Jump to content

Receptura Grand Championa 2015 (Belgian-Style Sour Ale)


kranu
 Share

Recommended Posts

Nie będę kopiował, lepiej podam link do artykułu źródłowego:

http://www.pspd.org.pl/pagesnews/zrob-sobie-klona-grand-championa

 

Jako laik mam 2 pytanka do tej zwycięskiej receptury:

 

1. Piwo belgijskie na suchych drożdżach S-33?

W wielu miejscach czytałem na tym forum, że suche nie nadają się zbytnio do belgijskich stylów, a już na pewno nie S-33.

 

EDIT: teraz już tematu nie mogę usunąć, a dopiero doczytałem, że fermentacja cicha była prowadzona na jakichś innych drożdżach

 

2. Nagazowanie przy użyciu glukozy w ilości 3,3 g/l

Serio może wystarczyć tak mało surowca?

Myślałem, że tak z 2 gramy na butelkę to już minimum.

Edited by kranu
Link to comment
Share on other sites

Szkoda, że nie ma informacji o tym, ile czasu minęło od zabutelkowania do konkursu. Bretty i bakterie mogą powoli dojadać cukry i dogazować podczas leżakowania w butelkach tak jak pisał bart3q. Poza tym flanders red ma mieć nagazowanie niskie do średniego, a oud bruin praktycznie brak.

Link to comment
Share on other sites

Czy browar Zamkowy może zlecić wykonanie tego piwa innemu browarowi? Np specjalizującemu się w takich piwach browarowi w Belgii?

A niby dlaczego miałby tak zrobić? Czy BZ powinno zależeć na tym czy GCH będzie uwarzony czy nie? Albo uwarzą sami albo wcale. Podobno autorzy tego piwa warzyli je w styczniu, więc miało 5 miesięcy.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.