Jump to content

Prażony jęczmień i pszenica


Mojerto
 Share

Recommended Posts

Dzisiaj nastawiłem swoje pierwsze piwo i jak tylko zwolni mi się fermentator to chciałbym zrobić Dry Stouta. Mam w związku z tym kilka pytań:

 

a) Do warki 11-12 litrów potrzebował będę 100 g prażonego jęczmienia i 100 g prażonej pszenicy. Trochę kłopotliwe i nieekonomiczne jest kupowanie tak małych ilości, czy więc można uprażyć je jakoś samemu mając surowe ziarno?

 

b) Prażony jęczmień i pszenicę planuję gotować w siatce przez 30 minut przed rozpuszczeniem ekstraktu i chmieleniem. Czy muszę je przedtem jakoś rozdrobnić czy też wrzucić w całości?

 

c) Czy użyć jasnego czy ciemnego ekstraktu niechmielonego? Tego drugiego się ciut boję, gdyż może on być zbyt karmelowy i słodki, a ja chciałbym przecież otrzymać DRY Stouta. Odpowiedni kolor da mi zaś prażone zboże. Może więc zostawić go do jakiegoś porteru i użyć jasnego? A może pół na pół?

Link to comment
Share on other sites

Śmiało użyj tylko ekstraktu jasnego.

Ja popełniłem coś takiego:

Składniki:
Ekstrakt słodowy jasny Bruntal – 3,4 kg
Słód czekoladowy pszeniczny Weyermann – 250 g
Jęczmień palony Weyerman – 250 g
Słód pilzneński klepiskowy Bruntal – 500 g
Safale 04 – gęstwa

Iunga 35g – 60’

Refermentacja – 2g cukru/butelka

Wyszło bardzo dobre piwo :-)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.