Jump to content
Sign in to follow this  
elroy

Festiwal Piwowarów 2010 / VIII Konkurs Piw Domowych

Recommended Posts

Informacje jak zawsze na stronach Browamator.pl

 

Ta edycja pod znakiem następujących kategorii konkursowych :)

 

Porter Bałtycki (18-22°Blg)

Strong Scotch Ale (Wee-Heavy) - (17-25°Blg)

Weizenbock - (16-18°Blg)

Milk Stout (11,5-14,5°Blg)

Belgijskie Pale Ale (12-13°Blg)

Monachijskie Jasne (11-12,5°Blg)

 

Zapraszam do dyskusji :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Informacje jak zawsze na stronach Browamator.pl

 

Ta edycja pod znakiem następujących kategorii konkursowych :)

 

Porter Bałtycki (18-22°Blg)

Strong Scotch Ale (Wee-Heavy) - (17-25°Blg)

Weizenbock - (16-18°Blg)

Milk Stout (11,5-14,5°Blg)

Belgijskie Pale Ale (12-13°Blg)

Monachijskie Jasne (11-12,5°Blg)

 

Zapraszam do dyskusji :)

Jakby Ci to elroy powiedzieć... :)

to nie jest news.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym chciał uwarzyć milka i hellesa. Ale cytując premiera, chcieć to sobie można. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja bym chciał uwarzyć milka i hellesa. Ale cytując premiera, chcieć to sobie można. :D

Dla mnie chyba za trudne.. przynajmniej nie czuję się na siłach.

Startuje w Porterze i Pale Ale

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja bym chciał uwarzyć milka i hellesa. Ale cytując premiera' date=' chcieć to sobie można. :D[/quote']

Dla mnie chyba za trudne.. przynajmniej nie czuję się na siłach.

Startuje w Porterze i Pale Ale

Milk dla Ciebie za trudny a na królewską konkurencję się rzucasz? ;)

 

W porterze konkurencja jest zabójcza, tam niektórzy mają piwa po rok leżakowane. Ja w życiu jeden porter bałtycki uwarzyłem, ale ma w zamierzeniu wytrzymać w buteleczkach 18 lat, więc na konkurs go nijak marnować nie mogę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Milk dla Ciebie za trudny a na królewską konkurencję się rzucasz? :D

Lepiej ją czuje ;) Inna bajka, że za milkami po prostu nie przepadam.

 

Ja w życiu jeden porter bałtycki uwarzyłem, ale ma w zamierzeniu wytrzymać w buteleczkach 18 lat, więc na konkurs go nijak marnować nie mogę.

Rozumiem, że na 18-stkę pociech :) Zacny pomysł :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja w życiu jeden porter bałtycki uwarzyłem, ale ma w zamierzeniu wytrzymać w buteleczkach 18 lat, więc na konkurs go nijak marnować nie mogę.

Rozumiem, że na 18-stkę pociech :D Zacny pomysł ;)

Tak. Zamierzam na jakieś większe okazje otworzyć po buteleczce. No i w ogóle się okaże czy jest sens czekać. Pierwszą buteleczkę 0,25l otworzę na roczek.

Na pewno też na 18-tkę starszej córki kilka but. przeznaczę. Żeby nie była pokrzywdzona.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeżeli piwo jest marne po 6 miesiącach, po 24 będzie tylko marniejsze.

Oczywiście, ale piwo z jakąś nie tyle wadą, co jakimś brakiem harmonii, może być po roku znacznie lepsze niż po pół roku. Mam tu na myśli wyraźne posmaki palone, zbyt intensywną goryczkę, zbyt intensywny alkohol. To może się ułożyć z czasem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie jest tak źle z tym leżakowaniem. Okazuje się, że mój jedyny porter jak dotąd, który właśnie kończy 7 m-cy od daty zabutelkowania, jest zdumiewająco ułożony w smaku. Czysty aksamit. Inna sprawa, że prawie nie nagazowany... :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli tym razem grand champion będzie warzony w Cieszynie to obstawiam, że będzie to BPA.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeżeli tym razem grand champion będzie warzony w Cieszynie to obstawiam, że będzie to BPA.

