Jump to content
Drapichrust

Czy ktoś z Was ma gotowy przepis na Żywca APA?

Recommended Posts

 zrobiłem to żeby osiągnąć lepsze efekty pełni i posmaków karmelowych, z moich odczuć i komentarzy znajomych udało się to osiągnąć, co prawda negatywnie wpływa to na wydajność ale mnie chodzi o dobre piwo, a nie o procenty przy wydajności 

Edited by Bioly1231

Share this post


Link to post
Share on other sites

jako, że trafił się finał wrzucam recepturę:

 

Warka 30 L docelowe BLG 14

Zasyp:

Pilzneński 1kg

Pale Ale 5kg

Wiedeński 0,5kg

Pszenica 0,1kg

Caramunich I 0,5kg

 

Zacieranie

 

chmielenie zacieru 50g Amarillo od poczatku

 

66°C na 45 min (Wszystko poza wiedeńskim i caramunich)

72°C na 20 min (dorzucamy wiedeńskim i caramunich)

wygrzew

 

Chmielenie 

 

Galaxy 10 g 60 min

Galaxy 5g 20min

Galaxy 5g 5min

 

Citra 10 g 60 min

Citra 5g 20min

Citra 5g 5min

 

Drożdże US-05 temp 19°C

Chmielenie na zimno 4 dni

Citra 30g

Galaxy 30g

 

Refermentacja 170g cukru

Wybacz banalne pytanie ale początkujący jestem. Chodzi mi o wygrzew, to ma być proces podgrzania do temperatury 78st C?

Share this post


Link to post
Share on other sites
jako, że trafił się finał wrzucam recepturę:

I jaki wynik? Pochwal się!!!

Ja jutro warzę według Twojego przepisu. Chcę wiedzieć jak piwko zostało ocenione:)

Edited by Drapichrust

Share this post


Link to post
Share on other sites

5 miejsce, niestety przez przegrzanie przy transporcie wyszła wada od drożdży (autoliza) poza tym,ok. Mam jednak parę poprawek do receptury,

wydłuż druga przerwę(72C) do 30 min,

zwiększył bym też chmielenie na koniec gotowania do 10 g każdego chmielu

 

Poza tym miałem też mały problem z początkową fazą fermentacji bo pojawiły się fuzle(alkohole wyższe) widać jakoś źle zmierzyłem temp. i ruszyło przy wyższej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę za późno. Drożdże zadane. Fakt dałem trochę więcej chmielu właśnie na koniec gotowania, ale nie aż tyle. Teraz czekam aż ruszy.

Piąte miejsce, nie jest źle. Tak czy siak - gratulacje:-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak na 3 piwo to finał uznałem za duży sukces, mam nadzieje, że piwo wyjdzie, ja w sobotę będę robił wędzonego żytniego FES'a, mam nadzieje że zabawa z żytem mnie nie przerośnie. daj znać za jakiś czas jak Ci piwo wyszło

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z ilością nie, ale możesz spróbować skrócić do 3 dni. Czytałem gdzieś na forum, że fajne efekty daje mieszanie przy chmieleniu na zimno, więc jak masz możliwości(fermentujesz w piwnicy czy czymś podobnym gdzie nie masz much) spróbuj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podczas cichej jak i chmielenia na zimno podnieść temperaturę? Na burzliwej trzymam w temp 17 st. W linku który podałeś temperatura chmielenia jest 23 st.

Mieszał nie będę, lodówka stoi w garażu. A tam różne ustrojstwa latają:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja nie podnosiłem, nie miałem warunków, jak masz możliwości to spokojnie podnieś, a w jakiej lodowce fermentujesz? pytam bo muszę coś obczaić takiego bo przez te upały  w miejscu gdzie fermentuje z 18-19 C zrobiło się 24-25C

Share this post


Link to post
Share on other sites

To mój pierwszy post więc cześć wszystkim!

 

Chciałbym uwarzyć piwo podobne do Żywca APA. Zastanawiam się jaki zasyp powinienem zatrzeć... Jakby ktoś nie miał przy sobie butelki to podaję skład ŻAPY ;-)

 

Składniki: woda, słód jęczmienny (monachijski, karmelowy), słód pszeniczny, chmiel (Chinook, Citra, Amarillo, Magnum, Centennial).

 

Ze składu wynika, że to piwo raczej powinno się nazywać Munich APA ;-) Nie zależy mi żeby piwo było w stylu. Po prostu chciałbym uwarzyć swoją ŻAPĘ. Wymyśliłem sobie taki oto zasyp:

 

32% pale ale (~ 5 EBC)

32% monachijski typ I (~ 13 EBC)

32% pszeniczny jasny (~ 4 EBC)

4% caraaroma (~ 350 EBC)

 

Ma to sens?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zerknij na forum i poszukaj pierwszego lepszego przepisu na American Pale Ale (APA) a znajdziesz coś 10x lepszego od tego pseudo piwa ;)

Ja proponuję moja wersję, jest mniej goryczkowa i wyjątkowo mi podchodzi:

http://www.piwo.org/topic/21572-browar-szerocki/?do=findComment&comment=412270

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zerknij na forum i poszukaj pierwszego lepszego przepisu na American Pale Ale (APA) a znajdziesz coś 10x lepszego od tego pseudo piwa ;)

Ja proponuję moja wersję, jest mniej goryczkowa i wyjątkowo mi podchodzi:

http://www.piwo.org/topic/21572-browar-szerocki/?do=findComment&comment=412270

Potwierdzam. To były moje początki i głupie pytanie, którego się teraz wstydze;-)

 

Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedź.

 

Jeśli o mnie chodzi to jestem fanem chmielu - im więcej goryczki, tym lepiej. Im więcej cytrusów w aromacie tym lepiej. Ale nie tylko. Lubię chyba każdy styl piwa i tak się złożyło, że Żywiec APA bardzo mi odpowiada. Wiem, że warki nie są równe, wiem, że wady to norma, ale po prostu lubię to piwo i chciałbym je odtworzyć.

 

To będzie moja czwarta warka i tym razem nie chcę 100 IBU -> ma smakować rodzinie i znajomym :-)

Edited by Wojto

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...