Skocz do zawartości

"Zamkowa Chmielarnia"


Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :)

Piwo warzę już trzeci rok, ale dopiero teraz zdecydowałem się zacząć udostępniać swoje poczynania. 
Kilkanaście warek mam za sobą, warzę  raczej rzadko ale zaczynam coraz częściej.

 

Postaram się uzupełniać notatki dotyczące poprzednich warek, według moich "papierowych" zapisków.

 

 

Lista warek:
16# Ice tea saison

Edytowane przez kostek22111
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to od razu zapiszę coś co mam aktualnie na cichej :)

16# Saison - Ice tea
29.05
Słody:

3kg pilzneński Weyermann
1,45kg pilzneński Strzegom
0,65kg wiedeński Strzegom
0,5kg pszeniczny Strzegom
0,2kg Carapils Weyermann

Dodatkowo:

0,2kg płatki pszeniczne

Zacieranie:
64C - 60'
72C - 15'
78C filtracja

 

Chmielenie:
Challenger - 8,3%
20g - 50'
10g - 10'
15g - 5'

Drożdże:

Wyeast 3724 Belgian Saison - młode, miesięczne, zadane bez startera (paczka napuchła w 4h)

temperatura zadania i fermentacji: 27-28C

 

Po gotowaniu i chmieleniu otrzymano 27L 13,5BLG

Na cichą zlane z ekstraktem 3,5BLG (ciągle ekstrakt maleje)
 

Na zimno:

80-100g herbaty białej Yunnan - 10-12h

 

Rozważam jeszcze nad dodaniem na 5 dni na zimno chmielu Saaz i/lub Equinox

 

(Póki co w aromacie sporo jabłek, gruszek, goryczka delikatna nieściągająca)


 

Edytowane przez kostek22111
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.