Jump to content
Sign in to follow this  
Szwed

Kapusta Kiszona

Recommended Posts

Cześć

Postanowiłem użyć fermentatora do Kiszenia kapusty. Sposób polecam wszystkim smakoszom, którzy nie posiadają kamionkowego pojemnika.

Kiszona kapusta jest bogatym źródłem witaminy C (dawniej była używana przez załogi okrętów jako środek przeciw szkorbutowi), bakterii Lactobacillus. Jednak niskie pH kiszonej kapusty może niekorzystnie wpływać na wrażliwe żołądki osób, które jedzą ją na surowo. Jej spożywanie jest zalecane szczególnie w okresie zimowym, kiedy trudniej dostępne są świeże owoce i warzywa.

Minus jest taki, że mam jeden fermentator na moje piwko mniej

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiszona kapusta smakuje najlepiej w formie bigosu. Takiego domowego, z mięskiem, kiełbaską, suszoną śliwką. miam

Lepsza połowa wróci z pracy to podamy nasz przepis na bigos.

 

goroncopolecamy

Edited by anmar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

A mój organizm niestety odrzuca kiszoną kapustę w formie gotowanej. O ile surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem nie ma zgubnego działania na mnie, to wszelaka forma gotowanej kiszonej kapusty powoduje u mnie niemal sprint w kierunku klozetu :)

Od kilku lat kisze kapustę dla naszej rodziny wystarcza 30 kg na zimę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale smaka mi zrobiliście.

Ja uwielbiam na śniadanie bułkę z kapusta w środku (przynajmniej bez roboty i zdrowe jest).

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to ja mam pytanie co do warzenia i kiszonej kapusty/ogórków kiszonych. Na grupie dyskusyjnej alt.pl.piwo Ktoś zapytał o początki warzenia. W odpowiedzi wyłapałem coś takiego:

"W pomieszczeniu gdzie warzysz i trzymasz brzeczkę nie może być otwartej kiszonej kapusty/ogórków etc."

 

Co o tym myślicie?

Edited by Jacki

Share this post


Link to post
Share on other sites

no jasne,

bakterie z kiszonki fruwają sobie w powietrzu i mogą trafić pośrednio lub bezpośrednio do piwka :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, mam w słoiczku drożdże (taki słoiczek na przyprawy - wygląda na w miarę szczelny). W lodówce mam też kapustę i ogórki... mam się czego obawiać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja także trzymam drożdżaki w lodówce i jest ok

jak szczelnie zamknięte to nie ma się czego obawiać.

Share this post


Link to post
Share on other sites
................."W pomieszczeniu gdzie warzysz i trzymasz brzeczkę nie może być otwartej kiszonej kapusty/ogórków etc."

 

Co o tym myślicie?

Warzę w piwnicy, dolniaki fermentuję w piwnicy, kapustę kiszoną i ogórki też trzymam w piwnicy i jakoś nie zauważyłem

aby wzajemnie niekorzystnie na siebie oddziaływały :) :)

 

Ale w takim fermentorze po kapuście to bym piwa nie robił :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
................."W pomieszczeniu gdzie warzysz i trzymasz brzeczkę nie może być otwartej kiszonej kapusty/ogórków etc."

 

Co o tym myślicie?

Warzę w piwnicy' date=' dolniaki fermentuję w piwnicy, kapustę kiszoną i ogórki też trzymam w piwnicy i jakoś nie zauważyłem

aby wzajemnie niekorzystnie na siebie oddziaływały :) :)

 

Ale w takim fermentorze po kapuście to bym piwa nie robił :)[/quote']

Tak myślicie ze piwka w tym to już nie powinienem nastawiać. Na to nie wpadłem, uważam ze jak dokładnie wymyję wysterylizuje to bezpiecznie piwko nastawić będzie można

