Jump to content

pasteryzacja a nagazowanie


amap
 Share

Recommended Posts

czy ktoś mógłby mnie oświecić w temacie pasteryzacji i nagazowania? chciałbym zatrzymać dany smak, więc wydaje się że pasteryzacja mogłaby pomóc (nie wiem czy nie zaszkodzi aromatowi) jak jednak nagazować dane piwo? wstrzyknąć świeżą gęstwę? ktoś? coś?

Link to comment
Share on other sites

Z tego co czytałem (nie mam dużego doświadczenia, a pasteryzacji piwa nigdy nie robiłem :) ) pasteryzacja w warunkach domowych była by ciężka. Dodawanie gęstwy tutaj nie ma sensu- w pasteryzacji chodzi o to by pozbyć się żywych drożdży (w tej temperaturze giną). Co do nagazowania to nie uda się później nagazować tego piwa w butelce (chyba, że w kegu- sztucznie). Po za tym jak ty chciał byś pasteryzować? Wkładać butelki do wrzątku? Wydaje mi się, że jedyną opcją jest pasteryzacja w przepływie nagazowanego już piwa.

Link to comment
Share on other sites

można po fermentacji przelać do gara i podgrzać do 70 stopni, przetrzymać 20 min, wystudzić i zlewając do butelek dodać odrobinę gęstwy, tak myślę bo praktyki żadnej ni mam

Link to comment
Share on other sites

Też nie mam, żadnej praktyki :D lecz to raczej nie ma sensu. Celem fermentacji jest pozbycie się drożdży, które chcesz później dodać... Może wypowie się ktoś w tej kwestii z doświadczeniem w pasteryzacji? Czy takie podgrzanie piwa nie spowodują pogorszenia smaku? 

Link to comment
Share on other sites

 

 

mi się wydawało, że celem fermentacji jest uzyskanie alkoholu i co2

aluzję rozumiem ;)

jednak myślę, że te produkty nie są celem, a skutkiem,

ale to pewnie zależy od punktu widzenia/siedzenia ;) ?

Link to comment
Share on other sites

A taki sposob - zabutelkowanie zywego jeszcze piwa ,czekasz az piwo sie naturalnie gazuje a nastepnie wsadzasz butelki do garnka i trzymasz je na sztorc np ok g30-40 min zanurzone w wodzie o temp ok 70-80 stopni.

Tez powinny wyginac pod wplywem temperatury ale juz w zamknietej butli.

Link to comment
Share on other sites

A co z rozszerzalność cieplną gazu i cieczy? Nie wiem czy butelki to wytrzymają... Browary mikrofiltrują i pasteryzują piwo w przepływie. Dla mnie w browarze domowym to ogólnie jest bez sensu... Piwo bez drożdży też się zmienia układa itp. Smaku nie da się zatrzymać bo będzie się zmieniał z czasem to często nie kwestia drożdży, a utlenienie i promieniu UV, równocześnie potrzebna byłaby ci komora próżniowa i ciemnia ;) Dodatkowo wydaje mi się, że taka obróbka termiczna piwa (podgrzanie gotowego produktu) może wpływać też znacząco na piwo.

Edited by Undeath
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Jeżeli chodzi o pasteryzację i nagazowanie to można to zrobić tak.Po rozlaniu piwa do butelek z dodatkiem glukozy ,lub cukru czekamy aż piwo się nagazuje.Nastawiamy gar z wodą i wkładamy butelki z piwem,ale przedtem upuszczamy z każdej butelki gaz.Ja tego nie zrobiłem to w czasie pasteryzacji strzelały kapsle i piwo wyciekło.A robiłem  piwo bezalkoholowe.Ja delikatnie podważałem kapsel,a potem kapslownicą go dociskałem.Wkładamy butelki do gara i w temp.65 stopni trzymamy 20 do 25 min.Ja trzymałem 20 min.I wszystko było okej.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Piwo w browarach np w puszkach pasteryzują też w tunelu pasteryzującym(po nalaniu) ale rzeczywiście także przepływowo przed rozlewem. Ostatnio byłem na targach drinktec w monachium i rozmawiałem na temat pasteryzacji. I pasteryzacja przepływowa jest lepsza bo można dostosować dokładnie parametry mniejsze ryzyko jakichś za dużych temperatur i przypaleń i przebarwień itp. Ale wtedy zostaje gazowanie sprzętem a nie fermentacją.

Link to comment
Share on other sites

13 godzin temu, Martinez200 napisał:

Piwo w browarach np w puszkach pasteryzują też w tunelu pasteryzującym(po nalaniu) ale rzeczywiście także przepływowo przed rozlewem. Ostatnio byłem na targach drinktec w monachium i rozmawiałem na temat pasteryzacji. I pasteryzacja przepływowa jest lepsza bo można dostosować dokładnie parametry mniejsze ryzyko jakichś za dużych temperatur i przypaleń i przebarwień itp. Ale wtedy zostaje gazowanie sprzętem a nie fermentacją.

Przypalenia przy pasteryzacji?

Link to comment
Share on other sites

A taki sposob - zabutelkowanie zywego jeszcze piwa ,czekasz az piwo sie naturalnie gazuje a nastepnie wsadzasz butelki do garnka i trzymasz je na sztorc np ok g30-40 min zanurzone w wodzie o temp ok 70-80 stopni.
Tez powinny wyginac pod wplywem temperatury ale juz w zamknietej butli.
Z tego co wiem browar Nepomucen pasteryzuje swoje piwa w ten sposób. Niedługo mają odwiedzić lokalny multitap,dopytam chłopaków w tym temacie i dam znać.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, Thorgall napisał:

Z tego co wiem browar Nepomucen pasteryzuje swoje piwa w ten sposób. Niedługo mają odwiedzić lokalny multitap,dopytam chłopaków w tym temacie i dam znać.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka
 

Prawie wszystkie tak robią

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

WLekko odkopię, bo zrobilem sobie problem. 

W sobote rozlewalem lagera, do 15. butelek z zamknkeciem patentowym i 15. kapslowanych.

Surowiec do refernentacji - roztwór  glukozy, dawkowany strzykawką.

Nagazowanie 2.5vol.

 

No i strzeliłem babola i wiem, ze 5 butelek z zamknieciem patentowym dostało podwójna porcję glukozy.

Tylko nie wiem,  które ;)

Kapslowane są "pewne".

 

Butelki poszly w sobote wieczorem do pomieszczenia o temp 17C

 

Co zrobic z patentowanymi  ? 

Przerwwć nagazowywanie pasteryzacją ?

Jeśli tak, to kiedy? 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.