Jump to content
MOAB

refraktometr - problem

Recommended Posts

proszę o pomoc

dokonałem pomiaru młodego piwa dokładnym areometrem - odczyt 4,2

jednocześnie pomiar refraktometrem tego samego "zielonego" pokazał 7,2

dlaczego aż taka różnica? czegoś pewnie nie wiem... pomóżcie proszę

od razu dodam, że piwo miało temperaturę 21C,,  

dla testu mierzyłem czystą wodę i zarówno areometr jak i refraktometr pokazał dokładnie "0"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dane z odczytu refraktometrem wprowadziłeś do arkusza kalkulacyjnego aby je przeliczyć?

przepraszam, ale jestem zielony tak jak to moje piwo

nie bardzo wiem o jakim arkuszu mówisz

w instrukcji urządzenia nie mam mowy przeliczaniu, po prostu odczyt i tyle

Share this post


Link to post
Share on other sites

Refraktometrem możesz dokonywać odczytu wprost (bez korekty) brzeczki, która nie fermentuje. Jeśli masz już rozpoczęty proces fermentacji, to musisz dokonać korekty odczytu. Odpowiedni arkusz znajdziesz w zakładce Media.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak się składa, że ten przyrząd mierzy współczynnik załamania światła w roztworze.

I problemu nie ma gdy to jest tylko roztwór cukru w wodzie.

W piwie mamy jednak też alkohol, który dość znacznie zmienia nam wyniki pomiarów.

Dlatego, aby znać rzeczywistą zawartość cukru trzeba skorzystać z kalkulatora i podać mu dwie wielkości:

- gęstość początkową (najczęściej w Blg)

- odczyt aktualny z refraktometru (najczęściej w Brx).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skorzystaj z PPPP, pomocny arkusz.

 

Alkohol znajdujący się w brzeczce po fermentacji podaje niepoprawny pomiar refraktometru dlatego też trzeba skorzystać z korekty odczytu tak jak to już napisał PawełH.

 

Dobrze byłoby określić jeszcze współczynnik korekcyjny, który  powinien być  określany indywidualnie dla każdego refraktometru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdaję sobie sprawę, że temat jest raczej w stronę Piaskownicy Piwowarskiej, a nie wWsparcia, ale póki jest w miarę żywy podłączę się pod pytanie.
We wspomnianym artykule jest jeden schemat przeliczania - Seana Terilla - czy Wam się on sprawdza?

 

Mam w komórce aplikację, Refraktomer na Android, zrobioną chyba przez jednego Forumowicza, która przelicza wg dwóch schematów:

dla przykładu moja AIPA
PrimeLab OG 14Bx, FG 7 Bx - a po przeliczeniu FG 2,5*P - 6,5 % alk.

Terrill         OG 14 Bx, FG 7 Bx - a po przeliczeniu FG 3,2*P 5,6 % alk.

Na domiar wszystkiego pływak wskazywał około 2 Blg, czyli bliższy byłby ten PrimeLab.

czy macie doświadczenie jaki schemat kiedy dobierać? Robić średnią?

 

Przekopywałem kiedyś forum w tej sprawie, ale nie odnalazłem ostatecznej odpowiedzi.

Edited by Mates

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

a FG aerometrem. Problem sam się rozwiąże.

Z mojego punktu widzenia to problemów przybędzie.

Pomijając aspekty lenistwa itp. trzeba wziąć pod uwagę, że wskazanie spławika w piwie też są przekłamane przez alkohol.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Racja, ale do tej pory każdy z nas opierał się na wskazaniach aerometru i było dobrze. Refraktometr to wygoda, luksus w browarze. Aktualnie czekam na swój i raczej będę go używał w taki sposób jak napisałem powyżej. Najbardziej przyda się podczas warzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

Odczyt z refraktonetru przed fermentacją 13.5 brix teraz 9 brix.

Wg 4 kalkulatorów obecne blg wynosi:

1. 4.9

2. 5.7

3. 5.04

4. 6.1

 

I teraz pytanie, który jest najbliższy rzeczywistości?

Edited by mirfak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmień wynik o 0,2 Brix, a zobaczysz jak bardzo inne wyniki uzyskasz po przeliczeniu. Moim zdaniem możliwości ludzkiego wzroku nie pozwalają na tak dokładny pomiar aby przeliczanie miało sens.

Wynik refraktometrem przed fermentacją to jest ok 5% różnicy względem spławika (przy założeniu, że mamy idealny spławik). W trakcie i po fermentacji to już tragedia... 

 

A co do tego przekłamania spowodowanego alkoholem przy spławiku... wydaje mi się, że wzory, których używamy do wyliczania alko już biorą to pod uwagę. Osobiście precyzję tych obliczeń zwykle mam gdzieś. Nie robi mi różnicy czy piwo ma 6% czy 6,5%, ważne by było smaczne. Sytuacja się zmienia gdy robię jakiegoś mocarza...np: rok temu Barley WIne, który według BS wyszedł 20% na drożdżach WLP099 - jutro planuję powtórkę, tylko bez błędów, które zrobiłem wtedy (czyli zapewne z nowymi :D)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tutaj nie chodzi o błąd odczytu, który istnieje, ale o różne wyniki korekcji blg w alkoholowym roztworze w zależności od kalkilatora, którego użyłem.

Ktoś wie jakiego algorytmu używa BS? Najbliżej jego wyniku jest na razie PrimeLab z wynikiem 5.7 blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...