Jump to content

Piwa klasztorne


Saladyn
 Share

Recommended Posts

Witam zamierzam uwarzyć parę piw klasztornych ( tripel, dubbel ,blond) i mam parę pytań odnośnie dodawania cukru

1. Jest jakaś zasada ile dodany cukier ma podbić nam blg, jak chce uwarzyć blond 16 blg to brzeczka ma mieć np 14 blg a resztę podbija cukier ? 

2. Lepiej jest dodawać cukier podczas chmielenia czy fermentacji ?

3. Może być cukier biały czy lepszy kandyzowany ?  

Link to comment
Share on other sites

1. Przeliczniki masz w WIKI- Toolkit Piwowara

2. W sumie nie ma znaczenia. Różnica polega na tym, że podczas chmielenia masz większą kontrolę nad oczekiwanym stężeniem cukru, za to     podczas fermentacji mocnych piw dajesz drożdżom dodatkowy bodziec do działania, w momencie, gdy już zaczynają zasypiać.

3. Może być biały, jednak zawsze lepszy będzie kandyzowany. Możesz go sobie skandyzować samemu  http://www.piwo.org/topic/980-cukier-kandyzowany-domowa-produkcja/

Edited by Jacenty
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.