Share this post


Link to post
Share on other sites

ciągle szukam przyczyny moich wiosennych zepsutych warek i nie jestem pewien czy nie był to problem beczki kiszonej kapusty w tym samym pomieszczeniu

zalecałbym ostrożność:), w moim mniemaniu to nadmierne ryzyko:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
ciągle szukam przyczyny moich wiosennych zepsutych warek i nie jestem pewien czy nie był to problem beczki kiszonej kapusty w tym samym pomieszczeniu

zalecałbym ostrożność:D, w moim mniemaniu to nadmierne ryzyko:)

mam zamiar uzyc OXI One lub co innego mi polecacie ? by uratowac fermentator

Share this post


Link to post
Share on other sites

zastosuj stężony roztwór domestosa lub innego wybielacza na bazie chloru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Starsze fermentatory, które mają porysowane ścianki, przebarwienia itp użytkuje w dalszym ciągu. Stosuje sposób, na którym jeszcze nigdy nie zawjodłem się, zalewam fermentator kilkoma litrami roztworu pirosiarczynu sodu, szczelnie zamykam i pozostawiam na jakiś miesiąc. Myślę, że miesięcznego działania siarki (szczelnie zamknięty fermentator) nie wytrzyma żadne ustrojstwo po kiszonej kapuście również.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Istnieje opinia, że plastikowych naczyń nie da się przyzwoicie zdezynfekowac chemią. Np. gdy się robi lambiki zaleca sie mieć osobny zestaw fermentorów, wężyków, airlocków itp.

 

Nowy fementor - 20 zł. Czysta warka - bezcenna.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Istnieje opinia, że plastikowych naczyń nie da się przyzwoicie zdezynfekowac chemią. .

to po co sie tak prawie wszyscy staramy ? To Ace , clo2 ? Jeśli nie chemia to co ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Istnieje opinia' date=' że plastikowych naczyń nie da się przyzwoicie zdezynfekowac chemią. .[/quote']

to po co sie tak prawie wszyscy staramy ? To Ace , clo2 ? Jeśli nie chemia to co ?

Na szczęście do piwa nie potrzeba wysokiego stopnia sterylności, wystaczy sanitacja. Ale fermentor w którym było jakieś zakażenie lepiej wywalić, jest ryzyko, że się w nim zalęgnie na stałe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wracając do kapustowatych w tut. wątku nadmienię, że obok kapusty białej do kiszenia używam czarną rzodkiew. Można z niej potem robić bigosiki czy kapuśniaczki łudząco podobne do klasycznych, kapuścianych.

Warto tutaj nadmienić, że cz. rzodkiew można spokojnie uprawiać w warunkach ekologicznych, szczególnie bez oprysków. Kapusta niestety wymaga środków ochronnych na bielinka.

 

Rzodkiew tnę malakserem na cienkie wiórki-paseczki i kiszę normalnie, tj. z solą w ilości 1,5-2kg/100kg. Dla wydłużenia trwałości apertyzuję później w słoikach. Sporą wadą kiszonej rzodkwi w późniejszej obróbce jest smród w pierwszej fazie gotowania. Potem szybko przemija.

 

Kiszonka z cz. rzodkwi może być użyta w surówkach klasy hard-core biorąc pod uwagę zmasowane atakowanie organów powonienia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Faktycznie nie udało mi się tego fermentatora wysterylizować

Kapusta udała się znakomicie i zachowała świeżość do marca. Niestety fermentator do piwa już użyty nie będzie. Moczyłem go 2 tyg w ACE później 1 dzień roztwór z Kreta i nic wczoraj jeszcze zalałem OXI One i nadal wyczuwa się zapach kiszonej kapusty. Dzisiaj miałem warzyć monachijskie jasne ale nic z tego brak wolnego fermentatora nie będę ryzykować trzeba dokupić

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to smaka mi zrobiłeś z tą kapustą.

Jak czytałem do dojrzewałem do decyzji, ale po jej podjęciu było za późno.

W tym roku na pewno spróbuję. Chcę też spróbować zrobić jakieś wino.

Tak więc plany planami a co z tego wyjdzie to się okaże.

Czy coś byś zmienił w przepisie na raz kolejny?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A i tak są lepsze kiszone ogórki od kiszonej kapusty. Oczywiście kwestia gustu. Dobrze zepsuty ogórek jest niebem w gębie. Zepsuta kapusta też smaczna ale w moim mniemaniu mniej smaczna od dobrze zepsutego ogórka:)

 

ps. My się nieraz oburzamy widząc co jedzą w innych zakątkach ziemi, a Oni się tak samo oburzają na naszą kapustę, na nasze ogórki...

Share this post


Link to post
Share on other sites

była kiedyś międzynarodowa ekspedycja na Szpicbergen i każda nacja miała zrobić potrawę ze swojego kraju, Polacy stwierdzili że zrobią kiszoną kapustę. Po paru dniach przyszedł ktoś z ekipy z innego kraju i powiedział: "oj bardzo nam przykro że wasza kapusta się zepsuła" :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.