Jump to content

Zlewanie na cichą, a stopnie plato


Pan Łyżwa
 Share

Recommended Posts

Mam pytanie,
Piwo stoi w fermentatorze już od czwartku. Wczoraj dokonałem pomiaru i wyszło mi 5 BLG.
niestety nie wiem ile dokładnie wynosił ekstrakt początkowy, ponieważ mierzyłem do na bardzo ciepłej brzeczce. Z kalkulatora wynika, że powinien mieć około 12-13 stopni plato.
Moje pytanie tyczy się tego czy mogę to piwo przelać już dziś na cichą. Czy drożdże S-04 dofermentują to?

Link to comment
Share on other sites

Mam pytanie,

Piwo stoi w fermentatorze już od czwartku. Wczoraj dokonałem pomiaru i wyszło mi 5 BLG.

niestety nie wiem ile dokładnie wynosił ekstrakt początkowy, ponieważ mierzyłem do na bardzo ciepłej brzeczce. Z kalkulatora wynika, że powinien mieć około 12-13 stopni plato.

Moje pytanie tyczy się tego czy mogę to piwo przelać już dziś na cichą. Czy drożdże S-04 dofermentują to?

Myślę, że dobrze byłoby, gdybyś podał co to za piwo, jak zacierane i jakich użyłeś słodów.

Link to comment
Share on other sites

Użyłem delikatnie zmodyfikowanego zestawu z BA

 

Skład zestawu BA Stout Owsiany 13°Blg: 
Słód
pale ale Weyermann® 3,2 kg, 
płatki owsiane 0,5 kg, 
słód Caraaroma® 0,3 kg, 
palony jęczmień 0,3 kg, 
słód Carafa® Typ I 0,2 kg, 

Chmiel
East Kent Goldings (UK) 30 g (granulat); 70 minut

Sorachi Ace 15 g (granulat) 40 minut

Sorachi Ace 15g (granulat) 30 minut

Drożdże 
Safale S-04 11,5 g

Zacieranie, 60 minut na 68 stopni, potem podniesione do 76 i koniec.

Edited by Pan Łyżwa
Link to comment
Share on other sites

Moje pytanie tyczy się tego czy mogę to piwo przelać już dziś na cichą.

Bardzo uprzejmie informuję, że termin przelewania z fermentacji burzliwej na fermentację cichą zależy tylko od tego, czy fermentacja burzliwa już się zakończyła. Jeszcze uprzejmiej podpowiadam, że w WIKI znaleźć można wszystkie informacje na temat fermentacji i całego procesu produkcji piwa. Uff..dałem radę.

Edited by Jacenty
Link to comment
Share on other sites

Po pytaniu wnoszę że to Twoja pierwsza warka, i że jeszcze nie za bardzo ogarniasz o co chodzi z przelewaniem na cichą, więc moja propozycja, zamiast przelewania przeprowadź cichą w tym samym fermentorze co burzliwą - po prostu poczekaj aż Blg przestanie spadac i butelkuj.

Link to comment
Share on other sites

Jacenty fajna odpowiedź. Ale że wytrzymałeś takie napięcie ;) Już myślałem że wybuchniesz.  :smilies:

Uwierz mi, nie jest łatwo, ale; Nie chcę, to nie odpowiadam na irytujące, powtarzające się wciąż pytania, ignoruję je. Jeśli odpowiadam to grzecznie.

Edited by Jacenty
Link to comment
Share on other sites

12 czerwca zlałem na cichą, zmierzyłem blg i wyszło mi delikatnie miej niż 5. W próbce było dość sporo drożdży. Dziś zebrałem kolejną próbkę i wyszło mi delikatnie powyżej 5. Czy podwyższenie ekstraktu mogło być spowodowane drożdżami? Czy zaszło tu coś dziwnego?

Za dwa dni planuje pobrać kolejną próbkę i jeżeli nie ruszy się blg chciałbym butelkować. Czy to mądre przy ekstrakcie 5 otrzymanym po 2 tygodniowej fermentacji? Fermentacja przebiegała momentami nawet w 24 stopniach przy S-04 więc chyba mogły  szybciej przerobić cukier. Co sądzicie?

Link to comment
Share on other sites

Podwyższenie ekstraktu mogło wynikać z ochłodzenia. Lub też nie zakręciłeś areometrem i pozwoliłeś co2 wypychać spławik. Nie ma szans na wzrost blg (no chyba, że dałeś piwu odparowywać).

Płytko Ci odfermentowało, ale to pewnie zasługa płatków i jęczmienia palonego. Jednak na wszelki wypadek zrób fft na drożdzach babuni. Dwa dni starczą.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.