nadzieję, że jeszcze jakoś się to ułoży w butelkach, ale generalnie jestem w szoku.

 

Miał ktoś podobnie na tym szczepie?

 

Piwo stało na końcowym balingu na tyle długo, że uzyskało status dofermentowanego (na tyle na ile drożdże pozwoliły). Aha no i infekcji w smaku, zapachu czy wyglądzie nie podejrzewam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziwne, używałem tych drożdży do Kolscha i Alta i niczego oprócz aromatu lubelskiego (przy kolschu) i mocnej słodowości nie czuję, w smaku tak samo, słodowość. Może temperatura w pewnym momencie zbyt Ci uciekła?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Nie sądzę żeby temperatura uciekła, ale nawet gdyby, co z dofermentowaniem (63% w obu przypadkach)? :D Nie będę już ciągnął tematu bo nie jest to miejsce. Bardziej liczyłem, że ktoś się spotkał z taką sytuacją przy tych drożdżach.

 

Brzeczka była inaczej natleniana niż zwykle, może tutaj jest pies pogrzebany? Natleniałem łygą i mam wrażenie, że było dużo lepiej niż wcześniej... Ilość drożdży była na pewno odpowiednia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...