Jump to content

Gorycz-ka


Recommended Posts

Witam. Panowie popełniłem AAA i w smaku na pierwszy ogień wysuwa się silna paląca goryczka. nie czuć praktycznie nic poza tym. Pytanie jest czy za bardzo zasypałem chmielem czy to jakaś infekcja bo podobny przypadek miałem przy poprzedniej warce. receptura poniżej:

5 kg Pale ale (weyermann) 
0,60 Caraamber (weyermann)
0,30 Caraaroma (weyermann)

Zacierane na lenia w 68 st.

gotowanie 65 min

 

chmielenie:

Vic secret  20g  '40 
vic secret   15g  '10
vic secret   15g  '5
vic secret   20g   '0

+ 35g na zimno vic secret

fermentacja troche wysoko bo w ok 22-23 st. :( (sorry taki mamy klimat) 

Vic secret 0k 15% alfa-kw. 

Co o tym myślicie? czy ta bardzo silna gorycz moze pochodzic od chmielu? robiłem piwa bardziej zasypane i nie było aż tak bardzo czuć.
z programu wychodzi ok 45 ibu.  blg mierzone 13.

Link to comment
Share on other sites

Nawet nie sypłeś na 60' więc raczej nie powinno byc aż takiej goryczy. Piwo zacierane w 68 więc powinno byc słodkie a nie goryczkowe (thanks Cpt. Obvious!). NIe wiem też czy jakaś infekcja dałaby takie rezultaty bo krafrtowcy już by to propagowali ;) Waga dobrze działa? ;)

Link to comment
Share on other sites

A poczytałeś o chmielu przed użyciem? http://www.piwo.org/topic/13818-vic-secret/?hl=%2Bvic+%2BsecretNiestety Vic Secret 2013 to porażka i daje samą łodygowatą goryczkę w piwie. ;) Zmień chmiel to będziesz miał dobre piwo.

Link to comment
Share on other sites

Myślę że 3 sprawy się na siebie nałożyły:

- 45 IBU przy 13 blg to nie jest mało,

- jeżeli fermentacja przebiegała w 22-23°C (nie wiem czy chodzi o otoczenie czy fermentację) to drożdże naprodukowały sporo fuzli, które są gryzące i w połączeniu z wysoką goryczką mogą dać palący efekt,

- goryczka z Vic Secret do przyjemnych nie należy.

 

Możesz też mieć lekką infekcję, która będzie skutkowała szorstką goryczką. Jest gushing? Piwo jest zmętnione?

Link to comment
Share on other sites

Myślę że 3 sprawy się na siebie nałożyły:

- 45 IBU przy 13 blg to nie jest mało,

- jeżeli fermentacja przebiegała w 22-23°C (nie wiem czy chodzi o otoczenie czy fermentację) to drożdże naprodukowały sporo fuzli, które są gryzące i w połączeniu z wysoką goryczką mogą dać palący efekt,

- goryczka z Vic Secret do przyjemnych nie należy.

 

Możesz też mieć lekką infekcję, która będzie skutkowała szorstką goryczką. Jest gushing? Piwo jest zmętnione?

No zmetnione jest ostro. 2 tyg lezało na refermentacji w 22 stopniach i ok 2 tygodni lezakowania w 16 wiec moze byc troche zmetnione. 22-23 temp fermentacji. gushing-u nie było. Ale najgorsze jest to ze praktycznie po za goryczką nic nie czuć no może troche estrów wynikających z temperatury fermentacji :). przy takim zasypie troche karmelu powinno być czuć. A tu tylko paląca gorycz porazki :) 

Link to comment
Share on other sites

Jak masz tak bardzo zmętnione po takim czasie, to możesz mieć (poza fatalną goryczką tego chmielu) jeszcze jakąś infekcję. I pewnie tak jest. Po prostu uwarz kolejne piwo :)

Link to comment
Share on other sites

Jak masz tak bardzo zmętnione po takim czasie, to możesz mieć (poza fatalną goryczką tego chmielu) jeszcze jakąś infekcję. I pewnie tak jest. Po prostu uwarz kolejne piwo :)

heh. no tak się skończą chyba eksperymenty z SH bo ostatnia warka na equinoxie tez się srednio nadaje do picia. tylko będę musiał wszystko porządnie wymyć i zdezynfekować.

Link to comment
Share on other sites

Na pocieszenie powiem, że jeśli to tylko kombinacja zbyt wysokiego IBU, fuzzli i odmiany chmielu, to trochę się poukłada w butelkach.

Jeśli złapałeś mikrofinfekcję to niekoniecznie musi się w butelkach dalej rozwijać.

Link to comment
Share on other sites

Widzę jeszcze jedną możliwość, przed butelkowaniem nie w pełni usunąłeś chmiel po chmieleniu na zimno.

Niby wszędzie jest napisane, że w takiej sytuacji powinien być gashing, ale w jednej z warek gdzie popełniłem ten błąd gashingu nie było, za to goryczka była ostra i nieprzyjemna.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Co o tym myślicie? czy ta bardzo silna gorycz moze pochodzic od chmielu?

Oczywiście, przecież on ma prawie 16% a-kwasów. To Magnum, uznawany za chmiel super goryczkowy ma ich tylko 12%.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.