Skocz do zawartości

Piwa klasztorne


Saladyn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zamierzam uwarzyć parę piw klasztornych ( tripel, dubbel ,blond) i mam parę pytań odnośnie dodawania cukru

1. Jest jakaś zasada ile dodany cukier ma podbić nam blg, jak chce uwarzyć blond 16 blg to brzeczka ma mieć np 14 blg a resztę podbija cukier ? 

2. Lepiej jest dodawać cukier podczas chmielenia czy fermentacji ?

3. Może być cukier biały czy lepszy kandyzowany ?  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. Przeliczniki masz w WIKI- Toolkit Piwowara

2. W sumie nie ma znaczenia. Różnica polega na tym, że podczas chmielenia masz większą kontrolę nad oczekiwanym stężeniem cukru, za to     podczas fermentacji mocnych piw dajesz drożdżom dodatkowy bodziec do działania, w momencie, gdy już zaczynają zasypiać.

3. Może być biały, jednak zawsze lepszy będzie kandyzowany. Możesz go sobie skandyzować samemu  http://www.piwo.org/topic/980-cukier-kandyzowany-domowa-produkcja/

Edytowane przez Jacenty
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.