Sugerujesz że Grand Championa zdobędzie piwo uwarzone w tym stylu :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie jest tak źle z tym leżakowaniem. Okazuje się, że mój jedyny porter jak dotąd, który właśnie kończy 7 m-cy od daty zabutelkowania, jest zdumiewająco ułożony w smaku. Czysty aksamit. Inna sprawa, że prawie nie nagazowany... :rolleyes:

No mój niestety na niedogazowaniu przepadł w tym roku :P Ale to świeżak był, teraz już jest dobry. Niestety, te parę butelek nie dotrzyma do kolejnego konkursu :D

 

Natomiast mój weizenbock jest tak smaczny już po tygodniu od zabutelkowania, że chyba nawet nie będzie miał szansy dojrzeć, a co dopiero doczekać KPD w Żywcu....

Share this post


Link to post
Share on other sites
chyba nawet nie będzie miał szansy dojrzeć

Chyba musisz parę butelek oddać do przechowania do skrytki bankowej :P

 

Ja mam ambitne plany zrobić piwa na wszystkie kategorie, mam już tegorocznego portera, milk stout zaraz będę butelkował, przymierzam się do Wee Heavy. Ale co z tego wyjdzie zobaczymy. Dzieci zabierają mnóstwo czasu :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie jest tak źle z tym leżakowaniem. Okazuje się' date=' że mój jedyny porter jak dotąd, który właśnie kończy 7 m-cy od daty zabutelkowania, jest zdumiewająco ułożony w smaku. Czysty aksamit. Inna sprawa, że prawie nie nagazowany... :rolleyes:[/quote']

No mój niestety na niedogazowaniu przepadł w tym roku :P Ale to świeżak był, teraz już jest dobry. Niestety, te parę butelek nie dotrzyma do kolejnego konkursu :D

 

Natomiast mój weizenbock jest tak smaczny już po tygodniu od zabutelkowania, że chyba nawet nie będzie miał szansy dojrzeć, a co dopiero doczekać KPD w Żywcu....

No pewnie! Ja zeszłej zimy też zachwycałem się moim świeżym weizenbockiem. Był tak cudownie bananowy i aromatyczny. Potem to stracił. Fakt, piwa powinny poleżeć trochę, żeby były na prawdę dobre, ale miałem niektóre świeże tak smaczne, że grzechem byłoby trzymać!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Biorąc pod uwagę popularność piw pszenicznych wśród domowych piwowarów(w sumie to nie tylko:)). Weizenbock będzie najbardziej obleganą kategorią, poza tym z wysoko postawioną poprzeczką:P

Edited by sziszi

Share this post


Link to post
Share on other sites
No pewnie! Ja zeszłej zimy też zachwycałem się moim świeżym weizenbockiem. Był tak cudownie bananowy i aromatyczny. Potem to stracił. Fakt, piwa powinny poleżeć trochę, żeby były na prawdę dobre, ale miałem niektóre świeże tak smaczne, że grzechem byłoby trzymać!

No właśnie tu weizenbocki są bardziej jak pszeniczne, niż bocki - za długo leżakować też nie warto:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak Bozia da to zamierzam zaatakować :

Porter Bałtycki

Strong Scotch Ale (Wee-Heavy)

Weizenbock

Milk Stout

Monachijskie Jasne

Stuta z premedytacją chcę zrobić na Danstar Windsor z dość dużym udziałem laktozy. Ciekawe czy coś z tego sensownego wyjdzie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak Bozia da to zamierzam zaatakować :

Porter Bałtycki

Strong Scotch Ale (Wee-Heavy)

Weizenbock

Milk Stout

Monachijskie Jasne

Stuta z premedytacją chcę zrobić na Danstar Windsor z dość dużym udziałem laktozy. Ciekawe czy coś z tego sensownego wyjdzie?

Ależ to nie atak! To prawdziwa inwazja! :D

Osobiście się waham, czy w ogóle warto warzyć Milk Stouta. Jestem nieufny wobec takich "wynalazków" (przyznaję, że nie próbowałem żadnego). Żeby nie konkurs, to pewnie byłby to jeden z ostatnich gatunków piwa, za które bym się złapał. Mdłe to nie jest?

Share this post


Link to post
Share on other sites
A jest jakiś MilkStout dostępny komercyjnie ? :D

W Polsce chyba nie. W ogóle - oczywiście tak. Na Wyspach i w Stanach, ale też ciężko trafić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.