Jump to content

"Zamkowa Chmielarnia"


Recommended Posts

Witam wszystkich :)

Piwo warzę już trzeci rok, ale dopiero teraz zdecydowałem się zacząć udostępniać swoje poczynania. 
Kilkanaście warek mam za sobą, warzę  raczej rzadko ale zaczynam coraz częściej.

 

Postaram się uzupełniać notatki dotyczące poprzednich warek, według moich "papierowych" zapisków.

 

 

Lista warek:
16# Ice tea saison

Edited by kostek22111
Link to comment
Share on other sites

No to od razu zapiszę coś co mam aktualnie na cichej :)

16# Saison - Ice tea
29.05
Słody:

3kg pilzneński Weyermann
1,45kg pilzneński Strzegom
0,65kg wiedeński Strzegom
0,5kg pszeniczny Strzegom
0,2kg Carapils Weyermann

Dodatkowo:

0,2kg płatki pszeniczne

Zacieranie:
64C - 60'
72C - 15'
78C filtracja

 

Chmielenie:
Challenger - 8,3%
20g - 50'
10g - 10'
15g - 5'

Drożdże:

Wyeast 3724 Belgian Saison - młode, miesięczne, zadane bez startera (paczka napuchła w 4h)

temperatura zadania i fermentacji: 27-28C

 

Po gotowaniu i chmieleniu otrzymano 27L 13,5BLG

Na cichą zlane z ekstraktem 3,5BLG (ciągle ekstrakt maleje)
 

Na zimno:

80-100g herbaty białej Yunnan - 10-12h

 

Rozważam jeszcze nad dodaniem na 5 dni na zimno chmielu Saaz i/lub Equinox

 

(Póki co w aromacie sporo jabłek, gruszek, goryczka delikatna nieściągająca)


 

Edited by kostek22111
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.