Jump to content
Sign in to follow this  
Mojrzesz

Warka nr 9 czyli BUM!! TRACH!! katastrofa...

Recommended Posts

Warka nr 9 czyli BUM!! TRACH!! katastrofa i chmielenie na swobodnym wystudzaniu

 

Wczoraj wieczorem warzyłem sobie piwo, zacieranie bez zakłuceń wszystko pięknie i wspaniale no to bierzemy sie za chmielenie :D

 

po dwódziestu minutach od zarzucenia goryczki BUM!! pierdyknoł jeden z pierścieni grzewczych kuchenki (jade na wszystkie cztery bo mam duży garnuszek 74L ) aż ogniem buchneło spod gara a po sekundzie TRACH!! wypierdzielił główny bezpiecznik kuchenki ;)

 

Troche patowa sytuacja, bezpiecznik dostane najwcześniej w poniedziałek bo dziś cały dzień w robocie:(

 

Jedyne co wykombinowałem to dorzucić reszte chmielu zafoliować to wszystko i niech sobie stygnie do rana samo bez chłodzenia.

 

Burzliwa już w toku

 

Jak myślicie czy trzeba to będzie jeszcze dochmielić na zimno??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz zrobić dekokt z chmielu. Gotujesz dajmy na to 50-100g chmielu (zależnie od odmiany) w litrze wody przez godzinę i ten wywar po schłodzeniu dodajesz do fermentującej brzeczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Możesz zrobić dekokt z chmielu. Gotujesz dajmy na to 50-100g chmielu (zależnie od odmiany) w litrze wody przez godzinę i ten wywar po schłodzeniu dodajesz do fermentującej brzeczki.

Czy można to dodać przy przelewaniu na cichą?

Bo kuchenke odpale dopiero w poniedziałek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Możesz zrobić dekokt z chmielu. Gotujesz dajmy na to 50-100g chmielu (zależnie od odmiany) w litrze wody przez godzinę i ten wywar po schłodzeniu dodajesz do fermentującej brzeczki.

Czy można to dodać przy przelewaniu na cichą?

Bo kuchenke odpale dopiero w poniedziałek

Tak nawet przed rozlewem.

 

Weź jakiś program i spróbuj policzyć ile już masz IBU, ile chcesz mieć i ile byś musiał tego chmielu gotować.

 

Jakbyś miał z tym problemy wrzuć tu dane i pomyślimy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

na zimno można też chmielić ekstraktami z chmielu uzyskujac pożądaną goryczkę

osobiście próbowałem tego

ARES- 131 Ekstrakt chmielowy w płynie

Share this post


Link to post
Share on other sites
na zimno można też chmielić ekstraktami z chmielu uzyskujac pożądaną goryczkę

osobiście próbowałem tego

ARES- 131 Ekstrakt chmielowy w płynie

Ludzie dajcie se luz z tym ARESem. :D Przecież to jest po prostu indeks każdego towaru w sklepie winohobby.pl.

 

EDIT: Ten o którym piszesz jest marki Ritchie.

Edited by kopyr

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 25 L

 

Słody:

3 kg Maris Otter

0.5 kg cara amber

0.5 kg aromatyczny

 

454 g Lyle's black treacle - syrop trzcinowy ciemny

 

zacieranie infuzyjne 1h w 65 stopniach

 

chmiele

 

50g challenger 6.5%

15% williamette 4.4%

 

20' gotowania challengera i bum, dorzuciłem williamette i stygło do rana 8h

 

problem jest taki że nie zmierzyłem BLG bo najczęściej mierze dopiero przed dodaniem drożdży a teraz w tym całym chaosie zapomniałem:(

 

jak sądzicie dochmielać czy nie a jeśli tak to ile?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.