Jump to content

Za wysoka temperatura na starcie burzliwej-problem będzie?


pawel332
 Share

Recommended Posts

I znowu babol wczoraj warzyłem jakieś tam piwko(bezstylowe)(miałem tylko pilznienski i monacha troszku,drożdże sabref s33) i przy okazji robiłem ze styropianu pojemnik na fermetor aby zbić temperaturę , i dobra około 15-tej pozamykałem  wszystko do środka dałem 2 pety zamrożone ,wieczorem miałem je podmienić przed wyjsciem do pracy i zapomniałem--,rano położyłem się spać.

A teraz wstaję i mnie szlak trafił na głupotę własną przy wymianie  butli patrzę a tam upał na fermentorze 29 stopni.

Jestem przekonany ze tak wysoka temperatura zaszkodzi piwku coś się tam wydzieli (estry czy inne diabły) ale czy jak zacznę chłodzić to nie zestresuję  dodatkowo tych drożdży ?

Link to comment
Share on other sites

stres może tylko spowodować tylko nagłe ochłodzenie/ocieplenie.

dwa pety (3l) na wiadro (25l) to nie wiele wpłynie. więc możesz śmiało chłodzić - co ma się wydzielić to się już wydzieliło albo zdąży zanim skończysz chłodzenie.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.