Jump to content

Drożdze do RISa 30BLG i sposób ich przygotowania


erixo2
 Share

Recommended Posts

Witam.

 

Planuję RISa 30BLG (25 litrow), mam jednak problem z ustaleniem fermentacji.

 

Ustaliłem do tej pory, że 

 

1) Suche drozdże odpadają

2) Takie drożdzę jak np US-05 nie wytrzymają w pewnym momencie alkoholu

3) Warto by użyć startera  z drożdzy płynnych

4) A najlepiej to wlać to piwo 30BLG prosto do wiadra ze świeżą gęstwą po słabsej warce.

 

Wymyśliłem, ze zamaist robić starter, przefermentuje coś ~15BLG na fiolce WLP099, a na powstałą gęstwę zadam RISa.

 

Czy to wypali? 

 

Jakieś inne pocje? 

 

Z góry dzięki  :)

Edited by erixo2
Link to comment
Share on other sites

Jeśli to kontynuacja wątku z grupy na FB, to nie wiem gdzie tam ustaliłeś że "warto użyć startera z drożdży płynnych", bo wszyscy radzili słabsze piwo na start. :)

 

EDIT:

Zgadzam się też, że fermentowanie 15'tki bez startera to średni pomysł. Jeśli chcesz za wszelką cenę uniknąć startera, to celuj w mniejszą warkę (13-15 litrów) około 11-12 blg. Zmniejszasz ryzyko, że coś pójdzie nie tak, a ilość drożdży po takiej warce powinna spokojnie wystarczyć na takiego RISa.

Edited by adamsky
Link to comment
Share on other sites

Jeśli to kontynuacja wątku z grupy na FB, to nie wiem gdzie tam ustaliłeś że "warto użyć startera z drożdży płynnych", bo wszyscy radzili słabsze piwo na start. :)

 

Była tam też i taka sugestia, a te przemyślenia zebrałem z wielu miejsc. To duży projekt i zasięgam porad bardziej doświadczonych kolegów gdzie tylko mogę :)

Link to comment
Share on other sites

Dupa, cycki! Jak poczytałeś trochę forum, to powinieneś wiedzieć wszystko co jest potrzebne do odpowiedniego przygotowania RIS'a i poprawnego go przefermentowania. 

Nic więcej nie znajdziesz ;)

Link to comment
Share on other sites

Witam.

 

Planuję RISa 30BLG, mam jednak problem z ustaleniem fermentacji.

 

Ustaliłem do tej pory, że 

 

1) Suche drozdże odpadają

2) Takie drożdzę jak np US-05 nie wytrzymają w pewnym momencie alkoholu

3) Warto by użyć startera  z drożdzy płynnych

4) A najlepiej to wlać to piwo 30BLG prosto do wiadra ze świeżą gęstwą po słabsej warce.

 

Wymyśliłem, ze zamaist robić starter, przefermentuje coś ~15BLG na fiolce WLP099, a na powstałą gęstwę zadam RISa.

 

Czy to wypali? 

 

Jakieś inne pocje? 

 

Z góry dzięki  :)

 

zrobiłem kilkanaście ( pewnie koło 20) siekier na suchych  i nie ma żadnego problemu

poczytaj moje zapiski

http://www.piwo.org/topic/1083-u-bnp/page-19

Link to comment
Share on other sites

A co sądzicie, żeby na burzliwej zadać drożdże szampańskie w celu głębszego dofermentowania? Chyba Mikkeller w swoim Black'u tak robił, ale mogę się mylić.  

Link to comment
Share on other sites

Ja teraz robiłem RIS-a (dokładnie 30 blg), jest teraz dopiero po 2 tygodniach burzliwej z użyciem US05. Z tego co przeczytałem to ludzie robią na tych drożdżach takie piwa. Teoretycznie powinny wytrzymać 12% alkoholu (czyli zejść do jakiś 7 blg), lecz realnie jeśli zejdzie do ok. 10 blg będzie dobrze :D

Edited by grigor51
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 1 year later...

Nie zakladam nowego tematu, ale za to odpale zlota lopate :D tez sie czaje do risa 30 blg i chcialbym uzyskac te 15-16 alko. Bede mial gestwe s-04 a dalej kombinacja i pytanie: czy ktos wie/domysla sie jak to zrobil mikkeller w black'u? Szampanskie od razu z piwnymi czy dopiero po przejedzeniu czesci cukrow? Albo w ogole same szampanskie? Gdzies w internetach wyczytalem, ze Czeslaw Dzielak warzyl takiego risa, wiadomo jak to sie udalo?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Podczepie się pod temat.

 

Mam gęstwe s04, 3pokolenie

Mam też kilka saszetek us05 w lodowce, mógł bym uwarzyc Ape specjalnie dla gęstwy.

 

Gra warta świeczki? Czy po prostu użyć 3 pokolenia s04?

Edited by PiotrekU
Link to comment
Share on other sites

@ PiotrekU - ja bym użył S 04. Po pierwsze dlatego,że RIS na US-05 mi nie podchodzi. Znaczy nie to że jest zły, ale po to się robi RISa, żeby smak był jak najbogatszy, jak najbardziej złożony. Na US-05 jest on intenstywny, ale ale nie tak bogaty. Oczywiście ktoś może mieć inne oczekiwania, ale ja po moich doświadczeniach preferuję S-04 do RISów.  Po drugie masz juz gęstwę S-04, a US-05 musiał byś namnożyć w jakimś słabszym piwie. Lepsze by bylo 2 pokolenie, ale myślę,ze jeśli nie fermentowałeś tym mocnych piw to i tak będzie to lepszy interes niż namnażanie US-05 w jakimś słabym IPA.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.