Jump to content

Recommended Posts

Witam. 

 

uznałem, że skoro moja pierwsza warka już za mną i druga fermentuje właśnie, to najwyższy czas powoli zapisywać i dzielić się swoimi recepturami.

 

01 -  FAFNIR, American Pale Ale 12 BLG 20 L (receptura by rabbek)

 

02 - LETNIAK, American Wheat 12 BLG 20 L (zacieranie dori, chmielenie własna fantazja )

Edited by destrakt
Link to post
Share on other sites

01 -  FAFNIR, American Pale Ale 12 BLG 20 L (receptura by rabbek) :

 

Słody:

 

  • 4 KG - Pilsneński
  • 0,25 KG - Karmelowy

Chmiele:

  • Cascade 50 g
  • Centenial 50 g 
  • Willamette 50 g

Drożdze:

  • US - 05

Zacieranie:

Słody wrzucone w temp 74°C do 13 litrów wody

67 °C przez 60 min,

76 °C przez 10 min,
Wysładzanie 19 listrami wody w temp 76 °C

 

Gotowanie (60 min.):

30 g Centennial od początku,

25 g Willamette na 10 min przed końcem gotowania,
25 g Cascade po wyłączeniu palnika

25 g Willamette po wyłączeniu palnika

Chmielenie na zimno (5 dni przed butelkowaniem):
 

25 g Cascade
20 g Centennial
 

 

Fermentacja:

 

18- 21 °C przez 14 dni, bez zlewania na cichą, do 2 BLG
 

Butelkowanie:

24-05-2014 Butelkowanie z użyciem 6g cukru na litr.

 

Była to moja pierwsza warka, która miała być na początku Black IPA, jednak po konsultacji doszedłem do wniosku, że lepiej zrobić coś prostszego i nadającego sie idealnie do wypicia podczas zbliżających się wtedy upałów  :) Troche zamieszania oraz stresu związanego z pierwszym warzeniem sprawiło, że zacierałem nieco dłużej niz w pierwotnej recepturze, koło 1,40 h, przez co piwo trochę wiećej odfermentowało niż zakładałemi jest bardziej wytrawne, nie mniej jednak według mnie efekty są nawet bardziej niż zadowalające. W fermentorze jest juz kolejna warka.

Etykieta:

 

ETYKIETA

Edited by destrakt
Link to post
Share on other sites
  • 8 months later...

02 -  LETNIAK, American Wheat 12 BLG 20 L (zacieranie dori, chmielenie własna fantazja ) :

 

Słody:

 

  • 2,5 KG - Pszeniczny
  • 2 KG - Pilznenski

Chmiele:

  • Simcoe 65 g
  • Citra 50 g
  • Amarillo 50 g 
  • Willamette 50 g

Drożdze:

  • US - 05

Zacieranie:

Słody wrzucone w temp 73°C do 16 litrów wody

68 °C przez 60 min,

76 °C przez 10 min,
Wysładzanie 16,6 litrami wody w temp 76 °C

 

Gotowanie (60 min.):

20 g Amarillo od początku,
20 g Citra od początku,

10 g Simcoe na 5 min przed końcem gotowania,
30 g Amarillo na whirpool

25 g Simcoe na whirpool

Chmielenie na zimno (5 dni przed butelkowaniem):
 

30 g Simcoe
30 g Citra
 

 

Fermentacja:

 

19- 21 °C przez 14 dni, bez zlewania na cichą
 

Butelkowanie:

koniec czerwca 2015 Butelkowanie z użyciem 6g cukru na litr.

 

Piwo wyszlo bardzo mętne, myślę, że za sprawą zbyt obfitego chmielenia. Skutkiem dodania zbyt duzej ilości chmielu a zwłaszcza chmielu Simcoe jest również zbyt intensywny aromat chmielowy, momentami drażniący gardło. Mimo wszystko piło się je przyjemnie, zwłaszcza, że warka wbiła się idealnie na okres upałów ;)

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

03 -  American Brown Ale 13 BLG 21 L (własna receptura) :

 

Słody:

  • 4 KG - Pilznenski
  • 0,5 KG - Pszeniczny
  • 0,25 KG - Carafa II Special
Chmiele:
  • Pacific Gem 50 g
  • Simcoe 25 g
  • Cascade 15 g 
Drożdze:
  • US - 05
Zacieranie:

 

Słody wrzucone w temp 73°C do 12 litrów wody

65 °C przez 75 min,

 

Wysładzanie 20 litrami wody w temp 76 °C

 

Gotowanie (60 min.):

 

15 g Pacific Gem od początku,

15 g Simcoe po wyłaczeniu palnika,

 

 

Chmielenie na zimno (5 dni przed butelkowaniem):

 

35 g Pacific Gem

10 g Simcoe

15 g Cascade

 

 

Fermentacja:

 

19- 21 °C przez 14 dni, bez zlewania na cichą

 

Butelkowanie:

 

Butelkowanie z użyciem 6g cukru na litr.

Link to post
Share on other sites
  • 6 months later...

05 -  ŚWITEZIANKA, AMERICAN WITBIER 11 BLG 20 L (zacieranie wg receptury dori z malymi poprawkami, chmielenie własna fantazja) :
 
Słody:

  • 2 KG - Pilznenski
  • 1 KG - Pszeniczny
  • 0,8 KG - Płatki pszenne
  • 0,5 KG - Płatki owsiane

Chmiele:

  • Cascade 25 g
  • Citra ?? g

Drożdze:

  • S-33

Zacieranie:

Kleikowanie płatków w temperaturze 68 °C w 7 l wody około 30 minut.
Słody wrzucone w temp 69°C , dodano 6 litrów wody,
64 °C przez 100 min, 72 °C przez ok. 30 min,

Wysładzanie 20 litrami wody w temp 76 °C
 
Gotowanie (60 min.):

10 g Cascade od początku,
10 g Cascade na 30 min,
8g kolendry i 5g curacao w 45 minucie gotowania
7g kolendry i 10g curacao w 55 minucie gotowania 
20 g Citra w 0 mininucie gotowania

15 g Citra na whirpool
 

Chmielenie na zimno (5 dni przed butelkowaniem):
 
??
 
 
Fermentacja:
 
19- 21 °C przez 14 dni, bez zlewania na cichą
 
Butelkowanie:

Butelkowanie z użyciem 6g cukru na litr. 

Edited by destrakt
Link to post
Share on other sites
  • destrakt changed the title to Beer 4 Beard Brewery

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.