Jump to content

VII Toruński Zlot Piwowarów Domowych- grudzień 2015


Osia
 Share

Recommended Posts

Kujawsko- Pomorski Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów domowych ma zaszczyt zaprosić do udziału w siódmej już edycji konkursu konsumenckiego podczas Toruńskiego Zlotu Piwowarów Domowych.

 

Kategorie piw na konkurs konsumencki:

 

1. Świąteczne, kategoria 21 B wg. BJCP

2. Brown Porter, 12A wg. BJCP

3. Smoked Stout

 

Wymogiem koniecznym jest przygotowanie co najmniej sześciu litrów piwa. Zwycięzców wyłania około 100 konsumentów.

 

Wszystkie informacje będziemy aktualizować na bieżąco. Jak wyglądały poprzednie edycje można zobaczyć tu:

 

www.zlotpiwowarow.org

https://www.facebook.com/zlot.piwowarow?ref=hl

 

Zapraszamy już teraz do udziału!

Edited by Osia
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Przydałyby się widełki co do blg w Smoked Stout.

 

Postaram się żeby do konca tego tygodnia pojawił się opis stylu z pełnymi wytycznymi!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 2 months later...

 

 

Postaram się żeby do konca tego tygodnia pojawił się opis stylu z pełnymi wytycznymi!

Zastanawiam się, czy nasz Whisky Stout mieści się w ramach tej kategorii? Słód Whisky jest wędzony torfem, a dodatek płatków dębowych potęguje aromaty dymne, więc wydaje mi się, że śmiało można posłać piwko na konkurs. :)  

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Możemy już oficjalnie ogłosić, że termin zimowego zlotu to 12.XII.2015! Rezewrwujcie tą datę w swoich terminarzach! ;)

 

Przekazuje również z  przyjemnością wytyczne do wędzonego stouta:

 

Wędzony Stout
 
Styl ten w swoim zamierzeniu powinien łączyć kluczowe cechy stoutu i piw wędzonych. Jeśli chodzi o te pierwsze, możliwa jest wariantowość - elementy stoutowe mogą być wzorowane na wytycznych BJCP 2008* do stylów Dry Stout (13A) lub Foreign Extra Stout (13D). Cechy wędzone powinny nawiązywać do stylu Other Smoked Beer (22B). 
 
Wygląd: Kolor od ciemno-czarnego do brązowego wraz z rubinowymi refleksami. Piana gęsta, brązowa lub żółtobrązowa, długo utrzymująca się. 
 
Aromat: Mocno wyczuwalne aromaty kawowe, palonego jęczmienia, może posiadać delikatne nuty kakaowe, czekoladowe lub drugoplanowe zbożowe. Estry słabo wyczuwalne lub brak. W przypadku FES owocowość od średniej do wysokiej - niektóre wersje mogą posiadać aromaty słodkości, melasy, lukrecji i suszonych owoców i/lub winne. Aromat powinień być przyjemny, zbalansowany pomiędzy ww. cechami stoutu i aromatami dymnymi użytych wędzonych słodów. Intensywność i charakter aromatów dymnych i stoutowych może się różnić, może być wyraźne po obu stronach balansu. Cechy i charakter aromatów dymnych są odbiciem źródła dymu (np. torf, olcha, dąb, buk). Ostre, fenolowe, surowe, gumowe albo spalone dymne aromaty są nieodpowiednie. Brak diacetylu. Aromaty chmielowe od niskich po brak. 
 
Smak: Umiarkowanie palone, zbożowa ostrość, wraz z lekką do umiarkowaną kwasowością, oraz od średniej do mocnej goryczki chmielowej. W wariancie opartym na FES będą obecne estry owocowe, gładkie smaki ciemnych słodów oraz uwydatniona goryczka, często posiadająca słodkie, rumowe posmaki. Smaki dymne mogą być w przedziale od drewnianych do troszkę bekonowych, w zależności od typu użytego słodu. Słód wędzony torfem może nadać ziemistego smaku. Balans pomiędzy cechami stoutu i piwa wędzonego może być różny, ale rezultat mieszania powinien być dobrze zbalansowany i przyjemny. Dym może nadać wytrawności na finiszu. Nie powinny być obecne posmaki surowe, gorzkie, spalone, koksowe, gumowe, siarczanowe, albo fenolowe.
 
* Oparcie stylu na poprzedniej wersji przewodnika BJCP (http://bjcp.org/2008styles/catdex.php) wynika z jego większego rozpowszechnienia w środowisku piwowarów domowych, a także szerszej dostępności jego polskich tłumaczeń.
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 weeks later...

VII Zlot już za nami, dziękuję wszystkim za przygotowanie, przeprowadzenie i uczestnictwo, wyniki ogłoszą Ci, którzy mają do nich dostęp ;), znamy już też kategorie na letni (pewnie bardziej majowy niż czerwcowy - EURO 2016) VIII Zlot: Witbier, obiecany wsześniej Belgijski Kwach i NZIPA.

 

Przyczyna korekty: błąd w stylu.

Edited by telek
Link to comment
Share on other sites

Znalazłem / dostałem wyniki z podium:

BROWN PORTER

I - Browar Szwagrowy (Grand Champion)

II - Filip Beifus

III - Szymon Synak

SMOKED STOUT

I - Szymon Synak

II - Łukasz Raczkowski

III - Michał Dąbrowski

ŚWIĄTECZNE

I - Browar Fachowcy

II - Łukasz Raczkowski

III - Paweł Szymanowski

Link to comment
Share on other sites

 

VIII Zlot: Berliner W., obiecany wsześniej Belgijski Kwach i NZIPA.

To Berliner czy Witbier, na zlocie była mowa o wicie.

 

 

Przepraszam, mój błąd, oczywiście witbier, już koryguję w powyższym poście.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.