Jump to content

Gozdawa GLW35 - German Lager W35


Recommended Posts

Szczep niemieckich drożdży lagerowych opracowany pod kątem piwowarstwa domowego.

  • Temperatura fermentacji: 12-22 ºC.
  • Temperatura optymalna fermentacji: 12-17 ºC.
  • Odfermentowanie bardzo wysokie.
  • Flokulacja najwyższa.
  • Tolerancja na alkohol do 7,5 %

źródło: Gozdawa

Edited by DonBeer
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Uwarzyłem na tych drożdżach póki co jedną warkę. Coś ala APA ale na dolniakach. Pierwszy raz używałem drożdży dolnej fermentacji więc będę porównywał z drożdżami górnej fermentacji. 

Założenia: Zacierane 60min w 64-65oC,  20l, 11BLG

1. Drożdże uwodnione. Wystartowały po 36 godzinach

2. Temperatura fermentacji: około 14oC

3. Po 14dniach burzliwej odfermentowało do 2BLG

4. Flokulację bym przyrównał do US-05

5. Piwo wyszło odrobinę zmętnione (po 3tyg cichej, niestety w temp. 15oC)

6. Przy przelewaniu na cichą czuć było siarkę - po cichej już nie było

7. W smaku czyste

Na pewno zrobię na nich kolejne 2 warki, tym razem z gęstwy. Porównując do Gozdawa U.S. West Cost te bardziej mi podchodzą. Czystsze w smaku, lepiej się zbijają. Teraz będę fermentował w 16oC. Mam nadzieję, że estry nie wyjdą.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 11 months later...

Gdyby jeszcze ktoś szukał odpowiedzi - używałem tych drożdży do dwóch różnych piw dolnej fermentacji i odniosłem wrażenie, że nie lubią niskich temperatur. Przy 10°C ledwo co pracowały, dopiero po ogrzaniu do ok. 14°C ruszyły prawidłowo. Oczywiście dwie paczki uwodnione na 20L. Natomiast gotowe piwo uważam za jak najbardziej udane, choć brakuje lagerowych cech jak np. w W34-70.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • 2 months later...
  • 1 month later...

Nastawiłem na tych drożdżach pilsa 13blg, brzeczka temp 12'c temperatura otoczenia 10'c. Mija 24h a fermentacji nic nie widać, lekko podnosi pokrywe, myslicie żeby je przestawić w 14'c czy dadzą radę w tych 10-11'c ?

 

 

edit

drożdże podjęły pracę po ok 36 godzinach, teraz stoją w tem ok 10'c-11'c i pracują, nie jakoś mocno ale pracuja.

 

Edited by Sumikk
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.