Jump to content

Pierwsze piwo, receptura do oceny


dine
 Share

Recommended Posts

Witam

 

Prawdopodobnie w ciągu tygodnia albo dwóch będę warzył swoje pierwsze piwo, padło na amber ale, co myślicie o czymś takim:

 

4kg pale ale strzegom

1kg monachijski strzegom

1kg carawheat weyermann

 

zacieranie 60 minut, będę celował w 68 stopni, potem mash out do 76 stopni

 

30g iunga na 60 minut

15g iunga na 7 minut

15g iunga na 0 minut 

 

drożdże us-05

 

Kalkulatory podają coś takiego dla 23 litrów gotowego piwa:

xrVfjY1.jpg

 

Pytania:

Ile wody do zacierania i wysładzania? Jeżeli wyjdzie mi za gęste to mogę  po prostu dolać wody po chmieleniu? Garnek 40l mam, także pewnie będzie mocno parowało. 
Chmielu nie za dużo? W ogóle co myślicie o tej iundze? 
No i w ogóle jak oceniacie pomysł dodania tam tego carawheat? Uznałem, że da ładny kolor i treściwość. 

A, no i ile cukru na litr? Myślałem o 6g, ale nie chcę, żeby było mocno nagazowane i żeby miało dużo alkoholu, najlepiej jakby miało właśnie te 5,5 albo i mniej.

Edited by dine
Link to comment
Share on other sites

Jak na pierwsze piwo to dałbym carawheat 300g-500g, reszta ok.

Do reszty pytań odpowiedzi są na wiki albo zadać w piaskownicy :cool:

Link to comment
Share on other sites

Jak na pierwsze piwo to dałbym carawheat 300g-500g, reszta ok.

Do reszty pytań odpowiedzi są na wiki albo zadać w piaskownicy :cool:

Czemu mniej? Za ciemne wyjdzie? 

Link to comment
Share on other sites

Carawheat jest dość specyficzny, jak dasz 1kg to może mocno zdominować piwo, chyba że tego oczekujesz.

Link to comment
Share on other sites

Nigdy nie próbowałem nic na tym słodzie, także nie wiem czego się spodziewać. To lepiej dać 0,5kg więcej pale ale i 0,5kg carawheat mniej i coś na barwę w małej ilości? 

Link to comment
Share on other sites

15g iunga na 7 minut
15g iunga na 0 minut 

 

Albo chcesz dać chmiel na smak, albo aromat. Te 7 minut między dawkami nic nie da.

Edited by Jacenty
Link to comment
Share on other sites

 

15g iunga na 7 minut
15g iunga na 0 minut 

 

Albo chcesz dać chmiel na smak, albo aromat. Te 7 minut między dawkami nic nie da.

 

Kalkulator podaje różnice 5 ibu około, na aromat już nie zostanie nic jak wrzucę na te 7 minut?

Link to comment
Share on other sites

Ja bym zostawił jak jest, albo przesunął część z 7' na 15', tylko tak w ogóle to po takiej ilości Iungi nie spodziewaj się jakiegoś chmielowego kopa ;)

Link to comment
Share on other sites

Ja bym zostawił jak jest, albo przesunął część z 7' na 15', tylko tak w ogóle to po takiej ilości Iungi nie spodziewaj się jakiegoś chmielowego kopa ;)

No niby ma to być amber ale, więc nie spodziewam się. Ale myślicie, że będzie za mało goryczki i aromatu? Kopa zdecydowanie nie chce, ale miło gdyby coś spod słodów wychodziło. Ewentualnie mógłbym na aromat dokupić sybille, albo tej iungi dać na zimno, bo 100g zamówiłem.

Link to comment
Share on other sites

To od Ciebie zależy co chcesz osiągnąć, przy tej ilości chmielowości nie będzie dużo, Iunga to nie Citra, w aromacie raczej będzie dominował słód (no chyba że poleci Ci temperatura to estry).

Link to comment
Share on other sites

Zdecydowanie mi zależy bardziej na słodzie w smaku i aromacie, ale mam nadzieje, że chmiel również będzie wyczuwalny. Kombinować coś z tą iungą/sybillą na aromat?

Link to comment
Share on other sites

Dobra. A czy po chmieleniu i spróbowaniu brzeczki można ocenić już goryczkę zaraz przed zlaniem do fermentora czy za wcześnie jest?

Link to comment
Share on other sites

Mnie jest ciężko, jest inne odczucie w ustach, chociaż inni tak oceniają, dla mnie brzeczka praktycznie zawsze jest zbyt goryczkowa, a piwo ok, w sumie to przez to nie próbowałem już brzeczki po chmieleniu od ze dwóch lat ;)  

Link to comment
Share on other sites

Ostatnie pytanie - czy jak zamienię to 1kg carawheat na 0,5kg slodu karmelowego 150 strzegom i 0,5kg slodu pszenicznego karmelowego strzegom to bedzie dobrze?
Po pierwsze nie mam az tak duzej ilosci slodu pszenicznego, a po drugie jest strzegom a nie weyermann - dobrze bedzie?

Link to comment
Share on other sites

Nie powinno być źle, ale ja bym więcej niż 500g karmelu nie dawał. 500g jakiegoś 200-300 ebc powinno wraz z monachijskim dać odpowiedni kolor. Możesz za to zwiększyć udział Monacha. Moim zdaniem daje on fajniejszą pełnię niż karmelki :)

To Twoje piwo i Twoja decyzja. Każdy ma też swój gust.

Link to comment
Share on other sites

Własnie najczęściej w przepisach jest 500g jakiegoś karmelu 200-300 ebc, ale ja jakoś się uparłem na ten pszeniczny karmelowy - on ma 100-150, podobnie jak ten zwykły karmelowy, więc kolor powinien być podobny. A w smaku to zobaczymy, jestem ciekaw tej kombinacji słodów, chociaż zupełnie nie wiem czego się spodziewać po tym pszenicznym.

Edited by dine
Link to comment
Share on other sites

Podbijam po informacje. 

 

Ostatecznie stanęło na 4,5kg pale ale, 1kg monachijskiego i 0,5kg karmelowego pszenicznego. Mogę sypnąć 50g jęczmienia palonego na kolor? Nie wpłynie na smak? Sypać na początku zacierania czy na końcu?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.