Skocz do zawartości
DonBeer

Gozdawa OGA9 - Old German Altbier 9

Rekomendowane odpowiedzi

Niemiecki szczep górnej fermentacji dla piw z niską zawartością estrów.

 

·         Temperatura fermentacji 12-25 ºC,

·         Optymalna 15-20°C.

·         Flokuacja wysoka.

·         Tolerancja na alkohol powyżej 12%.

 

źródło: Gozdawa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

AW zacierane 68-64°C z 12,3 do 2,5blg, wysłodziny po Barleywine zacierane 67°C - 65°C z 13 do 2blg.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co można na nich uwarzyć, poza Altem?

 

EDIT: widzę po zapiskach, że ludziska na nich twory typu APA/AW robili. Może i ja spróbuję :).

Edytowane przez santa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego by nie? Czysty profil, spore odfermentowanie, jedyny feler do kiepska flokulacja.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy te drożdże dadzą radę w 11C?

 

 

 

 

Temperatura fermentacji 12-25 ºC
 

 

Więc w 11°C też jakoś powinny.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Chcę uwarzyć alta, amber ale i apa na wesele, pytanie brzmi, te drożdże - gozdawa, US-05, czy jakieś płynne (nie wiem czy byłby sens używać płynnych, bo: cena, brak startera by był - ale jak miałoby być szaleństwo to mogę rozważyć)?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie piwa wymagają stosunkowo czystego profilu,  więc myślę że US-05 się najlepiej sprawdzą. Alta na nich nie robiłem ale, aa i apę tak i zastrzeżeń nie miałem. To chyba najlepsze suche drożdże dające czysty profil. Ja stosuję płynne głównie tam, gdzie "to co drożdże dadzą od siebie" jest ważne, więc uważam, że nie ma sensu się porywać, szczególnie, że nie dasz rady zrobić startera.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Uwarzyłem na tych drożdżach alta i sugerując się czystym profilem coffestouta. I... Odfermentowanie w obu piwach na poziomie 63% (myślałem, ze to wina reefraktometru, ale wskazania są identyczne z balingomierzem, więc raczej są prawidłowe). Fermentowane w temperaturze 12-13°C. Piwo pachnie jak stragan z owocami (czerwonymi, tak mi się kojarzy). O tyle o ile alta nigdy nie piłem to piwo jest całkiem spoko, o tyle coffestout pachnący owocami jest mocno średni. Mam nadzieję, że jeszcze jakoś się to ułoży w butelkach, ale generalnie jestem w szoku.

 

Miał ktoś podobnie na tym szczepie?

 

Piwo stało na końcowym balingu na tyle długo, że uzyskało status dofermentowanego (na tyle na ile drożdże pozwoliły). Aha no i infekcji w smaku, zapachu czy wyglądzie nie podejrzewam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziwne, używałem tych drożdży do Kolscha i Alta i niczego oprócz aromatu lubelskiego (przy kolschu) i mocnej słodowości nie czuję, w smaku tak samo, słodowość. Może temperatura w pewnym momencie zbyt Ci uciekła?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Nie sądzę żeby temperatura uciekła, ale nawet gdyby, co z dofermentowaniem (63% w obu przypadkach)? :D Nie będę już ciągnął tematu bo nie jest to miejsce. Bardziej liczyłem, że ktoś się spotkał z taką sytuacją przy tych drożdżach.

 

Brzeczka była inaczej natleniana niż zwykle, może tutaj jest pies pogrzebany? Natleniałem łygą i mam wrażenie, że było dużo lepiej niż wcześniej... Ilość drożdży była na pewno odpowiednia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×