Jump to content

Niestandardowe zastosowanie drożdży do Wita


santa
 Share

Recommended Posts

Kolejne pytanie z gatunku dyskusyjnych. Czy ktoś z Was używał drożdży dedykowanych do Witbiera (np. Gozdawa Classic Belgian Witbier lub Fermentum Mobile FM20 Białe Walonki) w celu fermentacji innego piwa niż Witbier?

Edited by santa
Link to comment
Share on other sites

Sprecyzuj pytanie: receptura, gatunek, tempetatura, ilość, cel itd...

Nie da się sprecyzować nieprecyzyjnego pytania ;). Mam nadmiar drożdży i gęstwy do Wita i robię plany jak to wykorzystać. Wpadło mi do głowy pytanie, czy ktokolwiek próbował fermentować takimi drożdżami inny styl. Pytanie z gatunku luźnych i niepotrzebnych :smilies:.

Edited by santa
Link to comment
Share on other sites

 

Sprecyzuj pytanie: receptura, gatunek, tempetatura, ilość, cel itd...

Nie da się sprecyzować nieprecyzyjnego pytania ;). Mam nadmiar drożdży i gęstwy do Wita i robię plany jak to wykorzystać. Wpadło mi do głowy pytanie, czy ktokolwiek próbował fermentować takimi drożdżami inny styl. Pytanie z gatunku luźnych i niepotrzebnych :smilies:.

 

Ja właśnie próbuję fermentować dwa piwa na białych walonkach, jedno to coś w stylu belgian pale ale, drugie to powiedzmy że coś w stylu rosanke z wędzonym słodem... piwa fermentują dopiero kilka dni więc trudno coś na ich temat powiedzieć, jedyne co mnie dziwi, to to że z wiadra z BPA leci aromat lekko pomarańczowy, mimo iż do tego piwa skórki nie dodawałem, ani "zaoceanicznych" odmian chmielu.

 

+Wit IPA, które wyszło całkiem spoko.

Edited by kordas
Link to comment
Share on other sites

Warzyliśmy kiedyś American Wheat. Zostały użyte 3 rodzaje drożdży, między innymi Brewferm Blanche. Piwo na tych drożdżach miało wybitnie witbierowy charakter. Co by potwierdzało tezę kolegi dziedzicpruski, że słód pszeniczny nie ma wpływu na smak :D 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Mam nadmiar drożdży i gęstwy do Wita i robię plany jak to wykorzystać.

 

Niestylowy BPA, lekki, jasny i mocniej chmielony (choć raczej wyszło delikatnie), świetne proste piwo na lato.

Receptura:

http://www.piwo.org/topic/5480-browar-czarny-rys/page-55#entry345828 

Link to comment
Share on other sites

Chleb na nich upiecz ;)

Do tego celu mam 80-letni zakwas, lepiej się nada ;). Może go kiedyś do jakiegoś kwacha wykorzystam :smilies:.

 

White IPA?

Po dwóch nie do końca udanych próbach, kolejna Biała IPA będzie na drożdżach neutralnych (West Coast).

 

Po pozbieraniu do kupy słodów, które pozostały mi po obecnym sezonie, wyszedł mi zasyp ala wielozbożowe (słód żytni, owies, pszenica, słód pszeniczny, carawheat), muszę tylko dokupić słodu bazowego. Zaryzykuję je na Walonkach. Do tego klasyczny Witek oraz BPA i mam po drożdżach :).

 

Dzięki!

Edited by santa
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.